perjantai 11. heinäkuuta 2014

Itäisen Suomenlahden meritiimin koulutus Ulko-Tammiossa 2.-4.7.2014


 Aurinkoiset (?) terveiset Itäiseltä Suomenlahdelta!

Tämän vuoden Kotkan meritiimi (vasemmalta lueteltuna) Jamina, Henna, Krista, Emmi, Eva, Maiju, Petri, Petra sekä Juho (kameran takana).

Kenttäkausi on saatu vihdoin käyntiin Kotkassa koko kenttäväen voimin, jee! Tämän kesän hommat aloitettiin Ulko-Tammiossa, Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa, perehdytyksellä heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Menomatkalla keskiviikkona keli oli pikkuiselle Arenaria-veneelle haastava: vettä tuli niin ylhäältä kuin alhaalta, ja matka kesti lähes tuplasti normaalin ajan. Arenarian ja Asterope-veneen porukat olivat perillä suhteellisen märkiä, mutta Myassa matkustaneet harmittelivat lähinnä sitä, että penkeissä ei ollut jousitusta. Kannattaa miettiä tarkkaan, minkä veneen kyytiin sitä tarjoutuu menemään.


Arenaria selvisi perille kunnialla! (Kuva: Maiju Lanki)

Ylväs merenjumala Asterope selviää kelistä kuin kelistä. (Kuva: Maiju Lanki)


Ulko-Tammiossa ohjelmaan kuului kaikenlaista koulutusta, sillä kenttäkauden alussa on aina hyvä palauttaa mieliin esimerkiksi veneilyturvallisuusasioita. Kävimme läpi mahdollisia hätätilanteita ja miten niissä kuuluisi toimia, sekä testasimme mm. pelastautumispukujen kelluttavuutta ja harjoittelimme veden varaan joutuneen ihmisen nostamista veneeseen.



Meribiologit testaamassa pelastautumispukuja (huom. klo 21.00). (Kuva: Maiju Lanki)

Uintiharjoituksia. Tässä esimerkkinä plussapallojuna. (Kuva: Maiju Lanki)

Merihätään joutuneen Petrin ympärillä oli viisi naista lämmittämässä: Petri vaikutti selviävän onnettomuudesta. (Kuva: Juho Lappalainen)

Henna ja Krista harjoittelevat "tajuttoman" Evan nostamista veneeseen. (Kuva: Juho Lappalainen)

Eva jaksaa hymyillä, vaikka pelastautumispuku muuttuikin harjoitusten myötä märkäpuvuksi!
(Kuva: Juho Lappalainen)

Emmin puku toimii! (Kuva: Juho Lappalainen)

Maiju innostui päästyään kameran kohteeksi. (Kuva: Juho Lappalainen)




Sukellusturvallisuutta kerrattiin, sillä jokaisen sukellustoiminnassa mukanaolijan on syytä osata toimia sukellusonnettomuuden sattuessa. Harjoiteltiin mm. hapenantoa, tajuttoman sukeltajan nostamista pintaan ja veneeseen sekä narumerkkien käyttöä.


Juho kertoo sukellusturvallisuudesta. (Kuva: Maiju Lanki)

Jamina naruttaa Juhoa. HUOM! Sukeltajia on vedessä, joten sukeltajanlippu on ylhäällä! Pysy vähintään 50 metrin päässä tällaisesta veneestä, mieluummin vielä kauempana! (Kuva: Maiju Lanki)

Kuivahkoa sukelluslinjaharjoittelua. (Kuva: Maiju Lanki)

Köysikoulukin meillä oli: käärme kiersi lammikon ja meni puuhun vai kiersi puun ja meni lampeen vai miten se nyt oli? (Kuva: Maiju Lanki)

Koulutusta seuraamassa oli myös oikea rantakäärme köysikäärmeiden lisäksi. (Kuva: Maiju Lanki)


Päivät venyivät pitkiksi, kuten ne kentällä aina tuppaavat venymään. Petra ja Emmi innostuivat kuitenkin illalla vielä geokätköilemään. (Kuva: Maiju Lanki)

Perjantaina iltapäivällä laitettiin tavarat kasaan ja lähdettiin kaikki kolme veneellistä takaisin Kotkaan. Muina koulutuspäivinä oli melko viileää ja sateista, mutta lähtiessämme kotia kohti aurinko alkoi tietenkin paistaa. Mutta on se merelläolo silti hienoa! Toivotaan, että loppukesä olisi aurinkoinen ja vähätuulinen, niin kartoitustyöt saataisiin hyvin käyntiin!


Työympäristössä ei ole valittamista :) (Kuva: Henna Nakari)


Henna Nakari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti