maanantai 10. elokuuta 2020

Kohtaamisia merellä II

 

Täysikuu laskee horisonttiin saaren taakse, etualalla tuulivoimalaitoksen runko
"Kuu kaakon yllä", laulaa Viikate. Täysikuu nousee Selkä-Sarven kaakkoispuolelta ja ryömii pitkin horisonttia. Kuukuvat Outokummun tehtaan tornista.

Pari viikkoa sitten oli täysikuu, mutta kuu ei juuri noussut horisontin yläpuolelle. Katselin upeaa kuuta Perämeren kansallispuiston Maasarven saunan kuistilla istuen kun se pikkuhiljaa hivuttautui naapurisaaren eteläpäädyn kalastajakylän vanhojen talojen takaa. Ensin ihmettelimme porukalla, mitä vaaleaa siellä harmaiden torppien takana kuultaa kunnes tajusimme, että kuuhan se siellä. Aivan valtava, käsittämättömän kokoinen kuu.

Auringonlaskun oranssiksi värjäämä taivaanranta Perämeren kansallispuisto -kyltin takaa saaresta
Auringonlasku Maasarvesta Perämeren kansallispuistosta. Kuva: Noora Kantola.

Ei kulunut puoltakaan tuntia kun älypuhelimeen kilahti Messenger-viesti. Verkkoa saa silloin tällöin etsiä näin kaukana merellä, mutta tänä tyynenä iltana se toimi hienosti ja kuvatkin tulivat läpi. 

Tuttu viestitti Outokummun terästehtaalta Tornion Röytästä yövuorosta että "Vaikka kuva on huono, niin olipa hienon näköinen yhtiön kattokameralta kun täysikuu nousi Sarven takaa. Ja itse asiassa se laski horisonttiin." Mukana seurasi joukko kattokameralla otettuja kuvia mollottavasta täysikuusta.

Täysikuu nousee horisonttiin saaren takaa, etualalla tuulivoimalaitoksen runko

Täysikuu nousee horisonttiin saaren takaa, etualalla tuulivoimalaitoksen runko


Täysikuu laskee horisonttiin saaren taakse, etualalla tuulivoimalaitoksen runko

Olipa hauskaa, kun pystyi vastaamaan: "Hei, me katsellaan sitä samaa kuuta täältä Maasarvesta! 😍 Se vaan näkyi niin matalalla horisontissa että en kuvannut." Vastauksena tuli nopeasti "Niinkö? Olipas sattuma 😎 Meillä kun tuo kattokamera on 75 m:n korkeudella, niin näkyy hyvin 😄 Olisitta kiivenneet Selkä-Sarven torniin, sieltähän olis näkynyt paremmin." 

Kerroin, että olimme Maasarven puolella, pyyhkeet päällä ja saunakaljan nauttineena niin että veneily naapurisaareen saati torniin kiipeäminen oli täysin poissuljettu vaihtoehto ja lähetin vaihturina muutamia öisiä tunnelmakuvia. Ihmettelin vain, miten kuu ei sen korkeammalle päässyt kipuamaan. Vastaus tuli pian: "Samaa 'kuun kulkua' ihmettelin. Starwalk 2 -sovellukselta katsoin, että kuulla oli nyt tosi loiva kiertokulku vähän horisontin yläpuolella. Ompa siellä hieno kesäyön tunnelma - nauttikaa 😊 "

Aurinko laskee saaren taakse mereen, etualalla Perämeren kansallispuisto -kyltti ja tupa
Aurinko laskee horisonttiin Maasarven taakse. Kuva: Suvi Saarnio.

Ja mehän nautimme - saunasta, auringonlaskusta, täysikuusta ja Perämeren kansallispuistosta. Samalla mietimme sitä, miten taas on meri ollut yhdistävänä tekijänä, kun molemmat osapuolet ovat katselleet samaa kuuta, joka hädin tuskin pääsee kipuamaan horisontin yläpuolelle täällä Perämeren kansallispuistossa. Viimeksi samaa meren yhdistävää vaikutusta kummastelin korona-ajan ja Suomen lockdownin alkupuolella maaliskuussa, kun tankkeri ja polttopuuta kuljettava moottorikelkka kohtasivat Perämeren kansallispuiston liepeillä: 

Meri on 💗

Essi Keskinen

Auringonlasku tyynellä merellä
Aurinko painumassa Ruotsiin. Kuva: Suvi Saarnio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti