torstai 4. heinäkuuta 2013

Lintuja! - terveisiä Perämereltä

Heipä hei kaikki, Suvi täällä taas kirjoittelee teille Perämeren meritiimin kuulumisia. Tämä viikko on ollut vähän huono sään kannalta. Maanantaina sumu haittasi inventointia, tiistaina tuuli, keskiviikkona ukkonen ja torstaina jälleen tuuli. Ensi viikolle toivommekin oikein hyviä ilmoja, että toimistohommat jäisi vähemmälle ja tiimi pääsisi taas kunnolla töihin merelle!


Ukkosta, tuulta, vettä, rakeita...

Ajattelin vähän kertoa teille linnuista joita me ollaan nähty viimeisten viikkojen aikana. Merellä liikkuva ei voi välttyä näkemästä lintuja, ainakaan lokkeja, ja toki välillä kohdalle voi sattua harvinaisempikin laji. Laitetaanpas tähän alkuun muutamia kuvia linnuista ja saatte tunnistaa lajeja. Kirjoitan sitten tekstin loppuun oikeat vastaukset :)

 Lintu 1.

Lintu 2.

Lintu 3.

Lintu 4.

Lintu 5.


Kalajoen Lepäsessä mökin läheisyydessä pesi niin leppälintu, peippo kuin kirjosieppokin. Lisäksi rannoilla näkyi muun muassa taivaanvuohi, koskeloita, lokkeja, ja joutsenia. Hailuodossa olemme nähneet aika paljon kahlaajia, esim. karikukkoja, tyllejä ja punajalkavikloja. Osa tiimistä näki myös pikkulokkeja, mutta ne ovat vielä minulla bongaamatta. Täytyy siis piakkoin päästä Hailuodon rannoille kamera kädessä!

Tällä viikolla suunnattiin myös Krunneille tekemään merimetsolaskentaa. Itse jouduin valitettavasti jäämään veneeseen kivimieheksi kun merimetsoyhdyskunnan lähellä oli niin matalaa. Sekös harmitti, mutta eipä sitä aina voi saada mitä haluaa.

Manu laskemassa merimetsoja.

Johanna, Manu ja minä havaittiin tällä viikolla myös Suomessa harvinainen lintulaji. Saatiin näitä lintuja kuvattuakin, tosin kuvanlaatu ei ollut mitenkään huikea zoomailusta johtuen. Tästä lajista en nyt kuitenkaan voi sen enempää kertoa, koska lajin epäillään pesivän Perämerellä eikä ihmisiä kannata päästää pesintää häiritsemään. Hieno juttu kuitenkin!

Linnut ovat osana meidän arkea koko kesän ajan. Arkeen sisältyy kuitenkin paljon muutakin. Meritiimin "normipäivä" voisi olla seuraavanlainen: aamulla ylös klo 7, aamupala, sääennusteen tarkistaminen, päivän töiden suunnittelu, eväiden teko, työkamppeiden pakkaaminen, veneillä inventointipisteille, inventointia x-määrä tunteja, evästämistä, inventointia, paluu mökille, työkamppeiden purkaminen, akut ja patterit lataukseen, kartat ja muut paperit paikoilleen, kuvatut videot koneelle, päivällinen (joka yleensä nautitaan varsin myöhään), seuraavan päivän sääennusteen tarkistaminen ja töiden suunnittelu, saunominen ja nukkumaan meno.

 Inventointia matalalla pisteellä.


 Suklaa on hyvä eväs ;)


Normaalia arkea tietysti sekoittaa tuulipäivät, jolloin sitten istutaan koneiden ääressä syöttämässä tietoja inventoinneista ja tehdään erilaisia laitteiden huoltotöitä. Päivittäisestä lämpimästä ruuasta huolehtii normaalisti Essi ja me muut hoidetaan tiskit. Nyt Essin lomalla olemme vuorotellen tehneet ruokaa koko porukalle. Melkoinen haaste on ollut tämän suurperheen ruokkiminen, mutta kaikki ovat tehneet hyvää sapuskaa ja riittävästi nälkäiselle meritiimille :)

Linda ja Niina tutkimassa kasveja.

Johannalle tuli rasti tiskauslistaan!

Seuraava lyhyehkö selostus on osoitettu erityisesti Toppilan Meripäivillä Niinan kanssa keskustelleelle mieshenkilölle. Hän kyseli että minkälaisessa kasvillisuudessa hauki oleilee. Vastaus on että laikkumaisessa vedenalaiskasvillisuudessa. Lajista ei ole niin väliä, mutta esimerkkinä mainittakoon ahvenvita. Hauki tykkää väijyä harvassa ruovikossa ja korteikossa.

Video vedenalaisen luontopolun asentamisesta, kuvaaja Lari Järvinen.

Vastaukset lintukuviin: 1) tylli, 2) punajalkaviklo, 3) karikukko, 4) kalalokki ja 5) lapintiira ja poikanen.

 Maia ilta-auringossa Marjaniemen satamassa.

 Meritiimi esittäytyi Pekanpäivillä Raahessa.

Punajalkaviklo Hailuodossa.                                 Hailuodon rantaa.1 kommentti: