perjantai 6. kesäkuuta 2014

Koulutusleiri on suurleiriMaanantaina alkoivat maastotyöt. Oulun tiimin kaikki 12 henkeä saatiin kasaan ja ajettua kolmella eri kulkuneuvolla erilaisilla perävaunuilla varustettuna Vaasaan. Pohjanmaan meritiimit eli Oulu ja Vaasa päättivät yhdessä järjestää yleisen koulutusleirin ensimmäiseksi maastoviikoksi. Samaan syssyyn kutsuttiin Ruotsista pari henkeä jatkamaan viistokaikuopetusta ja konsulttifirma Allecosta Jussi näyttämään vedenalaista tablettia. Etelä-Suomen meritiimistä tuli pari meribiologia katsomaan viistokaikuluotausta, ja Vaasasta saapui jopa meritiimin päällystöä. Vaasan ELY-keskuskin ilmestyi paikalle, joten loppujen lopuksi ihmisiä oli 29. Ei mikään ihan pieni leiri pyöritettäväksi.
Saksalainen vapaaehtoistyöntekijä Martin (etuvasemmalla) ilahdutti kaikkia tuomalla tuliaisiksi suklaata ("puukakkua") ja Underbergiä.

Viikon aikana on tullut taas ihmeteltyä sitä, kuinka innostuneet, motivoituneet ja nuoret ihmiset vielä jaksavat imeä tietoa kuin sienet. Vuorotellen on käyty läpi veneturvallisuus, sukellusturvallisuus, hapenantokoulutus, kompressorikoulutus, videokamerakoulutus, viistokaikuluotauskoulutus, pelastautumispukukoulutus, opetettu ei-sukeltavat sukellusavustajan tehtäviin, opeteltu sekä pehmeän että kovan pohjan pohjaeläinnäytteenottoa ja näytteiden käsittelyä, perehdytty Metsähallituksen byrokratiaan ja ajankäytönseurantaan sekä täyttämään lukuisia eri Excel-taulukoita. Lisäksi jokaisella uudella työntekijällä on oma vastuualueensa, joka pitäisi pikkuhiljaa sisäistää. Ja se, että kun käytät jotakin tavaraa, laita se takaisin omalle paikalleen, muuten seuraava ei sitä enää löydä. Tämä tuntuu usein olevan kaikkein hankalinta oppia koko kesän aikana.
Lounastauko ulkoilmatoimistossa.

Tässä opetellaan viistokaikuluotausta. Se on kyllä kieltämättä aika ihmeellistä.

Ei varmaan enää onnistuisi tällainen oppiminen meikäläiseltä. Tuntuu että hengästyy vain katsellessa kun toiset oppivat. Opittavaa on paljon ja ensi viikolla pitäisi vielä alkaa sisäistää maastotyön rutiineja. Ja se, että tavarat laitetaan takaisin omille paikoilleen. Jokainen sen itse käyttämänsä tavaran.

On ollut hauska katsella, kun suuri lauma uusia ja vanhoja työntekijöitä, työharjoittelijoita ja vapaaehtoistyöntekijöitä sekoittuu keskenään, työkulttuurit ja –tavat kohtaavat ja innostus tarttuu. Ja kaikki tämä kolmella kielellä – suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Olen myös kuullut ihmisten juttelevan keskenään espanjaa ja saksaa.

Kyllä on hauska olla keskellä jotakin näin suurta ja hienoa!

Essi Keskinen


P.S. Laittakaa tavarat takaisin paikoilleen kun käytätte niitä J
Lari ja Niina siivilöivät pehmeän pohjan pohjaeläinnäytettä.

Joku on juuri pulahtanut sukeltamaan.

Kiukkuinen tiiraemo oli muninut munansa parin köyden väliin Metsähallituksen laituripaikalle. Veneen pakkaaminen aiheutti pari nokkaisua päähän, hiukan linnunkakkaa olkapäälle ja aika paljon huitomista.

Perämeren meritiimin uusi upea T-paita! Tiimi osti itse paitansa - nyt täytyy ottaa vielä ryhmäkuva.

Pohjaeläinnäytteen seulomista harjoittelutarkoituksessa... Näyttää samalta kuin mitä lapsena touhuttiin.

Sukelluksenvalvojat.

Jee!!! Pakattu on!!!

Tarkkana nyt kun otetaan kovalta pohjalta Kautsky -pohjaeläinnäytettä!

Linda ja Niina demonstroivat, kuinka pelastautumispuvuilla uidaan letkassa, jos pudotaan veneestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti