tiistai 17. helmikuuta 2015

Opettajien uskomattomat voimavaratKuka uhraa lauantaisen lomapäivänsä vapaaehtoisesti tullakseen paremmaksi työssään? Se on Perämeren rannan opettaja, joka haluaa entistä paremmin palvella asiakastaan eli yläkoululaista tai lukiolaista.

Perämeri Opetuksen Voimavaraksi (ei kuitenkaan PerVo) -liike sai alkunsa edelliskesänä Toppilan meripäiviltä. Siellä sen kesän harjoittelijani Suvi tapasi opettajan, jota kiinnosti tuoda Perämeri alueellisena ilmiönä sen rantojen oppilaiden opetukseen. Ajatus oli kai kytenyt kaupungin Sivistys- ja kulttuuritoimessa pidempäänkin, mutta jotenkin se konkretisoitui Toppilassa. BBB-hanke eli Boundless Bothnian Bay eli Rajaton Perämeri lähti vetämään Perämeri opetukseen -talkoita. Tuloksena oli vuosi sitten pidetty seminaaripäivä Oulun seudun opettajille. Mielenkiintoisimpia esityksiä olivat Raahen koulun selostus maankohoamitiedeleirikoulusta, jossa liikuttiin Perämeren rannoilla ja opittiin poikkitieteellisesti kaikkea biologiasta ja maantieteestä historiaan, kuvaamataitoon ja kulttuuriin, ja ruotsalaisen opinto-ohjaajan kertomus lukiolaisten lopputyöstä, joka kouluttaa opiskelijat luonto-oppaiksi Haparanda Skärgård -kansallispuistoon. Perämeri on siis saatu opetukseen aiemminkin, mutta nyt käytäntöä haluttaisiin myös levittää.Torniolaiset ottivat kopin Perämeriasioissa, kun elokuun lopussa viime vuonna pidettiin seiskaluokkalaisille meribiologipäivä (lue enemmän aiemmasta blogista 

Nyt oli sitten Perämerivoimavarojen kolmannen askeleen vuoro. Ystävänpäivänä eli viime lauantaina kokoontui reilut parikymmentä Perämeren rannikon opettajaa Kalajoen meriluontokeskukseen jakamaan kokemuksia ja suunnittelemaan tulevia. Oppimateriaali tulee edelleen pitkälti Etelä-Suomesta ja biologian oppikirjassa ainut maininta Perämerestä oli kiteytetty yhteen virkkeeseen - Perämeressä ei ole rihmalevien vyöhykkeisyyttä. Perämeren aluemeribiologina olen perin närkästynyt siitä, että Perämeri voitaisiin missään maailman teoksessa summata vain yhdellä lauseella. Onhan meillä paljon muutakin kuin puuttuva levävyöhykkeisyys! 

Opettajat ovat ainoita ihmisiä, joiden tiedän varauksettomasti pitävän ryhmätyöskentelystä. Viimevuotisessa seminaarissa eräs huokaisi oikein ääneen että "Ryhmätöitä! Voi kun mukavaa!" En ollut edes tunnistavinani ironiaa, jota oma käsitykseni ryhmätöistä tihkuu. Sama juttu Kalajoella. Bussia ei meinannut saada lähtemään takaisin kohti Oulua kun opettajat juuttuivat suustaan kiinni Perämerisuunnitteluun ja uusimpaan opetussuunnitelmaan.

On loistavaa, että Suomen nuorisoa ja uutta tulevaisuutta kasvattamassa on näin innostuneita ihmisiä. Omat intohimoni löytyvät muualta kuin murkkuikäisen ja angstisen kasiluokkalaisen opettamisesta, mutta olen ylpeä siitä, että Perämeren meritiimi voi tuottaa alueellista tietoa, valokuvia ja teemapäiviä Perämeren rannalla istuville koululaisille. 

Tsemppiä kaikille opettajille Perämeren rannalla!

Essi Keskinen

P.S. Lauantaina 21.2.2015 tapahtuu Oulun Tietomaassa! MOB eli Mies yli laidan -näyttelyn teemoilta vietetään vesi-päivää, jossa Perämeren meritiimi esittelee ala-aulassa varusteitaan ja minä esittelen klo 11 meritiimin tekemisiä. Tule katsomaan, tutustumaan ja juttelemaan!  http://www.tietomaa.fi/news-25-108-teematapahtuma_lauantaina_212


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti