Läntinen Suomenlahti

Läntisellä Suomenlahdella, Raaseporin edustalla sijaitsee Tammisaaren kansallispuisto, joka tarjoaa upeat retkeilymahdollisuudet veneilijöille, melojille sekä muille saaristosta kiinnostuneille. Kansallispuisto ulottuu sisäsaaristosta aina avomerelle saakka, ja se kattaa kolme eri saaristovyöhykettä, sisäsaariston, ulkosaariston ja ulkomerivyöhykkeen. Tammisaaren kansallispuistoon ei kuulu yhtään manneraluetta.  90 prosenttia puistosta on vesialueita ja loput 10 prosenttia saaria. Puistoon kuuluvia saaria ovat muun muassa Älgö, Fladalandet ja Modermagan sekä Jussarön länsiosa. Kansallispuistossa on lukuisia luonnonsatamia, joihon veneilijät voivat kiinnittyä nauttimaan kansallispuiston upeista maisemista.

Läntinen Suomenlahti, Jussarö. Kuva: Metsähallitus/Anu Riihimäki




Läntisen Suomenlahden vedenalainen luonto
Läntisen Suomenlahden eri vyöhykkeistä johtuen puiston vedenalainen luonto on hyvin monipuolista ja rannat vaihtelevat aaltojen piiskaamista avoimista kalliorannoista hiekkarantoihin ja suojaisiin sisälahtiin. Kalliorannoilta löytää usein sinisimpukoiden, rakkolevän ja rihmalevien muodostamia eliöyhteisöjä, jotka esiintyvät usein vyöhykkeinä. Yksivuotiset rihmalevät muodostavat rannan tuntumaan kasvuston jonka seassa viihtyvät muun muassa erilaiset katkat ja siirat.

Rihmalevävyöhykkeen alapuolella on rakkolevävyöhyke, joka tarjoaa suojaa kalanpoikasille ja monille selkärangattomille eläimille. Syvemmälle mentäessä rakkolevävyöhyke vaihtuu sinisimpukkavyöhykkeeksi. Sinisimpukoiden joukossa elää runsas pohjaeläinyhteisö. Lisäksi sinisimpukka tarjoaa ravintoa monille linnuille kuten haakoille ja alleille, jotka pesivät alueella.

Merenpohjaa Hangossa, Läntisellä Suomenlahdella. Kuva: Metsähallitus/Anu Riihimäki
Kalliorannoilta sisäsaaristoon siirryttäessä rannat muuttuvat suojaisiksi. Suojaisissa matalissa lahdissa kasvaa putkilokasveja, joista yleisimpiä on järviruoko, erilaiset vidat ja ärviät. Putkilokasvien suojassa viihtyy monet kalanpoikaset sekä pehmeään pohjaan kaivautuvat simpukat ja muut pohjaeläimet. 

Suomalaista kansallispuistoa on saanut Euroopan Neuvostonluonnonsuojelualuediplomin (www.coe.int, englanniksi). Puistoista toinen on Tammisaaren saariston kansallispuisto ja toinen Seitsemisen kansallispuisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti