sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Pooki flakkaa! - Meritiimi Raahen meripäivillä

Tänä viikonloppuna Raahessa vietettiin toistakertaa Pooki flakkaa! nimisiä meripäiviä ja Pohjanlahden meritiimeistä tapahtumassa oli edustamassa Lari, Suvi ja Linda (allekirjoittanut). Perjantaina menimme hyvissä ajoin pystyttämään pistettämme Terässatamaan, missä esillä olivat myös mm. meripelastajat ja rajavartiosto. Pisteellämme pääsi esimerkiksi tutustumaan veneeseemme Maiaan, sukellusvarusteisiin, meribiologin tutkimusvälineisiin, kuten vedenalaiskameraan ja vesikiikariin sekä katselemaan ja koskettelemaan erilaisia vesikasveja ja leviä, joita olimme keränneet Raahen rannoilta.

Vene kiitää merellä
Matkalla Kalajoelta Raaheen!
Moottorivene, jonka keulaportti on auki
Maiassa pääsi tutustumaan inventointimenetelmiin, kuten sukeltamiseen ja vedenalaiseen videokuvaukseen. 
Vaikka kelit eivät viikonlopun aikana olleetkaan aivan sitä mitä olimme tilanneet, niin kävijöitä silti riitti oikein mukavasti. Erityisesti auringon paistaessa pisteellämme oli kovasti vilskettä. Ihmisillä oli kovasti meriaiheisia kysymyksiä, joihin oli mukava vastailla ja sekä lapsia että aikuisia kiinnosti kurkistaa mikroskooppiimme, kokeilla sukellusvarusteiden painoa, mitata näkösyvyyttä Secchi-levyllä sekä kuvata satama-altaan pohjaa vedenalaiskamerallamme. Oli ilahduttavaa huomata, kuinka kiinnostuneita ihmiset ovat vedenalaisesta luonnosta ja meren tilasta!

Nainen letittää tytön tukkaa moottoriveneen kannella
Suvi letitttää kuivapukukokeilijan hiukset, jotta ne eivät menisi sotkuun märkähupun alla.

Moottorivene ja kumivene laiturissa, ihmisiä laiturilla ja veneissä
Sateen tauotessa väkeä riitti sekä veneeseen että esittelypöydän ympärille

Henkilö hengittää sukelluslaitteen regulaattoriin ja kaksi lasta katsoo, veneen kannella
Suvi esittelee sukelluslaitteiden toimintaa
Sitä usein oman ammattinsa vuoksi unohtaa, että harva itseasiassa tietää miltä pinnan alta näyttää, vaikka meri muuten olisikin ympäristönä tuttu. Meripäivien kävijät olivat kovin kiinnostuneita vedenalaisista kuvista ja videoistamme, sillä ne ovat kurkistus maailmaan jota ei ehkä aikaisemmin ole päässyt näkemään. Vedenalaiseen luontoon on kuitenkin helppo päästä itsekseenkin tutustumaan etenkin näin kesällä. Mataliin rantavesiin voi tutustua esimerkiksi snorklaamalla tai sitten voi askarrella ämpäristä ja läpinäkyvästä muovilevystä niin kutsutun vesikiikarin. Jos mieli halajaa vielä syvemmälle meren ihmeisiin, kannattaa etsiä lähin sukelluskeskus ja ilmoittautua laitesukelluskurssille. 
Suuri määrä lapsia, nuoria ja aikuisia katsoo pöydälle esille laitettuja tietokonetta, näytepurkkeja ja kasvinäytteitä
Myös ranskalainen kuoro oli kiinnostunut Itämeren ihmeistä

Kuusi henkeä pelastautumispuvuissa leikkinyrkkeilee keskenään
Lari ja Suvi pääsivät täydentämään Raahen ja Oulun joukkueita meripelastelukisoissa. Tässä valmistautumista mittelöön,

Pelastautumispukuinen henkilö hyppää veteen laiturilta, muita katsoo
Vauhdikas startti kisaan.
Iso kiitos vielä kaikille pisteellämme käyneille ja toivottavasti nähdään ensi kesänä uudestaan! Kiitokset myös Raahen meripelastusseuralle yhteistyöstä. Seuraavat kaksi viikkoa meritiimi inventoi Raahen vesiä ja meitä saa tulla merelläkin jututtamaan! :)

Linda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti