tiistai 19. kesäkuuta 2018

Hyvinvointia luonnosta


Suvi kertoo SEAmBOTH hankkeesta laiturilla.

Ihminen on aina pyrkinyt hyötymään luonnosta jossakin muodossa. Nykypäivänä yksi luonnosta hyötymisen muoto on sen käyttäminen vapaa-ajan viettopaikkana, luontoon halutaan mennä rentoutumaan ja lataamaan akkuja sekä viettämään aikaa mukavan toiminnan parissa. Luonnon merkitys ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia edistävänä tekijänä on todistettu useissa tutkimuksissa, ja tämän voi varmasti jokainen luonnossa liikkunut allekirjoittaa omakohtaisista kokemuksistakin. Oli luonto sitten kaupungissa oleva puistoalue tai kaukaisempi paikka, sen rauhoittavan ja mielialaa kohottavan vaikutuksen voi tuntea jo muutamassa minuutissa.

Metsähallitus on mukana Luontoa toimintaan –hankkeessa, jonka päätoteuttajana toimii Lapin ammattikorkeakoulu Oy ja osatoteuttajina Metsähallituksen lisäksi Oulun kaupungin nuorisopalvelut ja Pellon kunta. Hankkeen tavoitteena on syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten osallistuminen ja voimaannuttaminen luonnossa tapahtuvan mielekkään toiminnan avulla sekä pysyvien yhteistyömallien kehittäminen kuntoutustoimijoiden ja luontoympäristöstä vastaavien tahojen kesken. SEAmBOTH –tiimi osallistui Luontoa toimintaan –hankkeeseen viime viikolla, kun saimme päiväksi mukaamme vieraita Oulun Erä- ja liikuntapajasta.

Vietimme päivän merellä Oulun edustalla ja Hailuodon pohjoispuolella drop-videoita kuvaten. Päivämme alkoi Hietasaaren satamasta, jossa Suvi kertoi aluksi vieraillemme SEAmBOTH-hankkeesta, tiimimme työnkuvasta sekä Perämeren alueen ainutlaatuisesta luonnosta.

Pelastuspukuun pukeutunut henkilö heittää haraa veneestä.

Tunnin venematkan jälkeen aloitimme videoiden kuvaamisen. Ville opetti aluksi haran heittoa ja se sujui ensikertalaiselta erinomaisesti.

Pelastuspukuinen henkilö ottaa drop videota veneestä, eli laskee kameran köyden varassa mereen.

Haranheiton jälkeen perehdyttiin videoiden kuvaamiseen ja vieraamme kuvasivat useita videoita päivän aikana ja sekin sujui oikein mallikkaasti.

Kaksi pelastuspukuista henkilöä tutkii kameraa veneessä.

Päivä oli myös hyvä oppitunti siitä, kuinka sää voi muuttua merellä useita kertoja yhden päivän aikana. Aamulla sää oli kaunis ja tyyni, mutta lounastauolla saimme keinua jo vaahtopäissä. Iltapäivällä sää tyyntyi hieman, mutta kotimatka taittui taas melko kovassa aallokossa. Saimme kaikki varmasti kokea meren mieltä puhdistavan vaikutuksen tämän päivän aikana, tyynellä säällä mieli lepäsi ja paluumatkan aallokossa saimme nollata ajatukset kaikesta muusta ja nauttia veneen ja aaltojen antamasta kyydistä. Meidän tehtävämme on huolehtia luonnosta, jotta voisimme tulevaisuudessakin käydä nollaamassa ajatuksemme siellä ja nauttimassa sen hyvinvointiamme edistävistä vaikutuksista. 

Noora Kantola

Oulu mereltä päin tultaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti