perjantai 20. tammikuuta 2017

Luonto juhlii läpi vuoden




Sukeltaja näyttää paistavan makkaraa jään alla pohjassa palavan nuotion loimussa.
Kuva: Pekka Tuuri


Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sitä juhlitaan neljänä Suomen luonnon päivänä https://www.facebook.com/luonnonpaivat/?fref=ts, yhtenä päivänä joka vuodenaika. Ensimmäinen tapahtuma on jo kahden viikon päästä, Sukella talveen, 4.2.2017. Minä järjestän silloin talvisukellustapahtuman Sukellus talvella (miten omaperäisesti keksitty!) https://www.facebook.com/events/1813951962205370/ Kassakaappimontulla Oulun itäpuolella Kiimingissä. Oulun sukelluskeskuksen, Oulun Urheilusukeltajien ja Oulun Vesimiesten kanssa jäälle viritellään avanto ja avannosta roikotetaan videokameraa, joka puolestaan kiinnitetään televisioon, niin että kuvaruudulta voi ihastella vedenalaista maailmaa. Talvellakin tapahtuu - ruudulta näkyy vähintään sukeltajia, mutta ehkä myös esimerkiksi ahvenia tai jotain muuta. Joka ei ole ennen nähnyt talvisukellusta eikä koskaan kurkistanut jään alle avantoon, voi nyt tulla ihmettelemään tätä.

Tapahtumaa varten piti tietysti saada maanomistajan lupa. Soitin Maanmittauslaitokselle kiinteistötunnuksen kanssa varustettuna ja sain maanomistajan nimen. Soittelin miehelle, joka saman tien kuulosti joviaalilta ja purskahti nauruun kun kysyin, saisimmeko järjestää montulla sukellustapahtuman. ”Jo vain siellä saa sukeltaa, niin olen aina kaikille sukeltajille sanonut. Ei se minun omistama vesi siitä mihinkään kulu!”

Maanomistaja kuunteli kiinnostuneena selostustani #luonnonpäivät -tapahtumista. ”Hieno juttu, hieno juttu! Hyvä että sillekin montulle on jotain käyttöä!” hän tuumasi myhäillen selvästi tyytyväisenä.

Sukeltaja jään alla kolmionmuotoisen avannon alapuolella
Kuva: Tomi Väisänen


Jos oikein lähtee purkamaan Suomen luonnon juhlintaa, voidaan tulla kahteen päätelmään. 

1) Suomen 100-vuotisjuhlavuonna juhlitaan nimenomaan SUOMEN luontoa ja sen vuodenaikoja. Toki luontoa on ollut Suomen valtion nykyisten rajojen sisään jäävällä alueella myös ennen kuin Suomi itsenäistyi. Nyt juhlitaan siis nimenomaan sitä, että meillä juuri tällä hetkellä on satavuotiaassa kotimaassamme monipuolinen ja kaunis luonto, upeita kansallispuistoja ja retkeilyalueita, mahdollisuus mennä lähes kotiovesta luontoon. Juhlimme sitä, millainen luonto maassamme on tällä hetkellä. Kaikkia metsiä ei ole hakattu, kuten esimerkiksi tapahtui Antiikin aikaan Välimerellä tai hieman myöhemmin monessa Keski-Euroopan maassa. Meillä vettä voi juoda lähes mistä tahansa purosta kun ollaan suurimpien asutuskeskusten ulkopuolella, mitä ei voi tehdä monessakaan muussa maassa. Että meillä on maailman ainutlaatuisin järjestelmä, jokamiehenoikeus, joka antaa jokaiselle kansalaiselle luvan mennä luontoon, poimia marjoja ja sieniä, harrastaa ja telttailla, vain vähäisin poikkeamin. Tämä juhlinta sisältää ehkä lähinnä sen, mitä me suomalaiset olemme luonnostamme tehneet. Tätä todella kannattaa juhlia.

2) Minusta me juhlimme myös toista asiaa, ja se on se, että Suomi nyt vain sattuu olemaan upealla paikalla karttapallolla. Ei ole meidän suomalaisten ansiota, että meillä on neljä vuodenaikaa, paitsi jos ajatellaan asiaa siltä kantilta että juuri tänne me hakeuduimme aikanaan, kaikista maailman muista kolkista, seurasimme mannerjään vetäytymistä ja pysyttelimme lohijokien ja metsäpeurojen kintereillä. Saamme juhlia sitä, että Suomen rajat pitävät sisällään uskomattoman upean geologisen näytön jääkaudesta (missään muussa maassa maailmassa ei ole nimenomaan jääkauden geologisin perustein päätettyä UNESCOn maailman luonnonperintökohdetta). Maastamme löytyy sekä yksi maapallon suurimmista saaristoista että järisyttävä määrä järviä, tuntureita ja vaaroja, salpausselkiä ja silokallioita. Näistä me emme voi ottaa kunniaa itsellemme vaan saamme vain tuntea kiitollisuutta muinaisia suomalaisia kohtaan, kun ovat asettuneet näin kauniille alueelle, ja tietysti sotaveteraaneja kohtaan, että nämä rajat on suurin piirtein saatu pidettyä paikoillaan ja maa itsenäisenä.

Pieni torppa lumisessa metsässä ja taivaalla revontulet
Kuva: VisitFinland_©Kuld_2016


Elinkeinoministeri Mika Lintilä haastoi kaikki suomalaiset #lomahaaste -kampanjaan. Löydä vuoden aikana jokin uusi matkailukohde Suomesta ja mene sinne.

-Jos jokainen suomalainen tekee tänä vuonna yhden kotimaanmatkan lisää, kasvattaa se matkailun kokonaiskysyntää arviolta 800 miljoonaa euroa. Uusia työpaikkoja syntyisi sen myötä jopa 7 000, erityisesti nuorille, toteaa ministeri Lintilä.

Suomalaisten luontosuhteesta puhutaan paljon, ja luontosuhteen katkeamisen huonoista seurauksista, mutta kyllä luonto on meissä äidinmaidosta perittynä. Joillakin ehkä hiukan taka-alalla, ja siksi sitä onkin hyvä herätellä tänä vuonna.


Haasta itsesi ja lähde juhlimaan Suomen 100-vuotiasta ja yhtä aikaa ikiaikaista luontoa! Etsi itsellesi sopiva tapahtuma mistä tahansa Suomesta https://www.luonnonpaivat.fi/



Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti