sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Matalia rantoja, kahlauksia, jee!



Pohjanlahden Velmu-tiimin suunnittelija Suvi raapustelee tällä kertaa. Aloitin neljännen kesän meritiimissä toukokuun alussa ja kaikenlaista ollaan jo ehditty tekemään. Toukokuussa suunniteltiin ja valmisteltiin asioita kenttäkautta varten, ja vähän jo aloiteltiin kenttätöitä. Kelit oli aivan täydelliset toukokuun lopussa kun tehtiin Essin kanssa kesän ensimmäisiä sukelluksia. Nyt Kokkolassa kelit eivät ole olleet ihan parhaasta päästä.. On tuullut kovaa ja satanut paljon, mutta muutama aurinkoinen ja tuuletonkin päivä on sattunut mukaan. Onneksi tänä kesänä tutkitaan paljon matalia rantoja ja fladoja, joten tuulet ei sinänsä estä meidän työskentelyä. Näin olleen me ollaankin saatu jo hurjan paljon aikaan yhteistyössä Oulun ja Vaasan meritiimien kanssa! :)

Pohjanlahden Velmu-tiimi 2016 Mortsun hellässä huomassa.

Kesäkuussa 2014 tuuli todella kovaa ja sen vuoksi jouduimme tekemään sisähommia monena päivänä. Nyt sisähommat on kutistuneet meritiimiläisten onneksi minimiin, kun matalia rantoja voi mennä tutkimaan lähes millä kelillä tahansa. Niinpä esimerkiksi viime perjantaina suuntasimme Lindan ja Larin kanssa tekemään kahlauspisteitä Ruotsalon rannoille. Sade ja tuuli ei pelastautumispuvussa haitannut, mutta hyttysiä oli hieman liikaa kavereina..

Viime viikkojen työasento on ollut enimmäkseen tämä...

Valmiina noudettavaksi veneeseen!

Kahlauspisteiden ja -linjojen teko on mielestäni todella kivaa, koska siinä pääsee (sukellusten lisäksi) parhaiten käsiksi lajeihin. Kahlaaminen on myös ei-sukeltaville todella hyvä tapa oppia lajeja ja päästä tutustumaan vedenalaiseen luontoon. Tämän kesän uudet työntekijät (Eeva, Juho ja Ville) ovatkin kaikki jo päässeet kahlaamaan. Meidän isoimmat veneet ovat olleet aiempaa vähemmällä käytöllä tänä kesänä, kun taas Bellalle ja Mortsulle on riittänyt vientiä niin kahlaus- ja videointipisteitä tehdessä kuin fladoja inventoidessa.

Kahlauspisteiltä tuotujen lajien tunnistusta; hentosätkimen tuntomerkkejä käydään juuri läpi.

Ja tässä hentösätkin luonnossa.

Torstaina pidimme pienet pelastautumisharjoitukset kun koko tiimi oli vihdoin koossa harjoittelijamme Villen liittyessä joukkoon. Suuntasimme heti aamupalan jälkeen Potin satamaan harjoittelemaan erilaisia MOB (eli mies yli laidan) -tilanteita, sukellusonnettomuustilannetta ja pelastautumispuvussa uimista. Harjoittelu on erittäin tärkeää, koska pelastusrenkaan heitto ja kaverin veneen nostaminen ei suinkaan ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Suosittelen MOB-tilanteiden harjoittelua kaikille vesillä liikkuville!



Tuuletonta ja aurinkoista juhannusviikkoa toivoen,
Suvi


Näin pysytään lämpimänä.

Tajuton Lari on juuri nostettu veneeseen.

Niinaa nostetaan Maian keulaportista.

Lari hyppää pelastamaan Lindaa.

Panikoivan Lindan pelastamista vedestä, pelastusrenkaan avulla suojellaan itseä panikoivan uhrin kanssa.

Linda on onnelllinen kun Jusku nosti vedestä veneeseen!

Ja näin hyödynnetään köyttä nostamisessa.

Ja tässä vielä muutamia muita kuvia viime viikolta :) 

Kuinka monta meribiologia tarvitaan täyttämään kumivene?

Eka sukellusselfie, hapsivita-selfie!
Hieno laiva tuli vastaan matkalla Pietarsaareen!

Essin ruuat: parhautta!

Pelastamassa maailmaa, eli irrottamassa vanhaa verkkoa meren pohjasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti