lauantai 26. elokuuta 2017

Luontoelämyksiä läntisellä Suomenlahdella

Hei ja terveiset läntiseltä Suomenlahdelta! Kesä on mennyt vauhdilla kenttätöiden parissa ensin Hangon ja Tammisaaren edustalla ja nyt Porkkalassa. Tänä kesänä olemme viettäneet aikaa etsien ja tutkien vedenalaisia hiekkasärkkiä sekä ulkosaariston matalia lahtia, fladoja ja laguuneja. Vastaan on tullut hyvin erilaisia paikkoja, joista monet ovat yllättäneet monimuotoisuudellaan.

Tällä viikolla lähdimme tiimimme kanssa Inkoon edustalle selvittämään muutaman matalan lahden vedenalaista maailmaa. Pohjoistuuli oli kerennyt nostaa Porkkalan selälle jo aaltoa, mutta matka meni rattoisasti hylkeitä bongaillessa. Saaristossa tuulesta ja aalloista ei kuitenkaan ollut tietoakaan ja saimme veneemme hyvin kiinni saaren rantaan. Saari ja lahti näyttivät upeilta jo pinnan päällä rantakallioineen ja saapuessamme lahden yllä liiteli merikotka.

Laskimme lahteen kolmee linjaa ja aloimme inventoimaan sitä snorklaamalla sekä sukeltamalla. Lahden rajasi merestä lähes koko suuaukon matkalta kalliokynnys, joka oli matalimmillaan noin 20 cm vedenpinnasta. Heti ensimmäisen linjan ensimmäinen ruutu sai minut haukkomaan henkeä ihastuksesta. Lahti oli alle 200 metriä pitkä ja maksimissaan 60 metriä leveä, mutta se kätki sisäänsä todella monimuotoisen luonnon.


Vedenalaista maisemaa, etualalla rakkohaurua 

Punanäkinpartaniitty ja hapsivitaa


Muutaman kymmenen sentin syvyydessä kasvoi hiekkapohjalla kaunis haura- ja näkinpartaisniitty. Kivillä kasvoi useita erilaisia leviä, kuten viherahdinpartaa ja suolilevää. Kasvien ja levien seassa uiskenteli sadoittain katkoja, kalanpoikasia ja massiaisia. Kävipä muutama korvameduusakin tervehtimässä.

Syvemmälle siirryttäessä pohja muuttui lohkareiseksi ja lohkareiden pinnalla kasvoi hyväkuntoista ja kaunista rakkohaurua (ent. rakkolevä). Lohkareiden jälkeen alkoi silttipohja putkilokasveineen, isohaura sekä hapsi- ja ahvenvita kasvoivat kahden metrin syvyydestä jopa pintaan asti. Kasvien pinnoilla tapasin komeita leväsiiroja ja polyyppeja.

Nousin pintaan haltioissani kertomaan työkavereille upeasta pinnan alaisesta maisemasta ja kävin ottamassa muutaman kuvan muistoksi. Hyvien sukelluksien ja snorklailuiden jälkeen kävimme tyytyväisinä rantakallioille pitämään lounastaukoa ja ihailemaan saarta ja tätä upeaa lahtea vielä pinnalta käsin.
Uljas veneemme Alkyone 

Polyyppeja hapsivitaan kiinnittyneenä 

Korvameduusa Aurelia aurita

Tämä lahti ja työpäivä jäivät erityisesti mieleeni tältä kesältä iloisena yllätyksenä. Toivottavasti myös kaikki te olette saaneet tänä kesänä kokea ikimuistoisia hetkiä luonnossa. Tänään 26.8. vietetään Suomen luonnon päivää ja jatkossa tänä päivänä myös liputetaan Suomen luonnon kunniaksi. Luonto on liputuspäivänsä ansainnut ja tänään on hyvä päivä muistella iloisia luontokokemuksia sekä hankkia niitä lisää.

Iloista Suomen luonnon päivää kaikille toivottaa,

Linda 
Läntisen Suomenlahden suunnittelijat Victoria ja Linda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti