perjantai 13. tammikuuta 2017

Häshtägitetään ja twiitataan luontoa


 
Myönnän sen - liikun vanhan kansan mielipiteellä kun puhutaan nykynuorison keskittymiskyvystä, amerikkalaisten dokumenttien välähdyksenomaisesta leikkauksesta hermostuttavine lyhyine pätkineen, sekasortoisen näköisistä ”Kääk-juoru”-palstoista erikokoisine ja -värisine fontteineen, tähtineen, vinoine taittoineen ja muine näkyvyyskikkoineen. Minun olisi pitänyt opetella twiittaamaan työn puolesta mutta en pidä Twitterin ulkonäöstä: lyhyitä morsetusmaisia lauseita, eri värejä kesken kaiken kun @mattimeikalainen on twiitannut #koirasta että iso syö pienen.

Nykynuoriso on jo kuulemma siirtynyt Facebookista vähintään Instragrammiin jollei jopa Snapchattiin tai YouTubeen. Niistä löytää kyllä nättejä kuvia mutta sitten on tekstien kanssa niukanlaisesti, proosaa on vaikea löytää kun #virkamies on #toimisto vaikka #luonnonpäivät olisi #ulkonaluonnossa. Ja perään vielä #tulisipajokesä että #pääsisipoistoimistosta.

Kuvat ovat kauniita mutta minulle ne antavat loppujen lopuksi aika vähän. Mieheni katselee YouTubesta usein kaikenlaista mutta itse en oikein ymmärrä kuin musiikkivideoita. Videoiden katsojana mistä tahansa some-kanavasta olen myös huono - en jaksaisi katsoa loppuun minkään mittaista videota vaan lukisin ennemmin pointin ihan vanhoina kunnon virkkeinä. Paitsi jos se on #kissavideo niin silloin se täytyy tietysti katsoa koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Muuten tartun mieluummin paksuun kauniisti kirjoitettuun romaaniin kuin Instagrammin kuvasyötteeseen.

Ymmärrän kuitenkin, että olen mielipiteineni kenties katoava luonnonvara. Maailma kehittyy yhä nopeammaksi, mosaiikkimaisemmaksi, lyhyttempoisemmaksi ja fragmentoituneemmaksi. Uutiset halutaan saada otsikkotasolla, mieluummin vaikka valmiiksi pureskeltuna kuten jotkut kanavat nykyään tekevät, kuva halutaan saada suoraan ja saman tien verkkokalvolle kuvasta ettei tarvitsisi lukea kuvausta ja muodostaa omaa mielikuvaa.

Mutta kun tästä kaikesta tökkivänlyhyestä informaatiosta suodattaa olennaisen, tämän päivän viesti on ollut että #luonnonpäivät ja #suomi100 vie kaikki #kansalaiset ulos luontoon neljänä vuodenaikana, juhlimaan 100-vuotiasta Suomea. Ja kun sinne ulos sitten pääsee, voi mielihyvin sulkea kännykän, jättää tabletin kotiin, istua kivelle rannalle ja katsella ulappaa, kuunnella lintujen twiittailua ja sisäistää luonnon omat häshtägit kuten #luonto #meri #iltarusko #hiljaisuus #lepo #rauha #tyyneys #rentoutuminen #rauhoittuminen #rauha #suomi100.
Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti