perjantai 15. heinäkuuta 2016

Tietämättään ketterä

Lainakumiveneessä Nemossa ei ole muuta kuin kauramoottori.

Pääministeri Sipilä peräänkuuluttaa valtiolta, yrityksiltä ja meiltä itseltämme ketteryyttä. Puoli kansaa samantien tuhahtaa, osa saattaa alkaa selvittää mistä herra oikein puhuu ja osa siirtää ajattelematta ketterä-sanan suoraan strategiansa markkinointihurmosmateriaaliin tietämättä mitä se operatiivisessa - eli niinsanotussa oikeassa - työssä terminä tarkoittaa.

Minä olin Metsähallituksen järjestämässä palvelumuotoilukoulutuksessa (service design) jossa myös puhuttiin ketteryydestä. En oikein koskaan ymmärtänyt mistä siinä oli kyse. Ongelmia ratkottiin minusta täysin järkeenkäyvällä tavalla, asialla vain oli trendikäs nimi. Oliko tässä nyt jotakin uutta ja ihmeellistä?

Vietin perjantai-iltaa mieheni Mikon kanssa ja satuimme juttelemaan siitä kuinka viikon kestävässä sateessa tiimini järjesti työnjaon. Meillä on To do -lista, johon koko ajan lisätään tekemättömiä töitä ja sisäpäivinä lista luetaan ääneen ja jokainen valitsee listalta itselleen parhaalta tuntuvat hommat hoidettavaksi. Kun työ on sitten tehty, sen tekijä merkitsee sen tehdyksi ja valitsee listalta seuraavan hänelle sopivan työn. Päivän kuluessa listalta ruksautuu yli suurin osa hommista ihan kuin itsestään.


Mikko sanoi yllättyneenä että tehän käytätte kanban-menetelmää! Niinku siis mitä? "Sana kanban tulee japanin kielestä ja tarkoittaa kirjaimellisesti taulua tai mainoskylttiä. Kanban on Lean-periaatteen mukainen tuotannon ajoitusjärjestelmä, joka auttaa määrittämään mitä pitää tuottaa, milloin ja millaisissa määrissä. Kanban näki päivänvalon 1940-luvulla Toyotalla ja siitä tuli tehokas työväline koko tuotantojärjestelmän ohjaukseen", kertoo Wikipedia. Eli siis mitä?

Mikko, laatupäällikkö, johtava arvioija ja jargongeneraattori, selittää. "Tiimin kyvykkyyksien tarkka arvioiminen sekä hyödyntäminen (team velocity), tiimin itseohjautuvuus, tiimiin ja sen tuloksiin luottaminen (team independency, responsibility). Määriteltyjen sekä hyväksikoettujen työmenetelmien systemaattinen hyödyntäminen ja jatkuva itse toiminnan parantaminen (continuous improvement - mukaanlukiena työtavat, työkalut, tehokkuusmittarit)." Edelleen - siis mitä?!



"Nopea reagointivalmius (adaptability, flexibility) muuttuviin olosuhteisiin (sää, välineiden kunto, päiväkohtaisten suunnitelmien muuttaminen). Tiimin vuotuiset tulostavoitteet (backlog) jaetaan päiväkohtaisiin tehtävätavoitteisiin, jotka yhdessä jaetaan tiimin jäsenten kesken (kanban)." No nyt alkaa soittaa jo jonkinlaista kelloa.

"Ja ennen kaikkea tärkeimpänä: sitoutunut, motivoitunut ja tyytyväinen tiimi, jota ei tarvitse mikromanageroida. Tiimi ja sen asiantuntevat työntekijät ovat itse parhaita asiantuntijoita omasta operatiivisesta työstään ja sen vaatimuksista. Tätä hyödyntävät ketterät menetelmät. Se mikromanageeraava hallintobyrokraatti siellä toimistossa ei välttämättä etäisestikään kuulu näihin parhaisiin asiantuntijoihin" No nyt alkaa kuulostaa jo tutummalta.

Tätä kaikkea on siis ketteryys ja ketterät menetelmät (lean, agile methods).

Kappas vain, tiimini on tehnyt työnsä trendikkäästi jo vuosikausia. Mehän siis ollaan ihan aallonharjalla! Ja minä kun vaan luulin että on järkevää kun jokainen saa itse valita omien kykyjensä ja mielihalujensa mukaan parhaiten hänelle sopivan työn eikä tiiminvetäjän tarvitse pomottaa ketään. Ja että on vaan ihan maalaisjärkeä katsoa säätila ja työntekijöiden ja työvälineiden työkuntoa jokaisena aamuna ja niiden mukaan sopia yhdessä päivän töistä niin että jokainen saa sanoa mielipiteensä siihen, mitä haluaa päivän aikana tehdä.

Aina sitä oppii jotain uutta!

Essi Keskinen, Product Owner (tietämättään)

Ukkosta ilmassa.


Minä ja minun työvälineeni yhdeksi päiväksi. Enpäs ole pitkään aikaan soutanutkaan niin pitkästi.

Vielä riittää hymyä vaikka sateessa kartoitetaan fladaa.

Inca ja Bella Kalajoen hiekkasärkillä. Tuskaisen hidasta matkantekoa kun veden syvyys on 40 cm.

Päivän fladakartoitus tehty! Parkkeerasimme auton erään kesämökin pihaan ja pyysimme lupaa saada plutata heidän fladassaan päivän verran. Perhe oli kovin kiinnostunut ja innostunut asiasta, perheen poika seurasi tapahtumien kulkua lasikuistilta ja ihmetteli menoa. Puoli päivää satoi ja lounastaukoa vietettiin pakettiauton takaluukussa istuen mutta lounaan päätteeksi meidät kutsuttiin kahville, teelle ja pannukakulle. Kyllä kelpasi!

Kalajoki voi olla kiva paikka lapsiperheelle kun jälkikasvu ei vahingossakaan voi hukkua nilkansyvyiseen veteen mutta töiden kannalta se on kyllä viheliäinen paikka!!

Kyllä pelastautumispuvullakin voi poimia näytteitä pohjasta!

Linjan viimeinen piste.


Juho luotsaa Bellaa sillan ali.

Lepäsessä on kiva syödä ulkona kun yhdeksän hengen tiimin mahtuminen neljän hengen pöydän ympärille sisällä tuvassa on aina haaste. Nuotion ympärille mahtuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti