tiistai 14. marraskuuta 2017

Paperilta maastoon ja takaisin

15 projektiryhmäläistä poseeraa hotellin portailla.
SEAmBOTH-hankkeen projektiryhmä kokoontui Haaparannassa upean Stads Hotellin tiloissa. Haparanda-Tornio on niin lähellä neutraalia maaperää ja hankerajaa kuin on mahdollista.

Välillä tuntuu, että meribiologin työ on kokouksia toistensa perään ja väliajat kuluvat organisaatiokaavioiden ja työpakettien suunnittelusta. Viimeisin kokous oli kaksipäiväinen SEAmBOTH -Interreg -hankkeen rutistus Haaparannassa Ruotsissa.

Kartta Perämerestä, johon merkitty hankealue.
SEAmBOTH-hankealue kattaa pohjoisimman Perämeren. Pilottialueilta on tarkoitus saada aikaiseksi peittävät tiedot, muualta hankealueelta mahdollisimman kattavat vedenalaisen luonnon karttatuotteet.
SEAmBOTH eli Rajaton Perämeri -hanke aloitti toukokuusta ja porskutti iloisesti kuuden partnerin voimin kesän maastokauden halki. Oli riemullista kuunnella partnereiden selostuksia Haaparannassa - GTK on luodannut Perämeren kansallispuistossa, ELY on ottanut vesinäytteitä, Norbottenin lääninhallitus on tehnyt kasvillisuuskartoituksia, Metsähallitus on sukeltanut, videokuvannut ja kahlannut, SGU (Ruotsin geologian tutkimuskeskus) on miettinyt uusia menetelmiä, joita hankkeessa voisi hyödyntää ja SYKE on aloittanut jo olemassaolevan datan keräämisen ja kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämisen.

Hankepartnerit olivat innostuneita, kaikki olivat aloittaneet työt, työpakettien vetäjät ovat pohtineet omien töidensä haasteita. Ilmapiiri oli kannustava, innovatiivinen, positiivinen. Tällaista luonnonsuojelu ja hanketyöskentely parhaimmillaan on!

Ajatuskartta työpaketeista.
Työpaketit ja niiden riippuvuudet toisistaan...
Vaikka työ välillä tuntuukin hieman paperinmakuiselta ja tomuiselta toimistolta, innostuksen tuulet puhaltavat kuitenkin näköjään koko ajan. Ja tulevathan lopputuotteet olemaan konkreettisia karttoja, jolle meriluonto toivottavasti saadaan siirrettyä sekä kansalaisia että päättäjiä palveleviksi havainnollisiksi painotuotteiksi.

Seuraava kokousmatka on Helsinkiin merialuesuunnittelun työpajaan, ja sen jälkeen SEAmBOTH pyrkii suuntaamaan ulkomaille aina Kaliforniaan GEOHAB-kokoukseen asti.

Tämän kesän maastokartoitusten tulokset on jo analysoitu ja naputeltu tietokoneelle, mutta tietojen tarkistus kestää vielä tovin. Sitten onkin jo aika ryhtyä rekrytoimaan SEAmBOTH-hankkeeseen suunnittelijaa. Koko ajan tuntuu tapahtuvan jotain ja asiat rullaavat eteenpäin. Ja vanhasta kokemuksesta tiedän jo, että eipä aikaakaan, niin ensi kesän maastokartoitukset ovat ovella.

Odotan innolla, mitä kaikkea tama hanke vielä saakaan aikaiseksi!

Essi Keskinen

Hankkeen rahoittajien logot: Interreg Nord, Lapin liitto, Swedish Agency for Marine and Water Management, Metsähallitus, SGU, GTK, Länsstyrelsen Norrbotten, SYKE ja ELY.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti