|
Limakotilo laiduntaa lumpeenlehdellä. Kuva: Petra Pohjola / Metsähallitus |
|
Alkusyksyn kiehkuraärviäviidakko pikkukaloineen on kuin toisesta maailmasta. Kuva: Petra Pohjola / Metsähallitus |
”Kamala lutakko, ruopata tuo pitäisi. Tai ainakin niittää nuo vesikasvit, ihanhan se kasvaa kohta umpeen.” Kuulostaako tutulta? Valitettavan usein matalien ja suljettujen merenlahtien kohdalla ihmiset kokevat, että ne ovat menossa jotenkin pilalle, kun veden vaihtuvuus vähenee ja vesikasvit valtaavat alaa. Miten väärässä he usein ovatkaan!
|
Toimivassa ekosysteemissä kaikki ravintoketjun tasot ovat edustettuina. Kuva: Petra Pohjola / Metsähallitus |
Fladoja eli maankohoamislahtia on pitkin Suomen rannikkoa. Eniten niitä on Merenkurkun seudulla, jossa maan jääkauden jälkeinen kohoaminen on nopeinta, mutta myös itäisellä Suomenlahdella on muutamia fladoja, vaikka maa kohoaa täällä vain alle kolme millimetriä vuodessa. Fladalla tarkoitetaan matalaa lahtea, joka on lähes tai kokonaan kuroutunut, ja sen yhdistää mereen kynnys, joka rajoittaa veden vaihtuvuutta. Vähitellen flada muuttuu kluuviksi, jonka yhteys mereen on enää satunnaisen korkean veden tai myrskyn varassa. Fladat eri kehitysasteineen kuuluvat Suomen erityisvastuulla olevaan luontodirektiivin luontotyyppiin nimeltä rannikon laguunit, ja ne ovat paitsi vedenalaisen lajiston aarreaittoja, myös kalojen ja monien muidenkin eläinten lastentarhoja. Kuten usein luonnossa, koskemattomuus on tällekin luontotyypille hyvästä: ainutlaatuisen ympäristön suurimmat uhat ovat ruoppaaminen, veneilystä aiheutuvat haitat, rantarakentaminen ja tietenkin rehevöityminen ja saastuminen.
|
Monipuolinen fladakasvillisuus on paitsi itsessään arvokasta, myös kaunista! Näkinpartaislevät kirkastavat vettä, ja koko eliöyhteisö tarjoaa erinomaisia suoja- ja ravintopaikkoja niin selkärangattomille kuin kaloillekin. Punainen levä keskellä on fladojen tyyppilaji, punanäkinparta. Kuva: Maiju Lanki / Metsähallitus |
Loviisan itäosassa, Vahterpään pitkän niemen kärjessä, on kaksi hienoa fladaa (Hamnfladan ja Furufladan) sekä niiden väliin jäävä kluuvi (Lillfladan). Alue on Suomenlahdella varsinainen helmi: se on poikkeuksellisen edustava ja luonnontilainen, vesi on fladakehityksen mukaisesti kirkasta, ja vedenalainen luonto on monipuolinen. Kaiken lisäksi alueella on myös yksi harvoja harvinaisen tähtimukulaparran laajoja tunnettuja esiintymiä. Tässäpä siis ilmiselvä EMMA eli ekologisesti merkittävä vedenalainen meriluontoalue! EMMA-statuksen lisäksi alue kuuluu Natura2000-ohjelmaan.
Mitä sinä tuumaat näiden fladojen vedenalaisesta maisemasta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti