keskiviikko 16. joulukuuta 2020

EMMAt esittelyssä: Geodiversiteetti - Leipäreet

Voiko merenpohjasta löytyä labyrintteja? Kyllä voi, Simosta Leipäreet -nimisen hädin tuskin pintaan asti ylettyvän saarijonon lounaispuolelta. Nämä uskomattoman matalat hiekasta ja kivikosta muodostuneet juuri ja juuri saariksi kutsuttavat lämpäreet sijaitsevat reilut 12 km mantereelta länteen ja ovat nousseet merestä vasta joitakin satoja vuosia sitten. Maankohoaminen jatkuu edelleen ja suurimmalle saarelle, tai pitäisikö sanoa saarentapaiselle, muodostuu muutaman vuosikymmenen jälkeen komea laguuni, flada.

Savesta muodostunut käytävä tai kanjoni veden alla
Puolentoista metrin paksuinen savikerros muodostaa pohjaan kanjoneita ja labyrintteja. Kuva: Janni Ketola / Metsähallitus 

Leipäreet ansaitsee EMMA-statuksensa (ekologisesti merkittävät vedenalaiset merialueet) geologiansa ansiosta. Vuonna 2014 Metsähallituksen meritiimi oli alueella tekemässä sukelluksia kansalliseen vedenalaiskartoitusohjelmaan VELMUun ja törmäsi siellä hehtaarien laajuiseen savilabyrinttiin. 4-5 m syvän hiekkapohjan päälle on jääkauden jälkeen kertynyt tiivistä ja kovaa glasiaalisavea, joka on painunut 1-2 m paksuiseksi ”kakuksi” hiekkapohjan päälle. Aikojen kuluessa virtaukset ja jäät ovat sitten kuluttaneet saveen labyrintin - kanjoneita, kujia, kraattereita, seinämiä.

Sukeltaja ottaa näytettä linjalta saviseinämän äärellä
Sukeltaja ottaa näytettä saviseinämän harjalta. Valkoinen linjaköysi on 100 m mittainen sukelluslinja, joita tehtiin savikanjoneille mm. SEAmBOTH-hankkeessa ja kansallisessa vedenalaiskartoitusohjelmassa VELMUssa 2019 ja 2014. Kuva: Eveliina Lampinen / Metsähallitus.

Leipäreiltä etelään aina Hailuodon eteläpuolelle asti Perämeren pohjassa juoksee selkeästi tunnistettava savijuoste. Välillä savi yltää hiekkapohjan päälle, välillä savea löytää hiekan alta, kun hieman kaivaa. Savea saattaa tietysti olla paljon muuallakin, mutta tällä linjalla se yltää pohjan pinnalle asti. Mistään muualta Suomen rannikolta ei vielä ole löydetty vastaavia muodostelmia.

Kasvillisuutta savipohjalla veden alla
Vaikka savi on lähes kivikovaa, tai oikeammin kuin märkä saippuaa, vesikasvillisuuden mielestä se kelpaa kuitenkin pehmeäksi pohjaksi. Näkinpartaiset ovat työntäneet juurimaiset ritsoidinsa helposti kovan saven huokosista sisään ja kasvavat savella muina miehinä, tai kasveina. Kuva: Essi Keskinen / Metsähallitus.

Pohjoisen Perämeren savijuoste on päässyt osallistumaan taiteeseenkin. Hailuotolaisperäinen kuvataiteilija Inka Nieminen avasi lokakuussa taidenäyttelynsä Sea-changes Oulun taidemuseoon, ja Leipäreiden savilabyrintit pääsivät mukaan näyttelyn esittelyvideoon. Näyttelyssä ehtii vielä käydä ihmettelemässä, kuinka kaunista taidetta syntyy polttomattomasta hailuotolaisesta savesta, joka on varmasti samaa perua kuin Perämeren pohjassa kulkeva juoste.

Matalaa rantalaguunia hiekkasärkän vieressä
Leipäreiden luodoilta löytyy hiekka- ja kivikkorantoja ja merestä pikkuhiljaa nousevia laguuneja. Kuva: Petra Saari / Metsähallitus


Leipäreiden vedenalainen kasvillisuus ulommilla riutoilla ja aaltojen pieksämillä rannoilla on karua ja vähälajista. Hiekkapohjilta löytyy kuitenkin mm. näkinpartaisniittyjä, ja suojaisessa laguunissa viihtyy rehevä ja hyvinvoiva putkilokasvillisuus. Saarilta löytyy myös upossarpio, Itämerelle kotoperäinen vaarantunut vesikasvilaji, jonka EU on määritellyt Suomen vastuulajiksi.
Leipäreet ovat lähes luonnontilassa lukuun ottamatta pientä satamaa ja muutamaa kalastajamökkiä.

Leipäreiden savilabyrinttien löytymisestä voi lukea enemmän tästä blogista.

Essi Keskinen

Puutavaraa savikanjonissa hiekkapohjalla veden alla
Savikanjonin pohjalta löytyy puutavaraa ja ankkuri. Kuva: 
Janni Ketola
 / Metsähallitus.

Matalaa hiekka- ja kivikkosaarta
Leipäreillä on pari mökkiä ja paljon merestä kohoavia matalia kivikkoluotoja. Kuva: Petra Saari / Metsähallitus

Pienet aallonväreet ja sukeltajan kuplat veden pinnalla ylhäältä nähtynä
Sukeltajan kuplat nousevat renkaana pintaan droonin kuvatessa savilabyrinttiä rosoisen merenpinnan yllä. Kuva: 
Jaakko Haapamäki
 / Metsähallitus.

Sukeltaja näytteenotinsarjan kanssa savitöyrään äärellä veden alla
Sukeltaja miettii, pitäisikö saviseinämän reunalla kasvavasta lyhyestä rihmalevästä ottaa näyte vai ei. Kuva: Janni Ketola / Metsähallitus.

Ilmakuvakarttaan merkitty rajaus
Leipäreiden EMMA-rajaus pitää sisällään koko merestä kohonneen luoto- ja laguuniryhmän. Kartta: VELMU


GTK ja Metsähallitus kartoittivat savilabyrinttiä yhdessä #SEAmBOTH -hankkeessa maastokaudella 2019: https://seamboth.com/…/field-stories-metsahallitus-and…/

Videossa GTK ja Metsähallitus kartoittavat Leipäreiden savilabyrinttiä yhdessä


Video: Savilabyrintissa sukeltamassa


Video: Metsähallituksen luontokartoittajia töissä Leipäreiden luodoilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti