keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Blogin arvoinen asia





Hollantilainen Petrouschka, 16 v, työskentelee seuraavat kolme viikkoa Perämeren meritiimissä. Tänään on työpäivä numero kaksi ja "Petruska" teki jo nyt todella hienon löydön.



Yksi Petruskan omista projekteista on saattaa herbaariokuntoon vuosia vanhat prässätyt kasvinäytteet, joita ei ole aina ehditty tehdä loppuun asti. Olisi näköjään pitänyt, koska vuodelta 2012 löytyi ensikatsomalta hieman epämääräisen näköinen näyte, joka tarkemmalla tutkimuksella osoittautui minulle ennestään täysin tuntemattomaksi lajiksi. Minun silmissäni Perämeri siis sai uuden lajin kun Ryöpäksen saarelta Rahjan saaristosta löytyi itulimaska Lemna turionifera.


Jos olet biologi etkä ole ennen kuullut moisesta limaskasta, ei se mitään. En ollut minäkään. Laji on nimetty vasta vuonna 1975 ja se on Suomelle tulokaslaji joko Pohjois-Amerikasta tai läntisestä Aasiasta. Lajinmäärityskin on varmasti pätevä, koska sen on tehnytt kasviguru Tauno Ulvinen Oulun yliopiston kasvimuseolta. Hän on myös kirjoittanut lappuun että on ottanut puolet näytteistä Oulun kasvimuseon kokoelmiin.


Minulta menee varmaan paljon asioita ohi kun muka kiireisemmät ja tärkeämmät vaativat enemmän huomiota, mutta tällaisten löytöjen ei pitäisi jäädä arkistojen kätköihin.


Tuuletin ja hihkuin kuinka hieno löytö tämä oli ja Petruska kysyi ihmeissään että tämäkö, onko tämä todella niin erityinen kasvi? Nämä pienet vihreät idut paperilla Kyllä, kyllä se on. Erityisesti jos olet meribiologi.


Kyllä kannattaa ottaa harjoittelijoita! Minä opin häneltä tänään varmaan enemmän kuin hän itse (opin myös, että huhtikuun 27. eli tänään on Hollannin Kuninkaanpäivä, vapaapäivä, jolloin kaikki pitävät oransseja vaatteita).


Kirjoitin tänään myös artikkelia uuden opetussuunnitelman mukaisesta ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Minusta tänään ollaan oikeiden asioiden äärellä niin monella eri tavalla!


Essi Keskinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti