torstai 1. kesäkuuta 2017

Unohtakaa rajaviiva!


Pohjoisen Perämeren kartta, missä suora rajaviiva halkaisee alueen.
Suurin osa biologiaa ja geologiaa kuvailevista kartoista pysähtyy rajalle, vaikka merenkäytön suunnitteluun tarvittaisiin rajat ylittävää yhtenäistä tietoa.
Kolmivuotinen Interreg-hanke SEAmBOTH (eli #SEAmBOTH) sai tiistaina rahoituksen! Yhdessä Suomi ja Ruotsi ryhtyvät 2,9 miljoonan euron hankkeessa selvittämään, kuinka luodaan yhtenäiset kartoitusmenetelmät kahden maan välille, miten päästään yhteisymmärrykseen luontotyyppien määritelmistä, kuinka datat saatetaan yhteen kahdesta eri maasta ja kuinka luodaan yhtenäisiä karttatuotteita ilman, että kaikki pysähtyy kun valtioiden välinen raja tulee vastaan.
Globalisaatio senkun jatkuu vaan ja esim. merialuesuunnittelua on pakko tehdä rajat ylittävästi - velloohan meri kummallakin puolella raja siitä täysin välittämättä, vesi vaihtuu ja eliöt vaihtavat maata ilman sen kummempia muodollisuuksia. Ravinteet kulkeutuvat vaikka raja-aitoja yritettäisiinkin pystyttää ja vaikutukset ulottuvat veteen piirretystä rajaviivasta aina valtioiden rantaviivoihin asti.
Pohjoisen Perämeren kartta, johon merkitty hanke-alue ja pilottialueet.
SEAmBOTH-hankealue on pohjoinen Perämeri Hailuodosta pohjoiseen, ja pilottialueille pyritään tekemään täyspeittävät maastokartoitukset. Yhtenäiset kartat luodaan koko hankealueelle.
Hanke alkaa saman tien eli täysi tohina päälle heti ensimmäisestä maastokaudesta lähtien! Ruotsin puolella lähdetään testaamaan laserkeilauksen toimivuutta humuspitoisissa Perämeren vesissä, kummankin maan Geologiset tutkimuslaitokset lähettävät monikeilakaikuluotausaluksensa kohti pohjoista ja naapurimaiden meribiologit tonkivat pohjakasvillisuutta.
Hanketta vetää Luontopalvelut. Suomen puolelta mukana ovat SYKE, GTK ja ELY ja Ruotsin puolelta Norrbottenin lääninhallitus ja Ruotsin geologinen tutkimuskeskus.
Onnitteluviestejä sähköpostissa.
Olihan mahtavaa lukea onnitteluviestejä! Vaikka kollegani Anette kyllä hoiti koko budjetin hanskaamisen - minä pidin lähinnä huolta siitä, että kaikki pysyivät aikataulussa hankehakemuksen kiireisen tekemisen aikana.
Kun merialuesuunnittelu uusien maakuntien luotsaamana lähtee kunnolla käyntiin vuonna 2019, SEAmBOTHilla pitäisi olla jo valtavasti uutta suunnittelumateriaalia mistä ammentaa.
Pitkään on Perämerellä haettu rajat ylittävää yhteistyötä ja nyt ollaan sitten tässä pisteessä! Shampanja auki, tätä sietää juhlia!
Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti