perjantai 7. kesäkuuta 2013

Pissikivi - terveisiä Perämereltä

Johanna ryntää Björköbyn saaren rannasta jotakin kädessään ja selvästi innoissaan.


-Katsokaa! Löysin pissikiven!

Nyt tehdään pikainen kierros lopun meribiologitiimin keskuudessa: mikä ihme on pissikivi?

-Joku virtsakiviin liittyvä? Sappikivi?

Johanna melkein hermostuu: ei se ole mitään pissaamiseen liittyvää! ”Pissi, pissikivi! Ei pissa!”

Keskustelu jatkuu vilkkaana, kaikki vastaan Johanna. Älypuhelin vastaa maastossakin kysymykseen:

”Pissin pelaamiseen on useita sääntöjä. Pissikivi, marmorikuula, klypi tai kyylä… Rakkaalla pelivälineellä on monta nimeä. Perinneleikistä voi puhua ainakin Torniojokivarressa ja Kemin seudulla, mutta kaikkialla pissin pelaamista ei tunneta.” YLE Perämeri

Kyseessä on siis maantieteellinen ero pelivälineen nimessä. Meidän meribiologitiimissä Perämerellä on kalabiologeja, eläinbiologeja, kasvibiologeja, ympäristötieteilijöitä, maantieteilijöitä, akvaattisten tieteiden opiskelijoita ja diplomi-insinööri. Ihmiset tulevat ainakin Turusta, Jyväskylästä, Kuivaniemestä, Savosta, Siikajoelta ja Helsingin/Tampereen alueelta eli Etelä-Suomesta.

Moninaisuus on rikkaus. Erilaisia näkökulmia ja ratkaisuehdotuksia samaan ongelmaan tulee monelta eri suunnalta. Mikään pulma ei ole vielä jäänyt ratkeamatta ja suurimman osan asioista on saanut korjattua nippusiteellä ja roudarinteipillä, yhdessä. Yleinen sanonta kuuluu ”Mitä useampi kokki, sen pahempi soppa”, mutta se ei päde meribiologitiimiin.

Veden alle pätee sama logiikka – mitä enemmän eri lajeja ja erilaisia luontotyyppejä veden alta löytyy, sen terveempi on merialue. Suomi on pitkä maa ja rannikolle mahtuu monenlaista elinympäristöä. Harvinaisempia luontotyyppejä löytyy vain muutamista paikoista. Jos ne häviävät, luonnon monimuotoisuus vähenee.

Pitäkää siis Johanna ja muut Tornionjokilaakso-Kemi –akselin asukkaat pissikivestä kiinni. Nyt koko tiimi on yhden perinnetiedon verran rikkaampi.

Jussarön meribiologileirillä on nerokkaasti käytetty esim. ovea pöytänä. Merivartiosto on lähtiessään vienyt kaiken muun paitsi katon ja seinät. Saunan pukuhuoneesta oli viety naulakotkin seiniltä.

Komea ristihämähäkki vartioi Metsähallituksen venettä.

Metsähallituksen kaikki meribiologit kokoontuivat Jussaröhön Tammisaaren edustalle käymään läpi välineistöä ja menetelmiä. Onneksi ilma suosi.

Jussarön leirillä majoituttiin entisellä merivartioasemalla.


Jussarössä on louhittu rautamalmia, ja rannalta löytyi hauskoja papanoita... Lapsi on terve kun se leikkii :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti