Kevät on totisesti suunnittelun aikaa. Meritiimin suunnittelijat eli kesän maastotiimien vetäjät ovat tulossa töihin ja suunnittelemaan töitä joskus toukokuussa. Tällä hetkellä suunnitellaan suunnittelijoiden palkkaamista. Minä puolestani suunnittelen suunnittelijoille pohjia, joiden avulla he voivat tehdä tarkemmat suunnitelmat.
Metsähallituksen toimesta merellä tulee tänä kesänä liikkumaan VELMU-tiimejä, Metsähallituksen omia kenttätiimejä ja hanketiimejä ainakin SEAmBOTH- ja Kvarken flada -hankkeista. Hankkeissa on jo omat suunnittelijansa, ja he ovat jo aloittaneet kesän töiden suunnittelun.
Eri tiimeillä on hiukan eri tavoitteet ja päämäärät, vaikka kaikki tähtäävätkin tietysti Itämeren vedenalaisen luonnon yhä parempaan tuntemukseen ja sitä kautta sen parempaan hoitoon ja kuntoonsaattamiseen. Hankkeilla on omat agendansa, ja Metsähallituksen tiimit työskentelevät natura-alueiden kartoitusten parissa.
Otetaan esimerkiksi VELMU-hanke. Nyt VELMU 2 -vaiheessa halutaan keskittyä mm. suurten kaupunkien edustoille, mistä löytyy paljon ihmispaineita, muille alueille, joilla luontoarvot ja ihmispaineet potentiaalisesti ovat törmäyskurssilla, vedenalaisten natura-luontotyyppien tunnistamiseen (niiden raportointiaika on ensi vuonna) ja uhanalaisten lajien entistä parempaan tuntemukseen. Kun nämä päämäärät laitetaan kartalle päällekkäin, muutamia alueita pitkin rannikkoa hyppää esille.
SEAmBOTHin hankealueena on pohjoinen Perämeri Hailuodosta Tornioon. Kesän kartoitukset keskittyvät siis tälle alueelle. Aiemmin maastotukikohtina on pidetty lähinnä Ulkokrunnin saarta ja Selkä-Sarvea Perämeren kansallispuistossa, mutta näiden alueiden vedenalainen luonto alkaa olla pian kertaalleen kartoitettu. Tänä kesänä keskitytään mannerrantojen koluamiseen ja erityisesti Kemijoen suistoon.
Maastosuunnitelmien mukana tulee tietysti logistiikan suunnittelu. Metsähallituksen meritiimi on nyt ensimmäistä kertaa historiassa yhden tiimin sisällä, ja ennen kahden alueen alle kerätyt inventointivälineet ovat nyt yhden tiimin omaisuutta. Sen jakaminen kesän kaikille eri maastotiimeille on haastavaa. Ja missä yövytään, pitääkö vuokrata vai omistaisiko Metsähallitus jossain kiinteistöjä, mistä löytyvät vuokralaiturit ja kuka niitä isännöi, mistä saa ensi kesänä veneisiin bensaa ja mitkä asemat ovat kuivina?
Samaan aikaan kuin muuttolinnut alkavat palata Pohjolaan, Metsähallituksen kesän suunnittelijat palailevat talvilomiltaa, ulkomailta, opinnoistaan, kuka mistäkin, ja alkavat nimensä mukaisesti suunnitella kesää.
Essi Keskinen