perjantai 21. maaliskuuta 2014

Perämeri etänä - terveisiä Perämereltä

Vasemmalla tämänhetkinen jäätilanne, oikealla normaalitilanne samaan vuodenaikaan.
Toimistotyöt ovat raskasta aikaa monelle maastotyöstä pitävälle. Minulle kesä on sitä varsinaista työaikaa ja talven toimistopäivät niitä avustavia toimintoja. Juuri nyt Oulussa sataa sankasti lunta ja viime viikon keväiset ja lämpimät päivät tuntuvat olevan kaukana. 

Talvi on ollut merkillinen. Ensin Oulussa käväisi vajaan viikon paukkupakkanen marraskuussa, sen jälkeen sinniteltiin kaksi kuukautta lumettomalla mutta jäisellä maalla. Helmikuussa alkoi jo kevät, lämpimät päivät ja lumeton maa. Viime viikolla paistateltiin täysin keväisissä tunnelmissa. Minä ja Johanna jo toivoimme, että Perämeren loputkin jäät lähtisivät pian että pääsisimme tänä kesänä aikaisemmin merelle. Ja nyt sitten sataa lunta...
Satelliittikuva Perämeren jäätilanteesta 20.3.2014. Meri on täysin auki Hailuodosta etelään!
Meribiologi ei pääse näyttöpäätettä lähemmäksi merta tällä hetkellä vuotta. Näyttöpäätekin kuitenkin kertoo siitä ihmeellisestä jäätilanteesta, joka tällä hetkellä vallitsee merellä. Perämeri on jäässä vain Hailuodosta pohjoiseen, sen todistavat sekä Ilmatieteenlaitoksen animaatiokuvat että Rapid LANCE -satelliittikuva Perämereltä.

Alimmainen kuva Perämerestä on kuitenkin se, jota tällä hetkellä joudun eniten tuijottamaan. Eurooppa on päivittämässä Natura-aluetietokantaansa ja minun pöydälleni on pudonnut 32 mereisiä luontotyyppejä sijaitsevaa natura-aluetta Torniosta Kokkolaan. Nyt pitäisi sitten käyttää asiantuntijan auktoriteettia ja päätellä paikkatietoaineistosta ja VELMU-datasta, mistä mitäkin luontotyyppiä löytyy.

Eli jospa nyt vain saataisiin sitä aurinkoa ja loputkin jäät sulamaan ja minut ja tiimini merelle täältä toimistosta!

Essi Keskinen

Tämän karttaohjelman avulla olisi tarkoitus ruotia mallinnetusta datasta todelliset hiekkasärkät, riutat ja laguunit natura-luontotyyppien hehtaarien laskemista varten. Tämän lähemmäksi merta ei tällä hetkellä ole menemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti