torstai 26. maaliskuuta 2020

Kohtaamisia merellä


Moni valittaa sitä, että ihmiset istuvat nykyisin enää vain nenä kiinni puhelimessa eivätkä välitä todellisesta maailmasta mitään. Ollaan vaan siellä somessa ja tsättäillään ja mitä näitä nyt on.
Sosiaalisella medialla on kuitenkin uskomaton voima myös yhdistää. Pääsin todistamaan tällaista maailmojen kohtaamista tapahtumien keskipisteessä.

Keskiviikkona 18.3 Perämeren kansallispuiston halkoja, vessoja, kunnostusta ja muuta hoitava isännöitsijä, matkailuyrittäjä Pekka Aho lähetti minulle valokuvan Perämeren jäältä Tornion edustalta. Hän oli viemässä halkoja Selkä-Sarveen kesää varten ja jäi valokuvaamaan kansallispuistoa halkovalla väylällä kulkevaa laivaa.

Halkopino moottorikelkan peräkelkassa. Takana laiva samankokoisena kuin kelkka.
Pekka Aho kuljettamassa halkoja Selkä-Sarveen Röytän satamasta ja valokuvaamassa Coral Energice -alusta. Kuva Pekka Aho.

Torstaina 19.3 laitoin Pekan lähettämän kuvan ja hänen terveisensä Perämeren kansallispuiston Facebook-sivustolle, jonne tuli saman tien lähes 200 tykkäystä. Ja lisäksi yllättävä viesti samaisen laivan kapteenilta, joka pyysi kuvaa itselleen täytenä resoluutiona.

Leo van Toly kirjoitti Facebookiin: "Good day sir, very nice picture! I am on board this vessel at the moment as the captain. Would it be possible to receive the picture in full quality? Many thanks in advance!".
Kuvakaappaus Perämeren kansallispuiston Facebook-sivuilta.

Laitoin saman tien kommentin Facebookiin että jos kapteeni Leo van Toly laittaisi minun työsähköpostiini meiliä niin voisin pyytää Pekalta kuvaa täytenä resoluutiona. Laitoin myös viestiä Pekalle ja kysyin, saisinko kuvan suurempana ja voisinko lähettää sen kapteenille.

Pekka vastasi Selkä-Sarven tornista Perämeren kansallispuistosta keskeltä jäätynyttä merta että toki, hän lähettää kuvan minulle illalla. Hän myös kertoi, että oli nähnyt jonkun valokuvaavan laivan komentosillalta häntä päin silloin aiemmin jäällä.

Illalla sain sähköpostia laivan kapteenilta Leolta, joka kertoi, että heidän aluksensa varustamossa Torniossa oltiin huomattu, että laivan kuva oli laitettu Faceen ja kerrottu siitä kapteenille, joka sen perusteella osasi hakeutua Perämeren kansallispuiston sivustolle. Kapteenilta tuli myös valokuva, jonka hän oli ottanut Pekasta ottamassa kuvaa laivastaan.

Pekka moottorikelkkansa takana jäällä. Kuva yläviistosta, otettu korkealta laivasta.
Coral Energice -aluksen kapteeni valokuvaamassa Perämeren kansallispuistoon matkalla olevaa Pekkaa ja halkolastia. Kuva Leo van Toly.

Kapteeni sai kuvansa ja Pekka sai kapteenin ottaman kuvan. Oulu, Tornio, Selkä-Sarvi ja missä lie tankkerialus Coral Energice ollut siinä vaiheessa, olivat saumattomassa sosiaalisen median yhteydessä välimatkoista, merestä, jäästä, kielimuureista ja koronoista huolimatta.

Toinen hyvä esimerkki yhteyden pitämisestä etänä ovat nettiseminaarit eli webinaarit. Niihin voi osallistua mistä tahansa päin maailmaa ilman koronavaaraa, ilman lentomatkailun tuomia huonoja puolia ja ilmaiseksi. Hyvin toiminut esimerkki oli eilen järjestetty nettiseminaari “Engaging stakeholders for marine conservation”, johon osallistui reilu 200 ihmisiä.

Maailman kartta. Rekisteröityneitä oli +350 ihmistä.
Kuvakaappaus nettiseminaarista, osallistujia oli ympäri maailmaa. 

Kun seuraavan kerran parjataan että ”aina ne vaan istuu nenä kiinni puhelimessa ja somettaa” niin erityisesti näin koronan sosiaalisen eristäytymisen aikana on hyvä muistaa, että sosiaalinen media voi myös yhdistää mitä upeimmalla tavalla.

Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti