torstai 5. helmikuuta 2015

Vanhojen syntien kosto

"Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää" ja "Isien synnit seuraavat poikia" ja vaatekaapeissa on luurankoja ja menneisyyden haamut ahdistelevat. Kyseessä on siis vuoden 2006-2013 kaiken sukellus- ja videointidatan kaikkien virheiden korjaaminen. Urakka, joka aloitettiin syksyllä 2013.

Mikäänhän ei tunnetusti koskaan voi olla täydellistä, koska täydellisyys on a) mahdotonta ja b) tylsää. 16000-rivisten Excel-taulukoiden kanssa tämä jos mikä on tullut selväksi - täydellistä ei ole eikä tule. Juuri kun luulet selanneesi kaikki virheet taulukosta, joku löytää jonkun uuden. Jokaista solua jättiläismäisessä taulukossa ei pysty tarkistamaan, ja vaikka kaikki ovat aina varmasti tehneet parasta jälkeä, mihin ovat kyenneet, virheetöntä työ ei silti ole. Olemmehan kaikki inhimillisiä.



Tällä viikolla olen selvittänyt, vuodesta 2007 lähtien, miksi jotkut koordinaatit heittävät enemmän kuin laki sallii. Olen kiivennyt tuolille etsimään kaapin päälle pinotuista vuosilaatikoista vanhoja maastolomakkeita - ilmastointiteipistä tahmeita, ryppyisiä, litistyneitä hyttysiä sisältäviä todisteita siitä, mitä on tapahtunut esimerkiksi 17.8.2008 ja miksi lopetuspisteen koordinaatti on saaren väärällä puolella. Vaikka joka vuosi teemme niin tarkkaa työtä Excel-taulukoiden kanssa kuin pystymme, ja vaikka joka ikinen vuosi olenkin tarkistavinani jokaisen pisteen kartalta, datassa on silti virheitä. Jännittävä hetki oli, kun kaivoin esille vuoden 2011 heinäkuun papereita ja lopulta myös maastokarttoja, joista kellonaikoja ja mahdollista ajoreittiä seuraten vihdoin ymmärsin, että pisteet 181 ja 189 olivat vaihtaneet koordinaatteja taulukkoon laitettaessa. Joku on mumissut lounassuklaapatukka suussa tai jotakin muuta on tapahtunut.

Datan tarkistuksen dead-line lähestyy. En usko, että koskaan saamme taulukosta täysin virheetöntä, mutta 17 000 pisteen otannan joukossa muutamat virheet häviävät valkoiseen kohinaan. Pyrimme tietysti täydellisyyteen, mutta jos todella haluaisimme "virheetöntä" dataa, pitäisi esimerkiksi kaikki kymmenet tuhannet videot katsoa uudelleen, koska analysointimenetelmät ovat muuttuneet jonkin verran aloitusvuodesta 2005 lähtien ja aluemeribiologit ovat myös oppineet paljon sellaista alueistaan, jota eivät tienneet alkuvuosina. 

Täytyy siis hyväksyä tietty virhemarginaali mutta pyrkiä täydellisyyteen. Juuri niin kuin elämässä yleensäkin.

Essi Keskinen

Vuosina 2013 (punainen) ja 2014 (vihreä) tehdyt vidoinnit (pallot) ja sukellukset (OK-merkit).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti