tiistai 21. lokakuuta 2014

”Jesse Almighty - Meritiimin ihmeidentekijä”

”Ei päivää ilman jessen apua”

Meritiimissä oppii monenlaisia taitoja. Ehkä yllättävin taito on ilmastointiteipin (jeesusteipin, jesarin, jessen, jesseteipin…) hyödyntäminen erinäisissä tilanteissa. Kaikillehan on selvä asia, että jesari on se paras teippi. Kaikki jesarit eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä, ja meritiimille kelpaa vain ja ainoastaan ”advance”-jesari. Välillä joku ottaa harha-askeleen kauppareissulla ja ostaa vääränlaista teippiä, ja siitäkös saa palautetta Johannalta ;)

Tämä teippi ei kelpaa meritiimille, koska siitä jää hirveät liimajäljet kirjoitusalustoihin.

Johannan ehdoton suosikki!

Jeesusteipin historiaa

Jos jesseteippi, eli ilmastointiteippi, on jollekin tuntematon käsite, niin avaan sitä hieman. Kyseisen teipin ominaisuuksiin kuuluu hyvä lujuus, vedenkestävyys ja joustavuus. Yleisin väri lienee harmaa, mutta sitä löytyy myös kirkkaammissa väreissä, mustana ja läpinäkyvänä. Teipin käyttö on helppoa, koska leikkaamiseen ei tarvita saksia, vaan sen saa poikki reunasta repimällä.
Ilmastointiteippi on kehitetty Yhdysvalloissa jo vuonna 1942, jolloin sitä käytettiin ammuslaatikoiden sulkijana. Sotilaskäytössä huomattiin pian, että jesari on monikäyttöinen aseiden, ajoneuvojen ja lentokoneiden korjaamisessa. Toisen maailmansodan jälkeen teippiä käytettiin ilmastointikanavien yhteenliittäjänä, ja tällöin teipin väriksi valittiin harmaa. Näin teipin nimeksi vakiintui ilmastointiteippi, vaikka sitä ei enää nykyisin käytetä ilmastointiasennuksissa.
Jesaria käytetään monissa eri tarkoituksissa niin kotona kuin teollisuudessa. Sitä käytetään esineiden kiinnittämiseen, korjaamiseen ja jopa koristeluun. Teippi on vakiovaruste myös NASA:n avaruuslennoilla, jossa sitä käytetään erilaisissa korjaustarkoituksissa, ja uhkaavasti käyttäytyvä astronautti voidaan teipata sen avulla vaarattomaksi.

Meritiimi testasi NASA:n vinkkiä ja teippasi uhkaavan astronautin (tai hullun luontokartoittajan) tuoliin kiinni. Hyvin toimi ja vaara on ohi!

Jesarin monet käyttötarkoitukset meritiimissä

Muun muassa Iltalehdessä on listattu lukijoiden vinkkejä ilmastointiteipin hyödyntämiseen. Tässä muutamia meritiimin jessevinkkejä kuvien kera!Jesarin päivittäinen käyttö liittyy maastolomakkeiden kiinnittämiseen ja tavaroiden merkitsemiseen.

Jesari kestää kovaa käyttöä, oheista kameraa pudotettiin merenpohjaan tänäkin kesänä satoja kertoja.

Vedenkestävyys on tärkeää, lomakkeen pitää pysyä kirjoitusalustassa myös pinnan alla.
Talviteloille siirretyt kenttätyövälineet merkitään hyvin, jotta tavarat löytyvät helposti keväällä.

Tässä on esimerkki huonosta teipistä, jota on epähuomiossa käytetty. Teippi irtoaa pikkuhiljaa..
Reilu peli on tärkeää kun töitä tehdään isolla porukalla. "Kotityöt" hoidetaan porukalla.

Ei se tiskaus niin herkkua oo, etteikö sitä vähän vois vältellä. Jesse tulee tässäkin apuun ja oman kuppinsa voi merkata ja käyttää sitä useampana päivänä.


Tänä kesänä sekä Essin että Waden housut sanoivat "riks, raks poks"..mutta ei huolta!
Sukassa reikä, korjaa neulalla ja langalla! Ei, vaan paljon nopeammin ja helpommin jesarilla!


Jessellä pidennät kenkien käyttöikää.


Lepäsen mökissä Kalajoella kaipasimme raitista ilmaa, joten laitoimme oven hieman raolleen.

Iltaisin dataa purkaessa mökin lattia on johtojen sekamelska, johdot saa kätevästi kuriin ilmastointiteipillä.
Kissankarvojen poisto vaatteista ennen fiiniä Pookitanssi -tapahtumaa onnistuu myöskin jeesusteipin avulla.
Askartelin meritiimille uudet laatikot ensi kesälle. Jesari oli taas apuna, kun sähköteippi ja kontaktimuovi eivät oikein pysyneet liukkaan laatikon pinnassa.


Tässä siis oli vain pieni kurkistus meritiimin jesarimaailmaan..ehkä tämä kuitenkin antoi hieman kuvaa arvokkaasta työvälineestämme ;)

Vietän tänään viimeistä työpäivää, ja haluan kiittää mahtavaa tiimiämme upeasta kesästä. Blogikin jää pikkuhiljaa talviteloille, mutta eiköhän toimistolta aina välillä tule kuulumisia.


Aurinkoisia talvipäiviä toivotellen,
Suvi
Myös pelastusliivit on nimetty jessen avulla. Tässä olen suunnistamassa inventointipisteelle Kokkolassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti