maanantai 27. toukokuuta 2013

Vieraalla maalla - terveisiä Perämereltä

Viime viikolla edustin Suomea kaksi päivää kestävässä tuulivoimaseminaarissa Riikassa. Matka oli ensimmäiseni Latviaan, mutta loppujen lopuksi ehdin nähdä kaupunkia vain taksin ikkunasta. Aikataulu oli sorvattu niin vedenpitäväksi, että ehdin lentokentältä taksilla hotellille juuri lounaaksi ja seminaarin alkukahveille. Ohjelma venyi mielenkiintoisen keskustelun ja kiinnostuneen mutta puheenvuoroja herkästi jakavan puheenjohtajan voimin kahden tunnin myöhästymiseen. Vihdoin saimme päivän päätökseen, myöhästyimme seminaaripäivälliseltä vain vaivaiset kaksi ja puoli tuntia ja päätimme päivän iltakymmeneltä. Seuraavana aamuna seminaari jatkui heti hotelliaamupalan jälkeen, ja ohjelman myöhästymisen vuoksi lähdin suoraan lounaalta taksilla lentokentälle.

Mitä siis jäi käteen kahden päivän Riikanvierailusta, jonka aikana en poistunut hotellista kertaakaan? Erinomaisen hyvä seminaari ja valtavan mielenkiintoinen keskustelu. Kerrankin oli saman pöydän ääreen tuotu sekä viranomaisia, lainsäätäjiä, luonnonsuojelijoita, tutkijoita, hankevastaavia että konsultteja. Näkökulmia oli yhtä monta kuin eri tahoja ja keskustelu rönsysi. Aiheena olivat ulkomeren tuulivoimapuistot ja muut suuret ulkomerirakennelmat, niiden ympäristövaikutusten arvioinnit, YVA-lainsäädäntö, kansalliset lainsäädännöt suurten ulkomerihankkeiden suhteen, lupaprosessit ja kaikki mahdollinen esim. Nord Stream -putken tyyppisten hankkeiden ympärillä pyörivä byrokratia.

Ja mikä parasta, pääsin puhumaan Suomen Ympäristöministeriön suulla :) Toisen Suomesta pyydetyistä puheenvuoroista oli tarkoitus tulla Ympäristöministeriöltä, mutta kun sieltä ei ehditty matkustaa Riikaan, minut kelpuutettiin pitämään YVA-lainsäädäntöä ja lupaprosesseja koskeva puheenvuoro. Suomen Tuulivoimayhdistys auttoi antamalla valmiita englanninkielisiä kalvoja, ja esitys tuli pidettyä. Se jopa herätti keskustelua, joten Riikanmatka ei tuntunut turhalta.

Nyt vielä viimeinen viikko sisällä kärvistelyä ja ensi viikolla päästään jo lähtemään toimistolta maastoon! Tämänpäiväistä kokousta voi ehkä jopa ajatella pehmeänä laskuna, koska katselemme habitaattikarttoja, joita neljän vuoden FINMARINET-hanke on tuottanut. Illalla vielä saunotaan projektia loppuun.

Maastoa odotellessa siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti