perjantai 17. lokakuuta 2014

Suvin seurassa Siikamarkkinoilla

Päästiin tänäkin vuonna edustamaan Perämeren meritiimiä jokasyksyisille Hailuodon Siikamarkkinoille 11.-12.10. Neljän hengen kokoon kutistuneesta tiimistämme paikan päälle lähetettiin minut ja Suvi. Itse starttasin Hiluxin Oulusta aamukuuden jälkeen kohti Marjaniemeä, lomaa viettänyt Suvi puolestaan lensi Helsingin kautta Haniasta, Kreetalta. Meriluoto ja Merisilta eivät olleet onneksi tupaten täynnä ja lauttamatka Hailuotoon sujui joutuisasti. Ajomatka lauttarannasta vuonna 1871 rakennetun Marjaniemen majakan juureen meni mukavasti: ympärillämme vilisi perinnemaisemaa, mäntymetsiä, poronjäkälää ja hiekkamuodostumia.
Sadat joutsenet olivat pysähtyneet levähtämään lauttarannan kupeeseen.
Kannettiin tavarat autosta Luotsihotellin yhteydessä sijaitsevaan Metsähallituksen luontonäyttelytilaan ja ruvettiin kyhäämään meritiimin työstä kertovaa esittelypistettämme. Tilassa olevassa pysyvässä näyttelyssä pääpaino on Hailuodon historiassa ja luonnossa. Esillä on mm. valokuvia, poronjäkälää, lintuja ja vanhoja kalastusvälineitä sekä ylisöpö kuutti, joka keräsi viikonlopun aikana paljon ihailijoita. Me toimme näytille vedenalaisinventointeihin liittyvää työvälineistöä, kuten sukelluspuvun ja vedenalaiskameran. Lisäksi näytimme meribiologin päivästä kertovan videon sekä valokuvia ja videoita pinnan alta ja päältä. Näyttelyssä vieraili paljon markkinakansaa vauvasta vaariin ja oli taas niin mukava päästä kertomaan ihmisille työstämme.
Perämeren meritiimin esittelypiste

Luontonäyttelytilassa
Perinteinen kalatapahtuma järjestettiin tänä vuonna 23. kerran. Kaikenkirjavissa kojuissa tarjolla oli mm. tuoretta ja savustettua kalaa, leipää, omenoita, käsitöitä ynnä muuta maataloustuotetta. Näytillä oli myös 200 kg, 180 cm halli eli harmaahylje. Juttelimme paikalle saapuneiden Oulun vapaaehtoisten meripelastajien kanssa ja he pyysivät meitä käymään kahvilla. Valitettavasti ei ehditty piipahtaa heidän veneellään. Onneksi kerettiin kiertää markkina-alue kerran. Suvi sonnustautui tuulen- ja vedenpitävään, oranssiin pelastautumispukuun, koska ilma oli jo kovin syksyinen ja kylmä. Hän herätti kovastikin huomiota markkinaväen keskuudessa.
Suvi ja PePu (eli pelastautumispuku)

Sunnuntaina markkinoilla
Olipas mukavat kaksi päivää Hailuodossa! :) Lauantain kotimatka sujui vielä joutuisasti, kun mahduttiin heti ensimmäiseen Oulunsaloon suuntaavaan lauttaan, mutta sunnuntaina jouduttiinkin sitten odottelemaan tovi muiden markkinoilta palaavien kanssa. Neljäs lautta toden sanoi. Ehdittiin siinä odottellessa nauttia kirpakasta syyssäästä ja ihailla muuttomatkaansa valmistautuvia laulujoutsenia.
Siinä oli jonossa mittaa!
Taakse jäi 1700 vuotta sitten merestä kohonnut Hailuoto.

Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti