lauantai 20. toukokuuta 2017

Ulos mukavuusalueelta

Valokuva posterista, jossa kerrotaan luonnon päivän tapahtumasta Kalajoen meriluontokeskuksessa

https://www.facebook.com/Meriluontokeskus/videos/266045610526634/

Kalajoen Meriluontokeskus juhli tänään 10-vuotispäiväänsä, ja satavuotias Suomi juhli vuoden toista #luonnonpäivät -tapahtumaa, Villiinny keväästä. Minä juhlin sitä että astuin isosti ulos omalta mukavuusalueeltani.
Olen aina epäonnistunut valokuvissa. Ihana mieheni on tietysti sitä mieltä että minun ei tarvitse kuin hiukan muikistella ja voitan heti Suomen huippumalli haussa -kilpailun. Realistisesti katsoen en ole hyvä still-valokuvissa. Eräillä päivälliskutsuilla pyysin erittäin suorapuheista ystävääni Mariaa yrittämään hyvää valokuvaa minusta - hänen mielestään oli nimittäin mahdoton ajatus, että jostakusta ei saisi hyvää kuvaa jos oikein yrittää. Reilut 40 kuvaa otettuaan Maria sanoi "Olet oikeassa, susta ei saa hyvää still-valokuvaa." Sitten hän sentään poikkeuksellisessa hyväntahdon puuskassa lisäsi "Ehkä sä olet parempi liikkuvassa kuvassa?"

Avonainen läppäri, jossa on kuva sukelluspukua pukevasta henkilöstä

Kuva postereista, joissa esitellään Itämeren vedenalaista luontoa
VELMU-kartoituksia esiteltiin Villiinny keväästä #luonnonpäivät -tapahtumassa Kalajoella.
Olen kyllä ollut telkkarissa Metsähallitus-urani aikana, mutta en ole koskaan ottanut yhtään live-videoita saati ollut innostunut siitä. Talon viestintätiimi on kuitenkin kertonut, että "Face rakastaa videoita!" ja että livestriimaaminen on nyt niin kovasti in.
Päätin siis astua ulos mukavuusalueeltani ja opetella tekemään live stream -videoita.
Ensimmäiset kaksi kokeilua eivät onnistuneet. Ihan ensimmäistä edeltävät 7 min vietin merkaten niitä 451 kaveria, joiden EN halua näkevän videota (ajattelin harjoitella miehelläni). Kesti kauan, ja sitten video ei onnistunut. Hyvä alku.
Tapahtumapäivän aamuna yritin uudelleen. Sain naamani näkyville mutta sitten kuva jäätyi juuri niin kamalaksi kuin still-kuvani aina. Ei siis onnistunut sielläkään.
Kalajoen Meriluontokeskuksella oli hyvä nettiyhteys, ja sieltä sitten sain laitettua ensimmäisen, hapuilevan ja omituisen 40 s pitkän live stream -videoni. Video lähti kiertämään rataansa virtuaalimaailmassa ja minä olin onnellinen.
Kun sitten tuli aika videoida livenä Tuunaa paras pönttö! -kisasta, video hyytyi taas. Netti puuttui heti oven ulkopuolella. Päädyin siis videoimaan tapahtumaa ja menin sisälle puskemaan videon Faceen. Lähes livenä, koska eroa ei ollut kuin minuutin verran.
Onnistui, enkä kuollut, eikä ollut ihan kamalaa!
https://www.youtube.com/watch?v=ZGkHmMSlVpY&feature=youtu.be

Hienossa tapahtumassa olisi voinut käydä enemmänkin väkeä, mutta päivän ehdottomasti suurin askel minulle (vaikka kenties pienehkö ihmiskunnalle) oli se, että seuraavan videon teko oli jo itse asiassa aika hauskaa :)
Henkilöitä pihalla tuunaamassa linnunpönttöjä
Olipa mukava päivä, ja seuraavan kerran osaan vielä paremmin! Tällä hetkellä videota on katsottu jo 617 kertaa. Ei siis ihan onneton suoritus, ensikertalaiselta :) Oikein paljon kiitoksia kaikille osallistujille, järjestäjille ja videoni katsojille! Kylläpä jäi hienosta päivästä hyvä mieli :)
Essi Keskinen
Kaksi henkilöä tekemässä linnunpönttöjä

Linnunpönttö, jonka katolla on risuja ja heiniä

Linnunpönttö, jota on koristeltu havuilla ja sammalilla

Vaakasuora linnunpönttö, joka näyttää laivalta, jonka kyydissä on hiekkaa

Henkilö koristelemassa linnunpönttöä, joka on koristeltu nousevalla auringolla

Henkilö katsoo kun toinen tekee linnunpönttöä

Auringolla, taivaalla, hiekkarannalla ja kukilla koristeltu linnunpönttö

perjantai 19. toukokuuta 2017

Fältsäsongen här kommer vi

Projektet Kvarken flada har redan pågått i ett halft år. På vintern planerades och gjordes en massa inköp för den kommande sommaren  och det slutgiltiga valet för de flador som kommer att granskas nogare har gjorts.

Isen har börjat smälta så det har varit dags att ta sig ut ur kontoret. I både Finland och Sverige har alla de utvalda flador besökts. Temperaturloggrar har tagits ut och fiskräknare installerats i mynningarna av fladorna. Även de första insektfällorna har placerats och fladdermusdetektorerna monteras. Tillnäst blir det intensiv rom- och fiskyngelkartering i fladorna.

På Finlands sida av Kvarken har vi fått njuta av gott väder och ännu bättre sällskap. Anniina som representerar Länsstyrelsen Västerbotten var på vår sida om havet. Gemensamt tränade hon metoder för fiskyngelkartering med Lari från Luke. Med oss som representerar Forststyrelsen gjorde vi första försök och misstag angående insektfällornas installering samt fladdermusdetektorernas positionering.

Det har varit brottom härtills och så skall det fortsätta ända till slutet av september :)

- Roosa

www.kvarkenflada.org

Lunch på Valsörarna  Bild: Roosa Mikkola

Här monterar Nicke och Anette fladdermusdetektoren  Bild: Roosa Mikkola

Vad äter fladdermössen?  Bild: Nicklas Fritzén