sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Urbaania luontokartoitusta Helsingin edustalla - Suomenlahtitiimin kenttäkausi alkoi!


Teksti: Timo Tikka

Kuluneella viikolla Suomenlahden meritiimi pääsi aloittamaan kenttäkautensa toden teolla. Tänä vuonna ihmispainealueet ovat yksi pääkohteistamme ja ensimmäisestä tukikohdastamme Lauttasaaressa saavutimmekin nopeasti ja tehokkaasti rantoja ympäri pääkaupunkiseutua.

Molemmat venetiimit valmiina kartoituksiin Jätkäsaaren edustalla. Kuva: Jamina Vasama / Metsähallitus


Kahden venetiimin voimin teimme kartoituksia vedenalaisen luonnon tilasta sukeltamalla sekä snorklaamalla ja suunnitellut kartoituskohteet veivät kartoittajamme niin avoimemmille luodoille kuin kaupungin sisälahdille. Sukelluskartoitusten tekeminen tutuissa maisemissa kesäisessä Helsingissä olikin monella tapaa jännittävä kokemus sekä metsähallituslaisille, että rannoilla toimintaa seuraaville kesälomalaisille.

Kesäinen Helsinki loi mielenkiintoisen taustan kartoitustöille. Kuva: Timo Tikka / Metsähallitus

Myös eri mediat olivat kiinnostuneita urbaanista luontokartoituksesta. Kuva: Timo Tikka / Metsähallitus

Mielenkiintoiset kaupunkikohteet aiheuttivat myös haasteita kartoitustöissä. Näkyvyydet pinnan alla olivat usein paikoin todella heikkoja ja sukeltajamme joutuivatkin todelliseen testiin käyttäessään kylmiä hermojaan ja rautaista ammattitaitoaan tunnistaessaan lajeja sameissa ja hämärissä olosuhteissa. Vastapainona olivat avoimemmat rantapaikat, joilla työskennellessämme törmäsimme esimerkiksi melko harvinaiseen vaskikalaan, joka piiloutui sukeltajan nähdessään rakkolevien suojaan.

Sukelluksella osui käteen myös vanha teepannu. Kuva: Jamina Vasama / Metsähallitus
Tunnistatko tämän lipun? Veneilijän on syytä olla tarkkana, koska se kertoo sukeltajasta vedessä. Kuva: Timo Tikka / Metsähallitus


Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kenttäviikko oli kuitenkin menestys! Ilmat olivat suotuisia ja hyvällä tiimihengellä saimme tehtyä ison määrän kartoituksia sekä itäisen että läntisen Helsingin rannoilla. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikkoon. Viileämpi viikonloppu antaa toivottavasti kenttätiimille pontta myös levätä ja jatkaa uudella tarmolla alkuviikon (toivottavasti) aurinkoisiin keleihin!

Kuva: Timo Tikka / Metsähallitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti