torstai 22. kesäkuuta 2017

Meritiimi Jussaröpäivillä

Läntisen Suomenlahden meritiimin kenttäkausi alkaa varsinaisesti ensi maanantaina Tammisaaren kansallispuiston inventoinneilla. Viimeisimmät viikot ovatkin kuluneet kesää suunnitellessa, olemme katselleet karttoja ja ilmakuvia, valmistelleet työvälineitä kenttätöitä varten sekä laittaneet veneet kesäkuntoon. Työvälineitä käsitellessä ja kauniita ilmakuvia katsellessa halu päästä merelle töihin nousee välillä lähes sietämättömiin mittoihin, erityisesti niinä päivinä, kun aurinko paistaa ja meri on tyyni. Onneksi viime lauantaina minä ja toinen suunnittelija Jamina pääsimme hetkeksi ulos toimistosta ja saimme pienen maistiaisen siitä, mikä mahtava kenttäkausi meitä taas odottaa.

Upealla Jussarön saarella järjestettiin Jussaröpäivät viime lauantaina 17.6. ja meidät oli kutsuttu tapahtumaan esittelemään toimintaamme ja kertomaan Tammisaaren kansallispuiston vedenalaisesta luonnosta. Seurasimme jatkuvasti vaihtelevaa säätiedotusta jännityksellä pitkin viikkoa, mutta keli oli lopulta meidän puolellamme ja koko lauantain aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja aamulla pääsimme ajamaan Tvärminnestä Jussaröön täysin tyynellä merellä. Päivän aikana vierailijat pääsivät tutustumaan Jussarön mielenkiintoiseen historiaan ja luontoon eri puolilla saarta. Vierassatamassa oli paikalla esittäytymässä Metsähallituksen eri toimijoita, Museovirasto sekä Rajavartioston miehiä veneellään. Museovirasto oli sukeltamassa Jussarön lähistön hylkyjä ja vedestä oli nostettu hylyn osa vieraiden ihmeteltäväksi.

Veneen keula kulkee tyynellä merellä
Matkalla Jussaröön

Tyyni rantamaisema


Kauniin päivän kunniaksi Jussaröä saapui ihastelemaan paljon ihmisiä omilla veneillä, taksiveneellä, kajakeilla ja jopa vesiskootterilla. Metsähallituksen meritiimin pisteessä pääsi katselemaan upeita vedenalaiskuvia Tammisaaren kansallispuistosta sekä tutustumaan meribiologin työvälineisiin. Moni kävikin meitä jututtamassa ja rohkeimmat myös astuivat työveneeseemme Alkyoneen. Alkyonessa oli esillä vedenalaiskameramme sekä sukellusvälineitä ja innokkaat pääsivät kokeilemaan kuinka paljon sukellussetti painaa sekä arvailemaan erilaisten meribiologin välineiden käyttötarkoituksia. Vedenalaiskameralla tai veneen laidan yli kurkkimalla pystyi näkemään satama-altaassa kasvavaa jouhilevää.

Veneitä satamassa, etualalla VELMU-postereita

Ihmisiä ja veneitä satamassa


Kävimme hyviä keskusteluja vierailijoiden kanssa ja erityisen mukavaa oli tavata paljon luonnosta ja merestä kiinnostuneita lapsia. Vaikka laitesukeltamaan pääsee vasta hieman vanhempana, niin maskin ja snorkkelin tai vesikiikarin kanssa pääsevät nuoremmatkin tutustumaan vedenalaiseen maailmaan. Kiitos kaikille kävijöille mukavista juttutuokioista ja järjestäjille hienosta tapahtumasta! Oli mahtavaa päästä päiväksi merelle ja tavata muita Tammisaaren kansallispuiston alueella liikkuvia ihmisiä. Tuskin maltan odottaa kenttätöiden alkua!

Henkilö esittelemässä postereita ja Metsähallituksen venettä satamassa muutamalle ihmiselle
Jamina kertoo vedenalaisesta luonnosta

Ihmisiä kävelemässä satamalaiturilla puisen hylyn osan maatessa laiturilla etualalla
Museoviraston nostama hylyn osa


Ihanaa juhannusta kaikille toivottaa

Läntisen Suomenlahden suunnittelija Linda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti