perjantai 11. kesäkuuta 2010

Ulkokrunnin miehitys

Lokikirjaa jatkaa siis Essin lomaillessa Jukka. Terveisiä tropiikkiin, jos eräs meribiologi sattuu eksymään nettiin.

Viikon päätehtävänä oli muuttaa varusteet Krunneille ja käynnistää pohjan pistekuvaukset. Tiistaina ajettiin Busterilla ja Fasterilla Ulkokrunnille nelihenkisellä miehistöllä. Pilvet jäivät rannikolle ja perillä odotti jopa lämmin sääskipilvipouta. Mainittakoon, etteivät itikat olleet niin suuria kuin annettiin ymmärtää, mutta tyynellä säällä kovin lukuisia. Pääteltiin niiden harventamisen voivan johtaa juuri niihin ylisuuriin yksilöihin, joten oltiin huitomatta. Yöllä kuitenkin ainakin allekirjoittanut ratkesi, kun paljastui 200-vuotiaan luotsiaseman tilkkeiden tila: sääskiä veti sisään ovista ja ikkunoista.

Ensimmäinen päivä meni vielä kuivaharjottelussa, kun me Johannan kanssa ei oltu koskaan pohjakuvauksessa sovellettavia laitteita käytetty ja saunassakin piti ehtiä istua.

Keskiviikkona oltiin heti aamusta veneessä loiskuttamassa vedenpintaa, joka oli korkeintaaan hieman ryppyinen. Tuulta ei ollut nimeksikään ja auringon vastasivulla horisontti suli taivaanrantaan. Saaren eteläpuolen luodon ruokit kävivät pariin otteeseen tervehtimässä venettä. Laskin kameraa veneen kaulasta pohjaan ja Johanna kuvasi tietokoneelta. Veden alapuolellakin oli kirkasta ja videokuvassa saattoi nähdä kilkkejä kymmenen metriä alapuolella hiihtelemässä hiekkaan pieniä latuja. Pakollisesta laiterikosta vastasi kaikuluotain, minkä vuoksi iltäpäivä pelattin Fasterin omalla kaikuluotaimella. Vaihdettiin Johannan kanssa osia ja pörrättiin läpi loput reilusta 70 pisteestä Ulkokrunnin ympäristöstä, kaikki yli viidessä metrissä. Matalimmat jäävät kuun loppuun odottamaan vesikasvillisuuden kehittymistä.

Kilkki kuvattuna tarkistussukelluksella.


Torsta-aamun Pekka teki Johannan ja kuljettajamme Jorman kanssa tarkistussukelluksia viimevuoden pisteille. Järjestelmäkameralla tuli veden alla varsin käyttökelpoista kuvamateriaalia kasvillisuudesta ja pohjan laadusta. Itse jahtasin jalan lämpimistä rantavesistä uusia kasvinäytteitä herbaarioon, mutta ainoastaan merivita oli kunnolla päässyt kasvamaan. Kaikenkaikkiaan kelit olivat taas enemmän kuin kohtuullisia ja posket punottaa palaneina. Ihmiset palasivat mantereelle viikonloppulomalle tyytyväisinä. Ensiviikon varustetasoani tulen kohentamaan sähkökärpäslätkän ja ladattavan paristoparin verran.


Hapsivita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti