torstai 24. lokakuuta 2013

Naisten Etsivätoimisto Numero 2 - terveisiä Perämereltä

Maaliskuussa kirjoitin blogissa meribiologin eri rooleista näin:


"Minusta on hienoa päästä näyttämään, kuinka upeaa työtä Luontopalvelut tekee, kuinka eksoottista meribiologin työ voi Suomessakin olla, ja kuinka yhden päivän aikana täytyy pystyä olemaan mekaanikko, kuljettaja, taksonomi, kokki, ompelija, ryhmäterapeutti, voimamies, sähköasentaja, kantaja, valokuvaaja, toimittaja, äiti, ystävä, esimies, sukeltaja ja oman alansa asiantuntija. Koskaan ei aamulla herätessään tiedä, mitä päivä tuo tullessaan, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Tietoja ja taitoja tarvitaan laidasta laitaan, mutta vielä enemmän kaivataan sopeutumiskykyä ja joustavuutta."

Nyt tuohon ammattilistaan voi lisätä vielä salapoliisin. Koko viikon olemme Johannan kanssa käyneet läpi kesän inventointitulosten taulukoita ja kuinka ollakaan, virheitä löytyy. Kartoitustulosten syöttö monen neliömetrin kokoiseen tuhansia rivejä sisältävään Excel-taulukkoon on käsityötä, ja vaikka kaikki ovat tehneet parhaansa, virheitä sattuu. Koordinaatit on otettu väärästä GPS-laitteesta, tiedot syötetty väärälle riville, näppäilyvirhepaholainen on iskenyt, jonkun käsialasta ei saa selvää tai maastolomake on suhruinen.

Tai kuten tänään, kun Johanna selvitteli, miksi erään pisteen riville ei ole syötetty tietoja, vaikka piste oli kartan mukaan tehty. Kävi lopulta ilmi, että maastolomakkeeseen oli merkitty väärän pisteen nimi ja tiedot oli syötetty tuolle väärälle pisteelle, mutta kuinka tähän päätelmään päästiin, vaati salapoliisintyötä. Johanna otti esiin kartan, jota inventoija oli käyttänyt maastossa, selvitti maastolomakkeen perusteella kartoittajan mahdollisesti käyttämän reitin edellisten ja seuraavien pisteiden perusteella ja löysi kirjoitusvirheen. Minä puolestani selvitin väärin analysoidun kasetin arvoitusta. Itse olin virheen tehnyt mutta Johanna sen löysi.

Sherlock Holmesin ja Poirotin jalanjäljillä siis. Vai pitäisikö sukupuolen vuoksi sanoa Miss Marplen tai Mma Ramotswen Naisten Etsivätoimisto Numero 1:n jalanjäljillä?
Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti