maanantai 30. tammikuuta 2017

Poistakaa ilmastonmuutos verkosta!


 
USAsta kuuluu kummia. Trump on pistänyt tuulemaan ja pyytänyt poistamaan ilmastonmuutoksen verkosta.

Voi kun se olisikin niin helppoa! Niin kuin ilmastonmuutos olisi jotenkin Internetin keksimä juttu - jos sen poistaa verkosta, se poistuu kokonaan maailmasta. Samanlainen (jokseenkin suloisen lapsellinen ajatus, jollei olisi kyse niin vakavasta asiasta) ympäröivän maailman manipulointiyritys on se, että USAn ympäristöhallintoa on käsketty hiljenemään huonoista uutisista. Kun niitä ei saa kertoa, ne eivät selvästikään voi tapahtua. Niitä ei silloin ole olemassa.
 
Tänä vuonna Perämerellä on vähemmän jäätä kuin ... koskaan? Hailuodon Marjaniemestä lähtien Perämeri velloo lähes jäättömänä, vaikka normaalisti tähän aikaan vuodesta Perämeri on jäässä Merenkurkkuun asti ja Hailuodon ja mantereen välistä jäätietä ollaan yleensä avaamassa.
 
Tästä tulee mieleen George Orwellin teos ”Vuonna 1984”. Siinä historiaa muutetaan koko ajan suuressa valtion sensurointivirastossa, joka poistaa kaikista jo julkaistuista sanomalehdistä ja kirjoista ”väärät” tai vaihtoehtoiset totuudet ja korvaa ne uusimmalla totuudella. Vanhat totuudet poltetaan eli ne lakkaavat täysin olemasta.

Orwellin ennustus ei toteutunut länsimaissa vielä aivan vuonna 1984 mutta nyt neljäkymmentä vuotta myöhemmin ollaan näköjään tuossa tilanteessa. Pohjois-Korea on tietysti kirinyt tässä edelle, samoin kuin esim. Kiina erityisesti aiemmin, kun netistä pääsi käyttämään vain tiettyjä sivustoja. Muuta ei ollut olemassa. Eikä Orwellin pitkäaikainen kotimaa Burma (Myanmar) tästä kauas putoa - Burmaa vuosina 1958-2011 ”tilapäisesti” hallinnut sotilasjuntta sulki ulkomaailman täysin pois. Kansalaiset eivät tienneet lainkaan, mitä muualla maailmassa tapahtui. He uskoivat elävänsä lintukodossa. Muuta maailmaa ei siis ollut olemassa ja Burmalla meni hyvin.

Jos USAn virallista ympäristöhallintoa on pyydetty vaikenemaan ikävistä totuuksista (”tieto lisää tuskaa”, tämähän tiedetään), sananvapautta ei kuitenkaan voi poistaa. Monet ympäristöhallinnon elimet ovat perustaneet Alternative eli Vaihtoehtoisen Twitter-kanavan, jolla kommunikoivat vapaa-ajallaan. Tätähän ei pystytä kieltämään.


Ilmastonmuutoskäyrät ja -faktat leviävät Twitterissä vaikka alkuperäiset olisikin poistettu. Nykyinen nettimaailma estää orwellilaisen entisen totuuden täydellisen poistamisen.
Edellisviikon tiistaina Suomen Ympäristöministeriössä pidettiin koko päivän kestävä ilmastonmuutosseminaari. Suomen kärkitutkijat maalasivat sekä hyviä että enemmän huonoja ja jopa pelottavia kuvia valkokankaalle. Faktat tulivat pitkäaikaisista seurannoista ja tutkimuksista eikä mieleeni missään vaiheessa juolahtanut, että olisin kuunnellut esityksiä jostakin vaihtoehtoisesta maailmasta. Ikävä kyllä tutkijat kertoivat juuri tästä meidän maailmastamme.

EU-direktiivi INSPIRE sanoo, että kaikki viranomaisten ja muiden tuottama paikkatietoaineisto on oltava kansalaisille tarjolla, yhtenäistetyssä muodossa ja helposti saatavilla. Ilmatieteenlaitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja julkaisun jälkeen myös yliopistojen tuottama tieto on oltava kaikkien saatavilla. Näin sanoo lainsäädäntö. Toisaalta tämän periaatteen mukaisesti johtopäätösten, eli tuloksista tulkittujen tietojen, ei tietenkään tarvitse olla jaossa. Lain valossa olisi siis mahdollista julkaista tiedot ilmakehän hiilidioksidin lisääntymisestä ja maapallon keskimääräisen lämpötilan lisääntymisestä, mutta ei sanottaisi ääneen että kyllä tämä vahvasti viittaa ilmastonmuutokseen.
Kun USAn virallinen ympäristöhallintoa pyydettiin híljenemään Twitterissä, Vaihtoehtoiset käyttäjänimet alkoivat kertoa samaa totuutta. Viestinhän ei pitäisi muuttua siitä, kuka sen kertoo, jos viestin sisältö itsessään ei muutu.

Itselleni ensimmäiseksi kiirinyt Trump-päätös oli se, kun USAn rahoittamaa kehitysapua kiellettiin kertomasta abortista kehitysapumaissa. Tästä tuli mieleeni vanha Beverly Hills 90210 -TV-sarjan jakso, jossa Donna Martin (Tori Spelling) on koulujen seksivalistuksen puolella, vaikka itse aikoo odottaa sitä oikeaa hääyöhön asti. Donnan pointti on loistava: ”Jos pihalla on uima-allas ja pelkäät lapsesi hukkuvan, eikö olisi helpompaa opettaa hänet uimaan kuin kieltää uimasta ja toivoa parasta?”

Ikävät totuudet täytyy vain kestää ja niille täytyy yrittää tehdä jotain, ei lakaista maton alle ja toivoa että ne häviäisivät sieltä itsekseen, kaikessa hiljaisuudessa. Sen lisäksi että itse ympäristöhallintoon kuuluvana haluan viestiä sekä hyvistä että huonoista uutisista, ilman sensuuria, ihmettelen juuri nyt myös sitä, miksi aivoihini on tatuoitu jotakin, mitä Donna Martin on sanonut 90-luvun alussa teinisaippuaoopperassa.

Vaikka ilmastonmuutos siis poistettaisiin netistä, tiesihän jo X-Files sen kauan sitten: ”Totuus on tuolla jossakin.”

Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti