tiistai 11. elokuuta 2015

Vieraana YLE Satakunta


Iloksemme torstaina saimme tutustuttaa Yle Satakunnan media-toimittaja Katja Halista siihen, mitä tällä hetkellä teemme Selkämerellä. Normaalit kenttäpäivät kun poikkeavat täysin ”normaaleista toimistotöistä” päätimme tarjota hänelle tiiviissä lavastetussa setissä sen, mitä sellainen päivä noin yleensä pitää sisällään. Olisi ehkä ollut myös hieman liikaa vaadittu, että hän olisi joutunut olemaan kanssamme merellä koko päivän…

Kivaa tiedossa

Heidikin oli juuri tullut passelisti lomiltansa takaisin ja pääsi täten suoraan mukaan toimintaan. Najaksen kyytiin pakattiin videokuvausvälineistö sekä sukeltajan tarvikkeet, neljä Metsähallituslaista sekä Katja. Hän oli aito yhden naisen kompakti mediatiimi hoitaen radio-, tv- sekä nettihaastattelun. Nykyään näköjään yksi toimittaja selviää kaikesta mihin ennen tarvittiin monta. Meidän hommia ei nyt onneksi vielä ihan yksin pysty hoitamaan.Tarkoituksenamme oli lähteä oikealle, erittäin lähellä olevalle riutalle demonstroimaan sitä, mitä työ pitää sisällään. Loppujen lopuksi, ehkä kaikkien onneksi, nousi jokseenkin sankka sumu ja päätimmekin ajaa vain pari sataa metriä laiturista ulos.  Oletan tilanteen kumminkin näyttäneen erittäin autenttiselta, sillä maata ei ollut näkyvissä juurikaan missään vallitsevien sääolosuhteiden takia.

Sumua tiedossa


Aimi Ja Juho demonstroivat videopisteiden kuvausta. Koska paikassa jolla olimme, oli kolme metriä sameaa vettä sekä mutaisampaa mutaisempi pohja olimme valinneet hänelle jo aiemmin kuvatun riuttavideon jota voisi mahdollisesti hyödyntää televisiopätkässä. Onhan se hienoa ja paljon mielenkiintoisempaa päästä näyttämään kansalle, miltä siellä meren pohjalla oikeasti näyttää. Aimin kuvaustaidot ovat kohdallaan mutta ketään ei varmaankaan kiinnosta keltaruskea suttuvideo mutapohjasta…

Aimi perehdyttää vedenalaisen kuvauksen saloihin. Kuva Roosa Mikkola
Sukellus oli ehkä lyhyin ja tiivein jonka olen koskaan suorittanut. Kamat päälle, molskis veteen, kaikki ok, pinnan alle pariksi sekunniksi, kaikki ok ja takaisin veneeseen. Olisipa se aina niin helppoa, ei edes ehtinyt tulla pissahätä!  Jotta  oikea työskentelytunnelma pinnan alta välittyisi myös kotikatsomoihin, laitoimme Katjalle mukaan Juhon kuvaamaa videota pinnan alta jossa olen tekemässä kasvillisuuskartoitusta. 

Tarkkana kuin porkkanan, jokainen. Kuva: Heidi Arponen
Ja sitten alas. Kuva Heidi Arponen

Tämä päivä oli varmaankin myös lyhyin kenttäpäivä koskaan, hommat saatiin hoidettua reilussa tunnissa! Huikea suoritus. Vaikka tilanteet eivät olleet aitoja uskon, että pystyimme antamaan toimittajalle hyvän kuvan siitä, mistä kaikessa on kyse. Katsojat ja kuuntelijat saanevat kuulla ja nähdä oleellisimmat asiat pinnan alta ja päältä koskien töitämme. Kaikkea edesauttoi myös se, että toimittaja oli erittäin ajan tasalla ja kiinnostunut luonto-asioista sekä oli itse myös sukeltaja.

Heidiä valmistellaan televisiohaastatteluun. Kuva Roosa Mikkola


Oli ilo valottaa työnkuvaamme tässä muodossa kansalle. Moni on nähnyt meidän puuhastelevan mutta eivät aina rohkene tulla kyselemään mistä on kyse. Kiitokset vielä Katjalle mukavasta, erilaisesta päivästä, tulipa meillekin toimittajan työ hieman tutummaksi!

Ja näin tyylikkäältä se sitten valtakunnallisissa iltauutisissa näytti (kohdasta 19 min 53 s eteenpäin):

http://areena.yle.fi/1-2397149

Roosa Mikkola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti