perjantai 1. marraskuuta 2013

Että sellainen soppa tällä kertaa! - Perämeren meritiimin terveisiä

Viime blogissa päivittelin, kuinka Johanna ja minä olemme joutuneet salapoliiseiksi. Nyt päivittelen kokiksi joutumista.

Mikä yhdistää Metsähallituksen meribiologia ja Ikean esiintymiskeittiötä? No tietysti Kirjamessut. Mitä ihmeen kautta? Metsähallitus julkaisi juuri Kirjamessujen alla työntekijöidensä ruuanlaitosta kertovan Eräkokki-kirjan Metsäkustannuksen kautta, ja kirjaa piti sitten tietysti mainostaa.

Minulta ja kolmelta muulta esiintymistaitoiselta Eräkokki-kirjan ruuanlaittajalta kysyttiin keväällä, kuka meistä haluaisi esiintyä Kirjamessuilla ja kokata oman reseptinsä yleisön edessä lavalla. Sanoin että minua voi pitää viimeisenä oljenkortena, että en todellakaan ole erityisen kiinnostunut kiipeämään lavalle ja kokkaamaan kaiken kansan edessä samalla kun joku haastattelee minua, enhän ole mikään TV-kokki, mutta jos kukaan muu ei pääse tai suostu niin ei minulla ole mitään varsinaista syytä kieltäytyä. Tällainen oman työroolin venytys vain tuntui pelottavalta.

No, viimeiseen oljenkorteen sitten tartuttiin ja löysin itseni ensin vajaan puolen tunnin kirjahaastattelusta Rosebudin kirjamyymälän pieneltä esiintymislavalta sunnuntaina 27.10. Aamulla olin jo tehnyt valmiiksi kalaliemen thai-tyyppiseen lohikeittoon ja valmistanut yhden harjoituskappaleen "maailman helpointa marjapiirakkaa", kuten resepti lupasi. Kalakeitto oli oma ohjeeni, mutta sen lisäksi piti tehdä jotakin muutakin, ja päädyin marjapiirakkaan. Otsikko ei valehdellut, se oli varmasti maailman helpoin.

Täytyy myöntää, että ensiesiintymiseni julkisena kokkina esiintymiskeittiössä, mikrofoni korvan takaa viritettynä ja äänentoistolaite housujen vyötärölle kiinnitettynä, jännitti kyllä aika pahasti. Kyllähän minä kokata osaan, ja osaan myös olla haastateltavana, mutta nämä yhdistettynä vieraaseen keittiöön, jossa pitäisi vajaassa puolessa tunnissa saada aikaiseksi thai-tyyppinen lohikeitto ja marjapiirakka, samalla kun yleisö seuraa sekä livenä että sivuun viritetyltä jättiTVruudulta ja kattoon ripustettujen peilien avulla...

Alex Nurmi on ammattikokki ja jouheva juontaja. Heti alkuun hän kummasteli sitä, että puheestani ei kuulu oulunmurre, vaan pikemminkin pieni vivahde Turkuun. Tulemme siis Alexin kanssa samasta kaupungista. Ei hätiä mitiä.

Kokkaus sujui hyvin, ja ilmeisesti puhuinkin järkeviä, koska Alex kiitteli jälkikäteen sanoen, että minä olin yksi niitä hyvin harvoja kokkeja, joiden kanssa hän on tehnyt töitä, joka pystyy puhumaan ja kokkaamaan samaan aikaan. Jos tuo on ainoa laatuvaatimus TV-kokiksi pääsylle, minulta siis onnistuisi :)

Kalakeitto ja marjapiirakka katosivat nopeasti yleisön suihin, ja muutama kävi kysymässä reseptiäkin. Pyysin ostamaan Eräkokki-kirjan lähimmästä kirjakaupasta.

Eräkokki-kirja ilmestyi juuri sopivasti Kirjamessuille.

Essiä haastatellaan Rosebudin osastolla. Helppoahan se oli kun sai edustaa kaikkia metsähallituslaisia :)

Alex Nurmi juontaa ja Essi kokkaa. Kattilaan syntyi thai-tyyppinen lohikeitto. Lisäksi kirjassa on kaksi suosikkireseptiäni, jokirapurisotto ja jokirapupasta. Tikkurilan toimistossa oltiin kuitenkin sitä mieltä, että jokirapuja ei voi pyytää luonnosta, ja Eräkokki-kirja kertoo nimenomaan luonnosta haettavista raaka-aineista, joten minun piti kehittää kirjaan joku toinenkin resepti. Sanoin, että minä hankin kaikki raaka-aineeni joka tapauksessa kaupasta, ja sitä paitsi, kylläpäs jokirapuja voi pyytää luonnosta, ja toinen sitä paitsi, ei kukaan minun tiimistäni ehdi kalastaa pitkien maastotyöpäivien päätteeksi. Pääkaupunkiseutulaiset pysyivät kuitenkin kannassaan, että jokiravut ovat vain kaupallinen tuote (huolimatta siitä, että minä ja Pekka törmäsimme tosi moniin jokirapuihin Hyrynsalmen raakkukartoituksissa), joten lupasin kokata kirjan kuvia varten thai-tyyppisen lohikeiton. Ihan ironian vuoksi ostin kaupasta norjanlohta. Kuva Tiina Grahn.

Tässä syntyy "maailman helpoin marjapiirakka" jonkun toisen reseptistä. Helppoa ja hyvää oli. Kuva Tiina Grahn.

Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti