torstai 29. heinäkuuta 2010

Yhden pisteen viikko

Essi lomailee, tappiot ja voitot kirjaa Jukka.

Ensin pakollista puhetta säästä, merenkäynnistä kun on kyse. Mantereelta vielä torstaina tavattu hiuostava helle ei vaivannut ensinkään ulkomerellä vaan ilma vaihtui hyvin, jopa liiaksi asti. Sarven ympäristön pistejoukot sijaitsevat niin ulkona ja syvällä, ettei niitä kannattanut lähteä yrittämäänkään 8m/s tuulessa. Ainakin Selkä-Sarven vähät sääsket pysyivät poissa jopa saunan ja mökin kuisteilta.

Keskiviikkona merenkäynti kuivui vanhoiksi, laakeiksi aalloiksi, joiden keskellä kuvaaminen olisi juuri ja juuri onnistunut, ellei useampi kone- ja laiterikko olisi sattunut sarjassa. Ensin ei startannut Metsähallituksen Buster lainkaan ja mokoma vedettiin samana iltana arestiin Tornioon. Mukavaksi todettu yliopiston Buster toimi jälleen hyvänä varaveneenä, jolla kelpasi paukuttaa täyttä hanaa päin pohjoisen vasta-aaltoa, mutta perillä paljastui kameran kunto: kosketushäiriö piuhoissa ja lerpattava varjostinkangas. Yrityksen kunniaksi nauhoitettiin yksi video. Reissu ei suinkaan jäänyt noin kehnoksi, sillä pistettä kuvatessa veneen ympärillä pyöri ja kurkki kolme hyljettä pitkän aikaa. Taisi olla kesän ensimmäinen (elävä) hyljehavainto tiimille ja elämän ensimmäinen minulle ja Johannalle. Paluumatkalla poikettiin vielä Ruotsin ruusuisilla aluevesillä ihan vain elämyksen vuoksi.

Muu aika, joka kuvauskelvottomassa säässä jäi, laitettiin kasvitieteen eli pyhän yleissivistyksen harrastamiseen. Parina päivänä piipahdettiin Maa-Sarven rannoilla, missä haravoitiin pohjaa sukeltamalla, snorklaamalla ja  kahlaamalla tarkoituksena kerätä näytteet kaikista vastaantulevista lajeista ensiviikon Metsähallituksen koulutuspäiviä varten. Homma oli hauskaa ja varmasti kaikille opettavaista, vaikka mitään valtavan erikoista ei löytynytkään.

Maa-Sarven fladanpohjan vidat kiinnostaa näytteenottoparia.




Sinivalkoinen sukelluslippu varoittaa muita tulemasta 50 metriä lähemmäs tukivenettä.

Perämeren kesä on lyhyt ja ennakoiden todettiin nyt olevan otollisen ajan Sarven Oktoberfestille. Siispä koukkasimme jo mennessä saksalaisen elintarvikekaupan katta bratwurstia, pilsneriä, kartoffelsalatia sekä virheeksi osoittautuvaa weissweinsauerkrautia. Kokonaisuus oli joka tapauksessa erinomainen mättö suoraan grillistä. Seuraavaksi rapujuhlat suunnitteluun.

Ensiviikosta tulee sikäli jännittävä, että 'aikuiset' Essi ja Pekka ovat ainakin alkuviikon kasvinäytteiden kanssa etelässä ja olemme Juskun ja Johannan kanssa kolmestaan, toivon mukaan kuvaamassa, Keijon kyydittäminä. Ensi lauantaina on myös vuotuinen Sarvi-päivä, johon meritiimi osallistuu, mahdollisesti vietettyään maastossa täyden viikon.

2 kommenttia:

  1. Tervehdys teille. Mitä kasvillisuutta sieltä Maa-Sarven rannoilta keskiviikkona löytyi?
    Mitä on se vihreä, vanhemmuuttaan harmaan ruskeaksi muuttuva, limamassa( tai miten sitä kuvailis) joka kuivuu veden laskiessa kiviin hamaaksi levyksi? Kivikkoranta, jossa olitte keskiviikko aamuna,oli ainakin 7 ja 8.7.2010 kauttaaltaan ohuen sinilevä kerrostuman vallassa, on tosin myöhemmin häipynyt.

    VastaaPoista
  2. Oliskohan ihan perinteistä ahdinpartaa eli viherlevää eli Cladophora glomerata? Kivillä juuri vesirajassa on toki muitakin leviä, mutta yksi yleisimpiä Perämerellä on ahdinparta.
    Maa-Sarven rannoilta löytyy lisäksi Nitellaa, Chara globularista ja Chara asperaa, heinävitaa Potamogeton gramineus, vesisammalia ahdinsammalta Platyhypnidium riparioides ja isonäkinsammalta Fontinalis antipyretica. Maa-Sarven fladasta eli matalasta lahdesta löytyy lisäksi upossarpiota Alisma wahlenbergii (uhanalainen laji), äimäneulaa Subularia aquatica, tummalahnaruohoa Isoetes lacustris, katkeravesirikkoa Elatine hydropiper, uposvesitähteä Callitriche hermafroditica, ärviöitä Myriophyllum verticillatum ja alterniflorum, ahvenvitaa Potamogeton perfoliatus, merivitaa P. filiformis, hapsivitaa P. pectinatus, Sagittaria natans x sagittifolia, Eleocharis acicularis, palleroahdinpartaa Cladophora aegagrophila. Ja ehkä vielä jotain mitä en muista :) Aika paljon lajeja kuitenkin!

    VastaaPoista