torstai 15. elokuuta 2013

Kivipujottelua Selkämerellä



Heinäkuun puolivälissä meritiimimme siirtyi Saaristomereltä Selkämerelle inventointiurakan pariin. Matka Korppoosta Ouran saaristoon taitettiin kolmella veneellämme. Vaikka reissu alkoi aurinkoisissa merkeissä, oli ennusteista luetut tuulivaroitukset mielessä. Matkaa ei ehdittykään taittaa Kustavia pidemmälle, kun tuulilukemat alkoivat nousta ja aallokko hidastaa etenemistä. Raumalta eteenpäin ruorinaiset ja -mies pääsivät jo tosissaan näyttämään taitojaan. Pitkän päivän jälkeen kivien määrä maisemassa lisääntyi ja saavuimme Merikarvialle Krookan satamaan kilpaa saderintaman kanssa. Yksi jos toinenkin taisi siinä kohtaa keskittyä enemmän ihmeelliseen pilvi-ilmiöön kuin viimeiseen etappiin valmistautumiseen. Krookasta jatkoimme vielä hämärän saattelemana Karvian Ourille, Ouraluodon viereen pieneen Pihlava-Linskerin saareen. Seikkailun täyteinen päivä ei kuitenkaan päättynyt vielä kaikilta, vaan rohkeimmat lähtivät ottamaan uusintaottelun kivipujottelussa Krookkaan ja takaisin. Loppu hyvin - kaikki hyvin, yömyöhään koko tiimi oli kasassa saaressa ja unta ei tarvinnut kauaa odotella.

Saavuimme Ouraan kilpaa saderintaman kanssa. Kuva: Maija Huttunen.

Pihlava-Linskeri toimii tukikohtanamme neljän viikon ajan.  Ensimmäinen viikko sujui asettumisessa ja tuulilukemien tutkimisessa, jotka eivät olleet niinkään puolellamme. Kenttähommia kokeiltiin kuitenkin parina päivänä ja ensitunnelmista päätellen tiimimme nousee kivipujottelussa aloittelijasarjasta mestariliigaan jo lähipäivinä. Tulevien viikkojen aikana tavoitteena on kuvata paljon videopisteitä, ottaa pohjanäytteitä ja tehdä linjasukelluksia, niin ja väistellä niitä kiviä.

Lisää kuvia Selkämeren vedenalaisista kartoituksista myös Selkämeren kansallispuiston Facebook -sivuilla.

Kartoitusaluksemme (vas.) Chara, Najas, Fucus ja Katka valmiina tositoimiin. Taustalla Ouran luotsitupa. Kuva: Maija Huttunen.

Kenttäkonttorimme ja -kotimme kivisessä Pihlava-Linskerissä. Kuva: Heidi Arponen.

Teksti: Luontokartoittaja Hanna Holmroos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti