perjantai 18. kesäkuuta 2010

Outoja kuplia...



Toisella Krunni-viikolla polkaistiin tosi toimiin miestä vahvemmalla kokoonpanolla. Tuuliolosuhteiden pakosta työrytmiä muutettiin hieman iltapainotteisemmaksi, sillä meressä oli Jorman sanojen mukaan 'hieman käyntiä'. Aallokkoa olikin sen verran, että se sai Buster-ajelun tuntumaan huvipuistolaitteelta. Ei muuten tarvitse tänä kesänä mennä muuhun tärisyttäjään tai viikinkilaivaan. Ensimmäistä kertaa myös sääsket saivat saaresta kyytiä, kun tuuli vei ne hetkittäin mennessään.

Itikka-armeijan invaasio

Heti ensimmäisenä iltapäivänä kuvausyritykset kaatuivat vaahtopäinä vellovaan aallokkoon. Kuvaajien käsissä ei riittänyt enää liikkuvuutta vastata keinutukseen, joten kuvasta tuli dramaattisesti sinkoilevaa hyppyytystä pohjasta väliveteen ja takaisin. Uutta taktiikka vetäydyttiin miettimään Luotsiasemalle, ja koska aikaa oli läpi valoisan yön, yritys uusittiin meren asetuttua illan viileyteen. Pisteitä kuvattiin kahden veneen voimin puoleenyöhön, ja yksin Busterin kannelta niitä kerättiin yli 100 kappaletta. Veden levottomuuden vuoksi toimistotyöajoista alettiin liukua myös seuraavina päivinä ja kuvaustyö tuotti tulosta.

Tiistaina Jorma lähti Fasterilla mantereelle asioille, joten lopputyöt tehtiin yhdessä veneessä rennosti neljästään. Samalla saatiin dokumentoitua Kartoitustiimi 2010:n ainutlaatuista pohjakuvaustoimintaa.

Havaintoja saatiin nyt erityisesti selkärankaisten iltaelämästä. Kiiski ja hietatokko taisivat jäädä ainoiksi tunnistuksiksi, mutta puolen minuutin lyhytelokuvissa esiintyy myös kirjava joukko muuta, valosta sokaistunutta kalastoa.
Keskiviikkona jatkettiin myös sukelluksia kolmen pisteen verran ja saatiin ensimmäiset levä- ja sammalnäytteet. Kasvillisuus alkaa osoittaa merkkejä vihertymisestä. Purkkeihin tarttui myös alueellisesti uhanalaiset vellamonsammal ja ahdinsammal.
Viimeisen sukelluksen löytö aiheuttaa edelleen päänvaivaa. Kohde oli eräässä matalikossa, jossa ylipäällikkö oli ilmoittanut nähdyn 'outoja kuplia'. "Pidä silmällä outoja kuplia", Pekka heitti pilke silmäkulmassa, kun Jusku lähetettiin snorklaamaan. Pohjakuvahavainto osottautui kuitenkin oikeaksi: pohjassa ja kivien päällä oli epäsäännöllisinä laikkuina helmimäisiä, noin 2mm kokoisia pisaranmuotoisia kaasukuplia. Huolimatta ympäristöalan kattavasta edustuksesta veneessä, kuplille ei siinä keksitty sen kummemmin elollista kuin elotontakaan selitystä. Aivoriihi jäi voimaan toistaiseksi. Mikä on Krunnien kaasukuplien sijainti yleismaailmallisessa arvojärjestyksessä? Mistä niitä oikein tulee?
 
Kuplaniitty
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti