maanantai 19. kesäkuuta 2017

Hossa on nyt kansallispuisto!


Lauantaina 17.6.2017 Suomi sai 100-vuotislahjakseen neljännenkymmenennen kansallispuistonsa, Hossan kansallispuiston. Rakastu kesäyöhön -teemaisena luonnonpäivänä 4200 ihmistä tuli katsomaan Hossan avajaisia, jossa kunniakutsuvieraina oli itse presidenttipari.
 
Miten tämä liittyy Perämeren meritiimiin, paitsi tietenkin että me kaikki Teemme ilolla merkittäviä asioita Suomen luonnon ja yhteisten kansallispuistojen eteen?
 
 
 
Kansallispuiston avaamista edelsi viikon juhlahumu. Lähes 24/7 oli ohjelmaa - voit tehdä pettuleipää tai tutustua kuusenkerkkien ihmeelliseen maailmaan, kokata villiyrttejä tai mennä kuuntelemaan keskiyön konsertteja, osallistua ohjatulle suppailuretkelle tai laittaa lapsesi draamakouluun, jne jne jne. Osana ohjelmaa oli keskiviikosta torstaihin 24 h kestänyt Bioblitz eli lajiralli, jonka aikana Hossan kansallispuiston alueen lajistoa ja kulttuuriperintöä yritettiin selvittää mahdollisimman tarkasti.
 
Tarkat lajilistat odottavat vielä tulemistaan, koska monet lajit pitää määrittää jälkikäteen. Meritiimiä siis lainattiin täydentämään sisävesitiimiä vesikasvillisuuden ja -hyönteisten ja -äyriäisten suhteen. Menimme Hossaan jo maanantaina, koska 24 h aikana ei ehdi sukeltaa monessa paikassa.
 
Perunasäkillä pystyy kuulemma pyydystämään katkoja. Pystyihän niitä, mateen lisäksi. Made tosin pääsi takaisin järveen, koska sille ei ollut kalastuslupaa. Katkat tunnistettiin järvikatkoiksi.
 
Jäät lähtivät Hossasta vasta pari viikkoa sitten, joten vesikasvillisuuden osalta oltiin auttamattomasti liian aikaisessa. Veden alta löytyi lähinnä vain talvehtineita nuottaruohoja ja tummalahnaruohoja, mutta esim. ruskoärviät alkoivat puskea jo uutta versoa. Jännittävin löytö oli Öllörijärvestä nostettu vesisammal. Sitä kasvoi paksuina mattoina 5-12 m syvyydellä, eikä lajia pystytty heti tunnistamaan varmasti. Laji on nyt sammalekspertin käsittelyssä ja odotamme innolla, mistä lajista on kyse.
 
YLEn toimittaja Mika ja kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi ottavat selfietä värikallion edessä esittelyvideota varten.
 
Lauantain suoraa avajaislähetystä varten tehtiin myös YLEn kanssa neljän minuutin insertti suppilautailusta ja sukelluksesta. Pätkää tehtiin koko keskiviikkoaama ja siitä tuli aika kiva, vaikka minut olikin nimetty Essi Koskiseksi :)
 
Torstaina Bioblitz huipentui yleisön osalta ohjattuun luontopolkuun, jonka aloitti sukellusnäytös Keihäslampeen. Yleisö seurasi metsässä istuen telkkariruudulta, kuinka minä sukelsin jäiden läpi pudonneen reen luokse videokuvaamaan sitä livenä.
 
Täysi työviikko meni siis avian uudenlaisissa maisemissa. Mielenkiintoista, vaikkakin täyttä työtä tämäkin.
 
Essi Keskinen
 
Hiukan ehdittiin katsella maisemiakin.

Ahvenenpoikasia oli Iso-Valkeaisessa sadoittain

Ahvenenpoikasia ja kiloisia haukia löytyi valtavasti

Ruskoärviät aloittavat kesän kasvun

Kulttuuriperintöäkin löydettiin - soutuveneen raatoEnsimmäiset luontopolulle osallistuneet etsivät istumapaikkaa sukellusnäytöstä varten

On aina mielenkiintoista kulkea metsässä vesikiikarin kanssa...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti