maanantai 23. maaliskuuta 2015

Win-Win –tilanteessa


Linda meni Etelä-Suomen meritiimiin töihin.

Perämeren tiimiin jäi Lindan kokoinen aukko.

Vaikka jäämmekin kaipaamaan Lindaa, tilanne on silti minun kannaltani vain voittoisa. Nythän voin palkata jonkun uuden henkilön entisten työntekijöiden ulkopuolelta. Jos Linda olisi tullut Perämeren tiimiin, olisin riemuinnut loistavan työntekijän saamisesta takaisin, mutta koska näin ei tapahtunut, voin riemuita sitä että nyt on ”pakko” palkata joku meille aivan uusi ja näin antaa tilaisuus uusille kyvyille.


Jos haluan saada kenttätyöt sujumaan kesällä, otan mieluiten jo ennestään tuttuja, kaikki veneet ja menetelmät tuntevia työntekijöitä, joihin voin luottaa kuin peruskallioon vaikka itse kävisin muutaman päivän lomalla. Toisaalta joka vuosi meille hakee paljon uusia ihmisiä, joilla on hyvät hakemukset ja paljon pätevyyttä, jota voisimme varmasti hyödyntää. Kiireisen ja tiukan kesän vaakakupissa painavat kuitenkin tulosvastuutehtävät ja se, että työ pitää saada suoritettua.

Olen joka kesä iloinnut uusista työharjoittelijoista, koska he ovat aina väkisinkin ”uusia”. Työharjoittelun luonteeseen kuuluu ensikertalaisuus – eihän se muuten enää olisi ”harjoittelua”. Muutamana vuotena saapuneet vapaaehtoistyöntekijät ovat hekin olleet piristävä uutuus, ja tänä kesänä on tulossa kaksi kansainvälistä vapaaehtoistyöntekijää lisää. On hienoa päästä antamaan työharjoittelumahdollisuus ihmisille, jotka sitä arvostavat.Niin paljon kuin uusista työntekijöistä ja työharjoittelijoista nautinkin, kauhuskenario on kuitenkin se, jos jonakin vuonna en saakaan yhtään aiempaa työntekijää töihin ja joudun aloittamaan kesän työt ”nuubie”-ryhmällä eli laumalla ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet ainoatakaan Metsähallituksen vedenalaisen luonnon kartoittamiseen tarvittavaa välinettä. Uuden opettamiseen menee aikaa, ja vaikka se on toisaalta palkitsevaa, se on myös pois niistä töistä, joita vastaan palkkarahat on valtiolta saatu.

Tulin juuri lomalta Burmasta, jossa jokapäiväiseen elämään kuuluu jälleensyntymän ja karman miettiminen ja hyväntekeväisyys tulevien elämien parantamisen nimissä. Minä taas haluaisin tehdä itselleni hyvän mielen tarjoamalla mahdollisimman monelle uudelle yrittäjälle työharjoittelu- tai työpaikan. Tiedän, että paikka meritiimissä kesän ajan olisi monelle unelmien täyttymys ja nyt olen yhtä aikaa innoissani siitä, että voin antaa tuon pienen taivaspaikan jollekulle uudelle ja samaan aikaan tuntea hyvää mieltä siitä, että Linda sai Etelä-Suomesta pidemmän työsopimuksen ja Etelä-Suomi sai loistavan työntekijän tiimiinsä.


Kerrankin tilanne, jossa voi vain voittaa!

Essi Keskinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti