maanantai 11. kesäkuuta 2018

Armaat meren mönkijäiset

Aurinkoinen, kivikkoinen merenranta. Horisontissa saaria ja tuulivoimaloita.


Sidosryhmät! Nuo ihanat ja kamalat kannustavat ja vastustavat tekijät!

Kun vuonna 2006 tulin meribiologiksi Metsähallitukselle, en edes tiennyt, mitä "sidosryhmä" tarkoittaa. Nyt tiedän - jonkunlaista yhteistyökumppaneiden, kiinnostuneiden, asianomaisten ja muiden vastaavien verkostoa. Meritiimin sidosryhmiä ovat töistä riippuen mm. Merimuseo, ELY-keskukset, yliopistot, luonnonsuojelujärjestöt, kalastajat, mökkiläiset, Meripelastusseurat ja Merivartiosto.

Sidosryhmiltä voi saada valtavasti tukea - esim. alueelliset sukellusseurat toivovat aina, että järjestämme sukellustapahtumia ja niissä kannustavat työtämme, avaamme vedenalaisen luontopolun tai postaamme Facebookiin vedenalaisia valokuvia Perämeren kansallispuistosta tai ylipäätään Perämereltä, Meripelastusseurat ovat sidosryhmä, jonka palveluja emme toivottavasti tule koskaan merellä tarvitsemaan, mutta jotka ovat elintärkeitä olla olemassa, Oulun yliopiston Perämeren tutkimusasema tarjoaa meille tutkimusasemansa kenttätukikohdaksi jne.

Välillä sidosryhmien kanssa käytävät keskustelut saattavat turhauttaa. Kalastajat haluaisivat ampua sekä hylkeet että merimetsot, tuulivoimayhtiöt haluaisivat pystyttää kaikki matalikot ja kalojen kutualueet täyteen tuulivoimaloita, satamat haluaisivat ruopata ja läjittää kaikkialle ja mökkiläiset haluaisivat raivata joka ikisen kynnyksen arvokkaista fladoista, jotta pääsisivät mökkirannoilleen veneellä.

Pääasiassa sidosryhmätyöskentely on kuitenkin mukavaa, mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Viime viikon SEAmBOTH-tiimi vietti pereydytystä, orientointia ja valmistautumista tehden erään sidosryhmän mökillä. Vuokrasimme Raahen Meripelastusseuran mökin Lapaluodosta kahdeksi päiväksi ja kävimme läpi kaikki varusteet (toimivat), perehdytyksen (ohjelmat pääosin toimivat) ja orientoitumisen (kalenteri on kunnossa ja kesä suunniteltu). Samalla suunniteltiin Raahen meripäiville osallistumista yhdessä Meripelastusseurojen kanssa.

Kun torstaina lähdimme Raahesta, saimme perään tekstiviestin "Kiitos taas kun kävitte, te armaat pienet meren mönkijäiset."

Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti