sunnuntai 14. elokuuta 2016

Ylistys kumivene Bellalle

Vuonna 2013 olin ensimmäistä kesää töissä Perämeren meritiimissä harjoittelijana. Samana kesänä tiimi sai vahvistukseksi myös uuden kumiveneen, joka juhlallisin menoin ristittiin Bella Bambinaksi. Bella on ollut korvaamaton osa tiimiä siitä lähtien, mutta koskaan sitä ei ole tarvittu niin paljon kuin tänä kesänä. Niin kuin aikaisemmista blogeista on voinut lukea, tänä kesänä kartoituksemme keskittyvät mataliin rantoihin. Perämerellä näitä matalia rantoja riittää ja isoimmilla veneillä ei aina välttämättä pääsee edes kilometrin päähän rannalla sijaitsevasta pisteestä matalikkojen ja karikoiden takia. Bellan syväys ei ole muutamaa senttiä enempää ja sillä pääsee liikkumaan kätevästi joko pienen moottorin voimin tai soutamalla matalikkojen yli ja kivien välistä.

Videokuvausta Bellassa


Ville lepää Bellassa pisteiden välillä
 Bellan on saanut kuljetettua suoraan kohteeseen vetämällä isomman veneen perässä tai sidottuna veneen kannelle tai auton katolle. Viime viikkojen kovien tuulien takia emme ole päässeet juurikaan inventoimaan isommilla veneillä, mutta Bella on nostettu kymmeniä kertoja Hiluxin katolle, kuljetettu Hailuodon tai Iin rannoille ja laskettu veteen. Näin olemme saaneet todella tehokkaasti töitä tehtyä haastavista säistä riippumatta. Bellasta voi tehdä videokuvauksia tai käyttää sitä kuljetukseen kahlauspisteeltä toiselle. Kaikki tiimiläiset ovat viettäneet tunteja ja tunteja Bellan seurassa kesän aikana ja saaneet myös samalla hyötyliikuntaa soutaessa tai kahlatessa Bellaa perässä vetäen.

Bella Hiluxin katolla matkalla inventoimaan
Todella matalien ja kivikkoisten alueitten yli Bella on helpoin vetää perässä

Aina Bellassa työskentely ei ole kaikkein helpointa; sataessa mihinkään ei pääse suojaan ja hetken päästä ei voi olla varma onko nyt kumiveneessä vai kelluvassa uima-altaassa, tuuli tarttuu kevyeen veneeseen helposti ja tilaa on hyvin rajoitetusti, joten työkaveruussuhteitten tulee olla vakaalla pohjalla Bellaan koko päiväksi lähdettäessä. Bella on kuitenkin ollut tänä kesänä korvaamattoman tärkeä työväline ja ilman sitä olisimme istuneet monta päivää enemmän sisätiloissa turhautuen kun kovien tuulien takia emme olisi päässeet maastoon lainkaan.
Bella on sään kestäväBella on tilaihme


 Viime viikon Perämeren tiimi vietti Iin Röytässä Iin edustan rantoja ja saaria kartoittaen ja ensi viikolla suuntaamme Selkä-Sarveen Perämeren kansallispuistoon, missä vietetään loppu kenttäkausi. Perämeren kansallispuistossa ja sen ympäristössä meitä odottaa paljon lisää matalia rantoja kartoitusta vailla, joten Bella tarvitaan taas. Jaksa siis vielä muutama viikko Bella, pian pääset talvilevolle!

Linda


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti