SOME. Sosiaalinen media. Jollekin se on kirosana, toinen käy tykkäämässä ja peukuttamasas joka välissä. Joku jakaa koko elämänsä Facebookissa, toinen vain käy katselemassa muiden valokuvia ja tykkäämässä niistä.
On Facebook, blogit, Twitter, Instagram ja vaikka mitä muita. Ensin tykkäsi nuoriso, nyt vanhemmatkin kuin nuoriso. Nuoriso on jo kuulemma lähdössä Facebookista kun "se on niin out!" ja siirtymässä kuvapalveluihin kuten esimerkiksi Instragrammiin. Twitterissä puolestaan hengaavat akateemikot, tiedottajat, media ja sieltä haetaan ammattitietoutta. Blogeja lukevat kaikki ja Facebookin tuomionpäiväpuheista huolimatta siellä on vielä varsin vireä sosiaalinen yhteisö.YouTubestakin meidät löytää.
Metsähallitus on mennyt someen täysillä. Nyt vain pitäisi löytää se oma kanava jota seurata. Facebook-sivuista löytyy mistä valita: on Metsähallituksen yhteinen sivu ja Suomen luontokeskuksen Haltian sivu. Kaikilla kansallispuistoilla ja monilla retkeilyalueilla on omat sivustonsa, hae vain puiston nimellä ja käy tykkäämässä. Suomen kansallispuistot -sivustolla on yhteenvetoa kansallispuistoista. Uusimpana tulokkaana Metsähallituksen Facebook-perheeseen on saapunut Luontotyypit-sivusta, jossa jutellaan lajeista ja luonnosta, jaetaan kuvia ja ihmetellään yhdessä. Käypä kurkkaamassa ja tykkäämässä!
Twitteristä meidät löytää Metsähallituksen ja Luontopalveluiden nimellä ja logolla, Instagrammista puolestaan #finnishparks eli suomalaiset puistot -nimellä. Twitteriin menevät virallisemmat tiedotteet, suuremmat tapahtumat ja isommat jutut. Instagram on vasta aloittelemassa, mutta sieltä voi seurailla kauniita kuvia Suomen kansallispuistoista ja ihmisistä, jotka tekevät töitään luonnonsuojelun tai virkistyksen parissa.
Ainakin yhden blogin olet varmasti jo löytänyt jos kerran luet tätä. Metsähallitus merellä -blogi on aktiivisimmillaan kesällä kun maastossa tapahtuu. Sama pätee kaikkiin Metsähallituksen sivustoihin - kesällä ehkä tapahtuu eniten, paitsi tietysti erityisesti talviretkeilykohteissa. Ympäri vuoden on aina jotakin katseltavaa, mutta monet Luonnonsuojelupuolella työskentelevät tekevät maastotöitään nimenomaan kesällä.
Mikä sosiaalisessa mediassa sitten on niin ihmeellistä? Miksi pitäisi roikkua somessa ja käydä peukuttamassa jonkun ottamaa kuvaa tai postausta? Minusta itsestäni on hauska seurata ensinnmäkin sivustoja, joihin tulee kuvia ja päivityksiä joka puolelta Suomea - esimerkiksi Luontotyypit. Suomi on pitkä maa, kuten joku totesi sivustolla, ja sen huomaa erityisesti vuodenaikojen vaihtuessa. Meillä Oulussa ollaan vasta hiirenkorvalla kun eteläisessä Suomessa on jo täysi kesä. Toiseksi on kiva vaihtaa kuvia ja kuulumisia oman puistoalueen käyttäjien kanssa. Odotan aina innolla, kommentoisiko joku Perämeren veneilijä tai kalastaja postauksia, joita teen Perämeren kansallispuiston sivuille. Minulla on yksi näkökulma puistoon, veneilijällä aivan toinen.
Vanha sananlasku "Yksi kuva sanoo enemmän kuin tuhat sanaa" pätee someenkin - Facebookissa eniten katsojia keräävät kuvat, ja Instagram perustuu ainoastaan kuviin. Blogissa sentään pääsee vielä jaarittelemaan :)
Jokainen voi siis valita omat kanavansa ja mediansa ja käydä peukuttamassa mitä tykkää, mutta somen kaltaiset mediat ovat varmasti tulleet jäädäkseen. Peukku sille!
Essi Keskinen
Linkkejä: Facebook Metsähallitus https://www.facebook.com/pages/Mets%C3%A4hallitus/44947558009?ref=ts&fref=ts Suomen kansallispuistot https://www.facebook.com/pages/Mets%C3%A4hallitus/44947558009?ref=ts&fref=ts#!/suomenkansallispuistot?fref=ts Haltia Suomen Luontokeskus https://www.facebook.com/pages/Mets%C3%A4hallitus/44947558009?ref=ts&fref=ts#!/haltiacom?fref=ts LuontoTyypit https://www.facebook.com/pages/Mets%C3%A4hallitus/44947558009?ref=ts&fref=ts#!/pages/Luontotyypit/539331819516651?fref=ts
Blogeja
Rakkaudesta lajii http://lajikirjo.wordpress.com/
Metsähallitus merellä http://metsahallitusmerella.blogspot.fi/
Luonto ja Kulttuuri http://luontojakulttuuri.wordpress.com/