maanantai 8. kesäkuuta 2015

Ja betoni liikkuu!

Selkä-Sarven ja Maasarven väliin vedettiin 200 m mittainen kiinteä vesikasvien seurantalinja käyttäen apuna laiturinpätkää ja ohjausnarua.
Monena kesänä olen kysynyt työharjoittelijoilta, mikä on ollut yllättävintä meribiologin töissä. Melkein järjestään vastaus on ollut "Se, kuinka paljon tavaraa pitää kantaa paikasta toiseen". 

Perämeren meritiimillä on lähes tonni tavaraa, monta traileria, kaksi peräkärryä ja laatikoittain tärkeitä asioita, joiden pitää aina muuttaa mukana kun tiimi muuttaa tukikohdasta toiseen. Monet tavaroista ovat mukana vain varmuuden vuoksi. Toivon aina, että joudumme kantamaan sukeltajan lääkehappea, OXYboxia ja apteekkilaatikkoa mukana turhanpäiten emmekä joutuisi käyttämään niitä. Silti ne pitää olla aina mukana. Lisäksi on valtavasti tavaraa, jota tarvitaan lähes päivittäin.
Pakollisten muuttotavaroiden lisäksi viime viikolla liikuttelimme tonnin verran erilaisia betonilaattoja pitkin Perämeren pohjaa ja akselilla Tornio-Vaasa. Perämeren isännöitsijä Pekka Aho valoi kiinteitä vesikasvillisuuden seurantalinjoja varten kymmeniä kymmenen ja kahdenkymmenenviiden kilon painoisia betonipainoja, joita on kuljetettu Vaasan aluemeribiologille Merenkurkun linjoja varten, ja joita viime viikolla siroteltiin pitkin Perämeren kansallispuistoa linjojen muodossa.

Säät eivät tehneet minkäänlaista yhteistyötä. Pahimmillaan tuuli kävi etelästä tiistaina, jolloin keskituuli löytyi sieltä 16 m/s hujakoilta ja puuskittainen tuuli ylsi 21 m/s. Koko keskiviikon satoi kuin saavista kaataen. Myös loppuviikon tuuli. Näistä säistä huolimatta saimme asennettua kolme seurantalinjaa paikoilleen.

Seurantalinjojen betonimöhkäleiden lisäksi liikkuivat myöskin vedenalaisen luontopolun betonilaatat. Veimme polulle viisi ihka uutta laattaa ja hilasimme paikoilleen vanhat laatat, jotka ovat odottaneet start-poijun luona talven yli. 

Niina värkkää auton takapenkillä pisintä 300 m mittaista linjaa Oulun edustalle.

Huomasimme myös toukokuussa, että rekrytointiteknisistä syistä kaksi ensimmäistä viikkoa meillä on töissä vain viiden tytön porukka ja kaikki tiimin pojat/miehet tulevat töihin vasta ensi viikolla, kun kaikki betonilaatat ovat toivon mukaan paikoillaan ja muutto Kalajoelle Lepäsen saareen on tehty. Saavat ikäänkuin astua valmiiseen pöytään kun me olemme tehneet kaiken raskaan työn.

Vaikka näkyyhän se sujuvan näinkin, tyttöporukalla ja kovalla tuulella. Kaikki vain on hitusen hankalampaa, mutta pääasia kai on, että lopputulos on toivottu.

Essi Keskinen

Merenkurkussa harjoiteltiin viistokaikuluotaimen käyttöä.

Mikkelinsaarten entinen merivartioasema on Metsähallituksen vuokrakäytössä ja Merenkurkun meritiimin tukikohta.

Hyvä ruoka, parempi mieli. Aurajuustoburgeria, punasipulihilloketta, basilikaa, kiinankaalisalaattia.

Uudelleen: hyvä ruoka, parempi mieli. Itämainen olutmarinadi sopi sekä kasviksille että lihoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti