maanantai 30. tammikuuta 2017

Poistakaa ilmastonmuutos verkosta!


Kuvakaappaus nettiuutisesta, jossa sanotaan "Trump käski ympäristövirastoa poistamaan ilmastonmuutoksen verkosta"
USAsta kuuluu kummia. Trump on pistänyt tuulemaan ja pyytänyt poistamaan ilmastonmuutoksen verkosta.

Voi kun se olisikin niin helppoa! Niin kuin ilmastonmuutos olisi jotenkin Internetin keksimä juttu - jos sen poistaa verkosta, se poistuu kokonaan maailmasta. Samanlainen (jokseenkin suloisen lapsellinen ajatus, jollei olisi kyse niin vakavasta asiasta) ympäröivän maailman manipulointiyritys on se, että USAn ympäristöhallintoa on käsketty hiljenemään huonoista uutisista. Kun niitä ei saa kertoa, ne eivät selvästikään voi tapahtua. Niitä ei silloin ole olemassa.
Kuvakaappaus ilmatieteenlaitoksen jäätilanteesta 23.1.2017 (vähän jäätä) ja 21.01 (paljon enemmän jäätä)
Tänä vuonna Perämerellä on vähemmän jäätä kuin ... koskaan? Hailuodon Marjaniemestä lähtien Perämeri velloo lähes jäättömänä, vaikka normaalisti tähän aikaan vuodesta Perämeri on jäässä Merenkurkkuun asti ja Hailuodon ja mantereen välistä jäätietä ollaan yleensä avaamassa.
Tästä tulee mieleen George Orwellin teos ”Vuonna 1984”. Siinä historiaa muutetaan koko ajan suuressa valtion sensurointivirastossa, joka poistaa kaikista jo julkaistuista sanomalehdistä ja kirjoista ”väärät” tai vaihtoehtoiset totuudet ja korvaa ne uusimmalla totuudella. Vanhat totuudet poltetaan eli ne lakkaavat täysin olemasta.

Orwellin ennustus ei toteutunut länsimaissa vielä aivan vuonna 1984 mutta nyt neljäkymmentä vuotta myöhemmin ollaan näköjään tuossa tilanteessa. Pohjois-Korea on tietysti kirinyt tässä edelle, samoin kuin esim. Kiina erityisesti aiemmin, kun netistä pääsi käyttämään vain tiettyjä sivustoja. Muuta ei ollut olemassa. Eikä Orwellin pitkäaikainen kotimaa Burma (Myanmar) tästä kauas putoa - Burmaa vuosina 1958-2011 ”tilapäisesti” hallinnut sotilasjuntta sulki ulkomaailman täysin pois. Kansalaiset eivät tienneet lainkaan, mitä muualla maailmassa tapahtui. He uskoivat elävänsä lintukodossa. Muuta maailmaa ei siis ollut olemassa ja Burmalla meni hyvin.

Jos USAn virallista ympäristöhallintoa on pyydetty vaikenemaan ikävistä totuuksista (”tieto lisää tuskaa”, tämähän tiedetään), sananvapautta ei kuitenkaan voi poistaa. Monet ympäristöhallinnon elimet ovat perustaneet Alternative eli Vaihtoehtoisen Twitter-kanavan, jolla kommunikoivat vapaa-ajallaan. Tätähän ei pystytä kieltämään.


Kuvakaappaus Twitterin ilmastonmuutospäivityksestä
Ilmastonmuutoskäyrät ja -faktat leviävät Twitterissä vaikka alkuperäiset olisikin poistettu. Nykyinen nettimaailma estää orwellilaisen entisen totuuden täydellisen poistamisen.
Edellisviikon tiistaina Suomen Ympäristöministeriössä pidettiin koko päivän kestävä ilmastonmuutosseminaari. Suomen kärkitutkijat maalasivat sekä hyviä että enemmän huonoja ja jopa pelottavia kuvia valkokankaalle. Faktat tulivat pitkäaikaisista seurannoista ja tutkimuksista eikä mieleeni missään vaiheessa juolahtanut, että olisin kuunnellut esityksiä jostakin vaihtoehtoisesta maailmasta. Ikävä kyllä tutkijat kertoivat juuri tästä meidän maailmastamme.

EU-direktiivi INSPIRE sanoo, että kaikki viranomaisten ja muiden tuottama paikkatietoaineisto on oltava kansalaisille tarjolla, yhtenäistetyssä muodossa ja helposti saatavilla. Ilmatieteenlaitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja julkaisun jälkeen myös yliopistojen tuottama tieto on oltava kaikkien saatavilla. Näin sanoo lainsäädäntö. Toisaalta tämän periaatteen mukaisesti johtopäätösten, eli tuloksista tulkittujen tietojen, ei tietenkään tarvitse olla jaossa. Lain valossa olisi siis mahdollista julkaista tiedot ilmakehän hiilidioksidin lisääntymisestä ja maapallon keskimääräisen lämpötilan lisääntymisestä, mutta ei sanottaisi ääneen että kyllä tämä vahvasti viittaa ilmastonmuutokseen.
Kuvakaappaus otsikosta "The National Park Service Won't be Silenced" ja kuva Yosemite Valleystä
Kun USAn virallinen ympäristöhallintoa pyydettiin híljenemään Twitterissä, Vaihtoehtoiset käyttäjänimet alkoivat kertoa samaa totuutta. Viestinhän ei pitäisi muuttua siitä, kuka sen kertoo, jos viestin sisältö itsessään ei muutu.

Itselleni ensimmäiseksi kiirinyt Trump-päätös oli se, kun USAn rahoittamaa kehitysapua kiellettiin kertomasta abortista kehitysapumaissa. Tästä tuli mieleeni vanha Beverly Hills 90210 -TV-sarjan jakso, jossa Donna Martin (Tori Spelling) on koulujen seksivalistuksen puolella, vaikka itse aikoo odottaa sitä oikeaa hääyöhön asti. Donnan pointti on loistava: ”Jos pihalla on uima-allas ja pelkäät lapsesi hukkuvan, eikö olisi helpompaa opettaa hänet uimaan kuin kieltää uimasta ja toivoa parasta?”

Ikävät totuudet täytyy vain kestää ja niille täytyy yrittää tehdä jotain, ei lakaista maton alle ja toivoa että ne häviäisivät sieltä itsekseen, kaikessa hiljaisuudessa. Sen lisäksi että itse ympäristöhallintoon kuuluvana haluan viestiä sekä hyvistä että huonoista uutisista, ilman sensuuria, ihmettelen juuri nyt myös sitä, miksi aivoihini on tatuoitu jotakin, mitä Donna Martin on sanonut 90-luvun alussa teinisaippuaoopperassa.

Vaikka ilmastonmuutos siis poistettaisiin netistä, tiesihän jo X-Files sen kauan sitten: ”Totuus on tuolla jossakin.”

Essi Keskinen

perjantai 20. tammikuuta 2017

Luonto juhlii läpi vuoden




Sukeltaja näyttää paistavan makkaraa jään alla pohjassa palavan nuotion loimussa.
Kuva: Pekka Tuuri


Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sitä juhlitaan neljänä Suomen luonnon päivänä https://www.facebook.com/luonnonpaivat/?fref=ts, yhtenä päivänä joka vuodenaika. Ensimmäinen tapahtuma on jo kahden viikon päästä, Sukella talveen, 4.2.2017. Minä järjestän silloin talvisukellustapahtuman Sukellus talvella (miten omaperäisesti keksitty!) https://www.facebook.com/events/1813951962205370/ Kassakaappimontulla Oulun itäpuolella Kiimingissä. Oulun sukelluskeskuksen, Oulun Urheilusukeltajien ja Oulun Vesimiesten kanssa jäälle viritellään avanto ja avannosta roikotetaan videokameraa, joka puolestaan kiinnitetään televisioon, niin että kuvaruudulta voi ihastella vedenalaista maailmaa. Talvellakin tapahtuu - ruudulta näkyy vähintään sukeltajia, mutta ehkä myös esimerkiksi ahvenia tai jotain muuta. Joka ei ole ennen nähnyt talvisukellusta eikä koskaan kurkistanut jään alle avantoon, voi nyt tulla ihmettelemään tätä.

Tapahtumaa varten piti tietysti saada maanomistajan lupa. Soitin Maanmittauslaitokselle kiinteistötunnuksen kanssa varustettuna ja sain maanomistajan nimen. Soittelin miehelle, joka saman tien kuulosti joviaalilta ja purskahti nauruun kun kysyin, saisimmeko järjestää montulla sukellustapahtuman. ”Jo vain siellä saa sukeltaa, niin olen aina kaikille sukeltajille sanonut. Ei se minun omistama vesi siitä mihinkään kulu!”

Maanomistaja kuunteli kiinnostuneena selostustani #luonnonpäivät -tapahtumista. ”Hieno juttu, hieno juttu! Hyvä että sillekin montulle on jotain käyttöä!” hän tuumasi myhäillen selvästi tyytyväisenä.

Sukeltaja jään alla kolmionmuotoisen avannon alapuolella
Kuva: Tomi Väisänen


Jos oikein lähtee purkamaan Suomen luonnon juhlintaa, voidaan tulla kahteen päätelmään. 

1) Suomen 100-vuotisjuhlavuonna juhlitaan nimenomaan SUOMEN luontoa ja sen vuodenaikoja. Toki luontoa on ollut Suomen valtion nykyisten rajojen sisään jäävällä alueella myös ennen kuin Suomi itsenäistyi. Nyt juhlitaan siis nimenomaan sitä, että meillä juuri tällä hetkellä on satavuotiaassa kotimaassamme monipuolinen ja kaunis luonto, upeita kansallispuistoja ja retkeilyalueita, mahdollisuus mennä lähes kotiovesta luontoon. Juhlimme sitä, millainen luonto maassamme on tällä hetkellä. Kaikkia metsiä ei ole hakattu, kuten esimerkiksi tapahtui Antiikin aikaan Välimerellä tai hieman myöhemmin monessa Keski-Euroopan maassa. Meillä vettä voi juoda lähes mistä tahansa purosta kun ollaan suurimpien asutuskeskusten ulkopuolella, mitä ei voi tehdä monessakaan muussa maassa. Että meillä on maailman ainutlaatuisin järjestelmä, jokamiehenoikeus, joka antaa jokaiselle kansalaiselle luvan mennä luontoon, poimia marjoja ja sieniä, harrastaa ja telttailla, vain vähäisin poikkeamin. Tämä juhlinta sisältää ehkä lähinnä sen, mitä me suomalaiset olemme luonnostamme tehneet. Tätä todella kannattaa juhlia.

2) Minusta me juhlimme myös toista asiaa, ja se on se, että Suomi nyt vain sattuu olemaan upealla paikalla karttapallolla. Ei ole meidän suomalaisten ansiota, että meillä on neljä vuodenaikaa, paitsi jos ajatellaan asiaa siltä kantilta että juuri tänne me hakeuduimme aikanaan, kaikista maailman muista kolkista, seurasimme mannerjään vetäytymistä ja pysyttelimme lohijokien ja metsäpeurojen kintereillä. Saamme juhlia sitä, että Suomen rajat pitävät sisällään uskomattoman upean geologisen näytön jääkaudesta (missään muussa maassa maailmassa ei ole nimenomaan jääkauden geologisin perustein päätettyä UNESCOn maailman luonnonperintökohdetta). Maastamme löytyy sekä yksi maapallon suurimmista saaristoista että järisyttävä määrä järviä, tuntureita ja vaaroja, salpausselkiä ja silokallioita. Näistä me emme voi ottaa kunniaa itsellemme vaan saamme vain tuntea kiitollisuutta muinaisia suomalaisia kohtaan, kun ovat asettuneet näin kauniille alueelle, ja tietysti sotaveteraaneja kohtaan, että nämä rajat on suurin piirtein saatu pidettyä paikoillaan ja maa itsenäisenä.

Pieni torppa lumisessa metsässä ja taivaalla revontulet
Kuva: VisitFinland_©Kuld_2016


Elinkeinoministeri Mika Lintilä haastoi kaikki suomalaiset #lomahaaste -kampanjaan. Löydä vuoden aikana jokin uusi matkailukohde Suomesta ja mene sinne.

-Jos jokainen suomalainen tekee tänä vuonna yhden kotimaanmatkan lisää, kasvattaa se matkailun kokonaiskysyntää arviolta 800 miljoonaa euroa. Uusia työpaikkoja syntyisi sen myötä jopa 7 000, erityisesti nuorille, toteaa ministeri Lintilä.

Suomalaisten luontosuhteesta puhutaan paljon, ja luontosuhteen katkeamisen huonoista seurauksista, mutta kyllä luonto on meissä äidinmaidosta perittynä. Joillakin ehkä hiukan taka-alalla, ja siksi sitä onkin hyvä herätellä tänä vuonna.


Haasta itsesi ja lähde juhlimaan Suomen 100-vuotiasta ja yhtä aikaa ikiaikaista luontoa! Etsi itsellesi sopiva tapahtuma mistä tahansa Suomesta https://www.luonnonpaivat.fi/



Essi Keskinen