maanantai 2. maaliskuuta 2020

Kaikki kiva päättyy aikanaan


Pelastautumispukuun pukeutunut luontokartoittaja kelluu veden pinnalla ja ottaa valokuvaa


On tullut se hetki kun on mun vuoro jättää meritiimi ja siirtyä uusiin haasteisiin. Mieli on todella haikea ja olo on tyhjä, mutta toisaalta tulevaisuus näyttää valoisalta ja siellä odottaa uudet mielenkiintoiset työtehtävät. Nyt on kuitenkin aika käydä läpi mun historia meritiimissä.

2013 maaliskuussa sain puhelun Essiltä ja Essi kertoi että minut on valittu harjoittelijaksi Perämeren meritiiimiin. Enpä olisi silloin uskonut millainen tarina puhelusta seuraisi :) Mietin koko kesän ajan sitä kuinka onnekas olen! Sain olla kaikki päivät merellä ja oppia Perämeren luonnosta työkavereiltani.
8 henkeä pelastautumispuvuissa poseeraa maastoauton edessä tuulisella rannalla
Perämeren meritiimi 2013 oli suuri ja aloitti kesäkuun alun Merenkurkusta 6 asteen lämpötilasta, 10 m/s tuulesta ja tihkusateesta. Kuva Metsähallitus

Kärsivällisyys oli itse kullakin koetuksella ekoina päivinä kun opeteltiin Lindan (oltiin molemmat harjoittelijoita) kanssa ajamaan inventointipisteelle käsiGPS-laitteen avulla. Se ei nimittäin ole niin helppoa merellä, kun et voi vaan ottaa sitä viimeistä askelta kun piste on 1 m päässä ja sitten pysähtyä ja todeta että tässä ollaan! Veneen vauhti pitää saada hidastumaan sopivasti pistettä lähestyttäessä jotta veneen saa pysähtymään juuri pisteen kohdalle. Tähän kun vielä lisätään pieni aallokko tai virtaus niin harjoittelu todella tekee mestarin. Kiitos Larille ja Johannalle kärsivällisyydestä!

Kolme henkeä veneessä pelastautumispuvuissa ja paukkuliiveissä
Busterilla on helpompi harjoitella pisteille ajoa kuin suuremmilla veneillä. Kuva Metsähallitus.

Nainen pelastautumispuvussa kirjoittaa kirjoitusalustalle veneessä tyynellä merellä
Hyvässä säässä pisteille ajo onnistuu helpommin kuin huonossa... Kuva Metsähallitus.

Eräänä päivänä oltiin Manun ja Lindan kanssa videokuvaamassa ja yhtäkkiä merisumu lähestyi ja hetken kuluttua jo ympäröi meidät. Istuin veneen keulassa tuntikausia (ainakin siltä se tuntui!) kun putputeltiin kohti Lepäsen saarta Kalajoen saaristossa tiheän sumun keskellä, ja silmät oli loppuillan kipeät sumuun tuijottamisesta. En myöskään koskaan unohda sitä kun oltiin Niinan kanssa Maakrunnilla tekemässä kahlauspisteitä ja Niina luetteli kymmeniä ja kymmeniä latinankielisiä nimiä ja minä pikku-harjoittelija yritin nimiä kirjata edes sinnepäin oikein lomakkeelle 😂 Viime vuosina minua onkin aina hymyilyttänyt kun luen meidän uusien työntekijöiden kirjauksia kentältä ja huomaan heidän taistelleen saman ongelman kanssa :)

Kuva täytetystä maastolomakkeesta, jossa monet lajit on kirjoitettu latinaksi väärin
Tärkeintä ei ole kirjoittaa latinankielisiä nimiä oikein vaan tarpeeksi ymmärrettävästi. Kuva Metsähallitus.

Kuva maastolomakkeesta, jossa on valtavasti rivejä ja sarakkeita ja paljon kirjoitusta
Välillä lajeja on enemmän ja välillä vähemmän... Kuva Metsähallitus.

Kuva maastolomakkeesta, jossa on valtavasti rivejä ja sarakkeita ja paljon kirjoitusta
Maastossa kirjoitetaan lyijykynällä, otetaan näytteitä (oikean reunan kirjain- ja numeroyhdistelmät) ja illalla näytteet katsotaan mikroskoopin avulla ja merkitään oikeille paikoilleen kuulakärkikynällä. Kuva Metsähallitus.

2014 pääsin luontokartoittajaksi Johannan VELMU-tiimiin, ja pääsin auttelemaan myös töiden suunnittelun kanssa. Mikä olikin erittäin hyvä asia, koska 2015 minut valittiin suunnittelijaksi VELMU-tiimiin. Suunnittelijan työt tuntui heti omalta jutulta, koska nautin suunnattomasti ennakkoon suunnittelemisesta, organisoimisesta ja järjestyksen ylläpitämisestä. 2014 Perämeren meritiimi suuntasi ensimmäistä kertaa Kokkolaan yhdessä Merenkurkun meritiimin kanssa. Kokkola oli ns. väliinputoaja ja sen kartoitus oli jäänyt todella vähäiseksi koska se oli juuri Vaasan ja Oulun tiimien rajalla. Heinäkuu 2014 oli todella kuuma! Sillon hypittiin mereen aina kun mahdollista, koska ilma oli tukahduttava.

12 henkeä poseeraa nurmikolla kumiveneen ympärillä meritiimipaidat päällä
Vuoden 2014 Perämeren tiimi oli suurin koskaan! Palkattujen suunnittelijoiden ja luontokartoittajien lisäksi tiimiin mahtui kaksi palkallista ja kaksi palkatonta työharjoittelijaa ja yksi innostunut vapaaehtoinen tutkimussukeltaja. Kuva Metsähallitus.

Snorklaaja kelluu vedessä bikineissä ja kirjoittaa veden alla muistiinpanoja lyijykynällä muovipaperille, joka on teipattu kirjoitusalustaan/leikkuulaudalle
Vuoden 2014 heinäkuu oli ekstrakuuma. Töitä pystyi tekemään bikineissä. Kuva Metsähallitus


Helmikuussa 2015 valmistuin Oulun yliopistolta ja valmistujaislahjaksi suoritin sukelluksen peruskurssin (Open Water Diver) ja kesällä pääsin tekemään ensimmäiset kasvillisuuslinjani sukeltamalla. Kesän tiimi oli sukeltajapainotteinen, koska suurin osa kenttätyöstä oli sukeltamista.

8 henkeä poseeraa pelastautumispuvuissa ja tiimihuppareissa puupookin tikapuilla
Perämeren meritiimi poseerasi vuonna 2015 Maakallan pookin portailla. Kuva Metsähallitus.

Sukeltaja pukee painovyötä kuivapuvun päälle veneessä tyynellä kelillä
Kesällä 2015 sukellettiin paljon. Kuva Metsähallitus.


Kesällä 2016 suuntasin ensimmäistä kertaa Perämeren lisäksi myös Merenkurkkuun töihin. Oli todella mielenkiintoista päästä väistelemään suuria kiviä ja siirtolohkareita Perämeren matalien hiekkarantojen sijaan. Matka Oulusta Vaasa-Kristiinankaupunki -akselille oli kuitenkin pitkä, ja kesä oli todella rankka.


13 henkeä poseeraa vanhan autonromun ympärillä tiimipaidat päällä
Vuoden 2016 tiimit Perämereltä ja Merenkurkusta aloittivat yhdessä työrupeaman puolivälistä, Kokkolasta. Kuva Ville Savilampi, Metsähallitus.
Kaksi pelastautumispukuista henkilöä yrittää soutaa kumivenettä tiheän järviruovikon läpi
Välillä ollaan veneelläkin ruovikossa... Kuva Metsähallitus.

Pelastautumispukuun pukeutunut luontokartoittaja näyttää OK-merkkiä tiheässä järviruovikossa vesikiikarin kanssa
Välillä joudutaan rämpimään aikamoisessa järviruovikossa. Kuva Metsähallitus.


Vuonna 2017 mun tiimi aloitti työt Vaasasta mutta kipusimme pikkuhiljaa kohti pohjoista, aina Tornioon asti. Teimme paljon viistokaiutusta hiekkasärkkiä etsien ja aloitimme jokisuistokartoitukset. Tiimi joutui jälleen matkustamaan paljon, mutta meillä oli mahtava porukka ja saimme paljon aikaiseksi.

7 henkeä poseeraa polvensyvyisessä vedessä pelastautumispuvut päällä
Tiimi 2017. Kuva Metsähallitus.

Helmikuussa 2018 aloitin suunnittelijana SEAmBOTH-hankkeessa ja nyt, 2 vuotta 1 kuukautta myöhemmin on aika ripustaa kuivapuku naulakkoon. SEAmBOTH-hankkeessa työskentely on ollut todella mielenkiintoista ja monipuolista. Olen oppinut paljon hankkeista ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Teimme tietenkin myös todella paljon kenttätöitä, ja vuosi 2018 jää mieleen kuumimpana ja tuulettomimpana merikesänä meriurani aikana. Kesä 2019 taas oli suhteellisen kovatuulinen ja hieman kylmempi, mutta onneksi meillä oli paljon kahlaustöitä, joita voi tehdä myös tuulisella säällä.

Viisi henkeä tiimipaidoissa rautapookin ylätasanteella dronesta kuvattuna
SEAmBOTH-tiimi 2019 kuvattiin Ulkokrunnin rautapookissa. Kuva Suvi Saarnio, Metsähallitus.

Tyynellä merellä veneessä on neljä henkeä T-paidoissa ja shortseissa
Vuonna 2018 riitti mahtavia helteitä ja tyyniä säitä! Kuva Metsähallitus.


Nyt on aika sanoa KIITOS kaikille niille, jotka ovat olleet kanssani kentällä, kaikille niille, joiden kanssa olen työskennellyt meritiimissä ja kaikille niille, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä SEAmBOTH-hankkeessa. Kiitos kaikesta avusta, tuesta, opastuksesta ja seurasta.

Suvi Saarnio

Neljä henkilöä loikkaa kalliolta
Dream Team. Kuva Metsähallitus.

Kaksi henkeä tekee töitä otsalampun valossa pöydän ääressä pimeässä huoneessa
Välillä maastotyöt menevät iltahommiksi. Kuva Metsähallitus.

Kolme naista poseeraa laiturin päässä pitkissä kerrastoissa ja crockseissa eväsreppujensa kanssa kuin huippumallit
Työvaatemuotia 2013. Kuva Metsähallitus.

Muistivihko, jossa lukee "Pienet ärsyttävät ruohot" "Potamogeton filiformis"
Joskus lajien opetteleminen on haastavaa... Kuva Metsähallitus.

Kaksi henkilöä tekee joogaliikkeitä nurmikolla auringon noustessa.
Aamujoogaa Ruotsalossa vuosimallia 2014. Kuva Metsähallitus.

Luontokartoittaja makaa mahallaan vedessä pelastautumispuvussa ja katsoo vesikiikarilla pinnan alle
Välillä on matalaa. Kuva Metsähallitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti