keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Muiden kanssa merelläPerämeren meritiimin maastokausi on nyt lähes virallisesti lähes avattu. Virallisesti se varmaan aukeaa 1.6 kun uudet työntekijät tulevat töihin ja muutetaan kaikkine kimpsuinemme ja kampsuinemme Kokkolaan koko kuukaudeksi.

Epävirallisesti kauden voi jo kuitenkin katsoa alkaneen. Pohjanlahden tämänhetkiset tiimintyngät eli minä (Perämeren 31-tiimin vetäjä) ja Suvi (Pohjanlahden VELMU-tiimin vetäjä) vietimme koko viime viikon aivan muualla kuin toimistossa.

Hailuodon henkilöstöpäivillä harjoiteltiin maakrapujen kanssa sukelluslinjan tekemistä hiekkadyyneillä. Maskit päässä ja märkkärihanskat käsissä on yhtä hankala kirjoittaa niin maan päällä kuin meressäkin. Monelta tuli kiitosta siitä että nyt meidän meripuolen työt vasta ensimmäistä kertaa konkretisoituivat - terrestrisen puolen työn tekijän on hankala käsittää veden alla tehtävää työtä ja sen erikoisuuksia. Nyt tätäkin ymmärryksen tai ymmärtämättömyyden raja-aitaa on edes hiukan madallettu.
Kuivalla maalla harjoitellaan sukelluslinjan tekoa.

Loppuviikko vietettiin Raahessa, jossa pidettiin Vaasan meritiimin kanssa yhteinen pre-maastokausikokous. Kaikkien varusteiden testaus, treenisukellus talven jälkeen, maastotietokoneiden päivitys ja kesän inventointien suunnittelua. Minua aina jaksaa kummastuttaa että laite, joka on toiminut koko kesän ja syksyn ja joka on talviteloilla vain maannut paikoillaan, ei välttämättä enää toimikaan keväällä. Mitä kummaa tapahtuu meribiologisten välineiden talvihorroksen aikana kun monikaan niistä ei enää herää henkiin keväällä?

Raahessa asuimme Meripelastusseuran kämpällä ja harjoittelimme junioreiden kanssa ensiapua. Kättä ja jalkaa saatiin nyrjähtämään komeassa laatikonkantamisesityksessä ja sen jälkeen tuli kylmäpussia ja painesidettä. Meripelastus jäi treenaamatta tältä keväältä kun oma vene ei ollut vielä vesillä ja Meripelastuksen veneisiin ei mahtunut, mutta katselimme kiikarilla ikkunasta kuinka oikeaoppisesti nostellaan turtuneita veden varaan joutuneita veneeseen.

Raahen Mursujen kanssa sukeltamassa.

Raahen sukellusseuran Mursujen kanssa käytiin treenaamassa sukeltamista paikallisella Herkuleksen (vai Herkuleen?) hylyllä. Sekä sukelluslaitteet, sukeltajat että lamput toimivat vaikka viimeksi on sukellettu syksyllä.

Suvi pääsi vihdoin taas talven jäljeltä merelle kun Elektra piti ajaa huoltoon Himangalta Pietarsaareen.

Kaikki tämä yhden viikon aikana.

Pienimuotoinen Oulu-Hailuoto-Raahe-Himanka-Pietarsaari -tournee ja siihen yhdistetyt sidosryhmät - terrestriset metsähallituslaiset, Raahen Meripelastusseura ja Raahen Mursut - on nyt sitten suoritettu. Kaikki mahdolliset sidosryhmät (meripelastajat, sukellusseurat, Rajavartiolaitos, Merivartiosto jne.) on aina hyvä pitää verkostossa mukana kun ollaan lähdössä koko kesäksi tekemään töitä merelle. Jos sitten jotain sattuu, on monta eri tunnettua ja tiedettyä auttamistahoa olemassa.

Tästä on hyvä lähteä viikonloppuna laittamaan vedenalaista luontopolkua paikoilleen Perämeren kansallispuistoon.

Essi Keskinen

Ulrikalle ja Matille "sattui onnettomuus" ja Raahen Meripelastusseuran nuoriso paikkasi "kolhut".


Illalla rentouduttiin jääkiekon maailmanmestaruuskisojen parissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti