Tutustu blogin käsittelemiin merialueisiin

maanantai 25. maaliskuuta 2024

Välillä kompastuttaa

 

Kuvakaappaus kuvapankin ruudusta, jossa näkyy paljon videotiedostoja
Metsähallitus ylläpitää kuvapankkia, josta saa tarvittaessa kuvia ja videoita lähinnä luonnonsuojelutarkoituksiin. Yleisölle avoimia kuvia voi etsiä Itämeri.fi -sivustolta osoitteesta https://itameri.fi/fi-FI/Itameri_kuvina#/

Viime syksynä aloitin minulle uuden urakan, kuvien ja videoiden asiasanoittamisen ja viemisen kuvapankkiin. Metsähallitus ylläpitää paljolti ympäristöhallinnon käyttämää kuvapankkia, josta voi ammentaa kuvia raportteihin, esityksiin, nettisivuille jne. Osittain samoja kuvia on yleisölle avoimella Itämeri.fi -sivustolla eli osoitteessa https://itameri.fi/fi-FI/Itameri_kuvina#/

Valokuviin liitetään asiasanoja, jotta oikean kuvan etsiminen lähes 20 000 tarjokkaan joukosta onnistuisi. 

En ollut aiemmin lisännyt asiasanoja kuviin, mutta pikku harjoittelun jälkeen se onnistui hienosti Lightroom -ohjelmalla. Asiasanat paikoilleen ("Metsähallitus, Meritiimi, Perämeri, kansallispuisto, ahvenvita, SUP-lauta, ihminen, työ" jne) ja kuvat Kuvapankkiin, no problem.

Sitten videoiden kimppuun. Aloitin työn samalla tavalla Lightroomilla kuin still-kuvienkin nimeämisen. Nimeäminen onnistui hienosti, mutta sitten tulikin tenkkapoo. Asiasanat eivät tallentuneet videoiden metatietoihin eli en saanut niitä "tarttumaan" videoihin. Samanlainen tallennus kuin still-kuville ei tuottanut tulosta, asiasanat loistivat poissaolollaan ja näkyivät vain Lightroom-ohjelmassa.

Kuvapankissakin on mahdollista asiasanoittaa videoita, jopa massoittain, mutta siellä tiedoston pikkukuva on niin pikkuruinen, että video täytyy joka tapauksessa avata jossain muualla ensin. Muutenkin ohjelma on melko kökkö massa-asiasanoituksen suhteen.

Oikeaa ohjelmaa etsimään siis. Mistään ei meinannut tärpätä, kunnes vihdoin Meritiimin sisäisestä kuvien asiasanoituksen ohjeistuksesta löytyi tieto Adobe Bridgestä.

Tiedustelut siitä, mistä Bridgen saa, asennus ja voilá! Eikun asiasanoittamaan!

Merenkurkkulaista näkinpartaisniittyä ihmettelemässä. Tekstityksen saa näkyville oikeasta alanurkasta. Video ei välttämättä avaudu kaikissa mobiililaitteissa. Video: Metsähallitus

Asiasanoitus onnistui taas, mutta nyt päätin yrittää metatietojen tallennusta jo varhaisessa vaiheessa. Sepäs ei sitten taas onnistunutkaan. Kaikenlaisia muita tiedostomuotoja sai tallennettua muutetuin metatiedoin, mutta elävä kuva ei löytynyt sallittujen tiedostomuotojen joukosta. 

Pitkälliset Teams-keskustelut viestinnän väen kanssa, ei apuja. Google apuun: sieltä löytyi tieto, että vuonna 2022 Adobe Bridgestä on poistunut ominaisuus sorkkia videoiden metatietoja.

Uutta tiedustelukierrosta kehiin. Vihdoin ehdotettiin ottamaan yhteyttä WebOpettaja Esa Riuttaan, jonka lukuisia opetusvideoita olen itsekin katsellut. Sieltä neuvottiin yksinkertainen keino - resurssihallinnassa tämä onnistuu, myös monta kuvaa kerrallaan! Ei siis tarvita mitään ohjelmia vaan hiiren oikeaa näppäämällä saa auki tiedoston Ominaisuudet, josta löytyy välilehti Tiedot, jonne avainsanoja voi syöttää. Myös useisiin videoihin kerrallaan. Nämä myös pysyvät ja solahtavat näppärästi Kuvapankkiin.

Heureka! Työstämään siis!

Kuvakaapapus Lightroom-ohjelmasta ja resurssihallinnasta
Resurssihallinnassakin videoiden asiasanoittaminen onnistuu, joskaan käyttöliittymä ei ole välttämättä se kaikkein näppärin. 


Videoiden asiasanoituksessa on se huono puoli, että tiedoston pikkukuvaa katsellessa ei välttämättä lainkaan tiedä, mitä video pitää sisällään. Perinteiset still-kuvat on helppo asiasanoittaa myös pienemmistä kuvista - what you see is what you get. Päätin aloittaa niistä videoista, jotka olin jo katsonut ja asiasanoittanut Lightroomissa.

Avasin siis Lightroomin ja resurssihallinnan vierekkäin ja ajattelin, että kun videot ovat tiedostoniminä listassa, pystyn valitsemaan kerrallaan monta kuvaa, jos niissä on samat asiasanoitukset. Tämä olisikin ollut liian helppoa ollakseen mahdollista - Lightroomissa kuvissa on aina näkyvillä vain se videon aloituskuva, ei tiedostonimeä. Tiedostoja ei siis saa näkyville niin, että olisi vain tiedostojen nimilista.

No, ei se mitään, laitetaan tiedostot kuitenkin aakkosjärjestykseen ja sitten tarkistetaan varmuuden vuoksi, että pikkukuvat näyttävät samoilta.

Kuvakaappaus kahdesta tiedoston pikkukuvasta, jossa toisessa näkyy vedenpinnan yläpuolinen maisema, toisessa merenpohja
Uskokaa tai älkää, nämä kaksi videota ovat yksi ja sama, vaikka aloituskuva antaisikin olettaa aivan muuta. 

No eiväthän ne näytä! Kävi ilmi, että Lighroom näyttää tiedoston pikkukuvassa videon absoluuttisen aloitusruudun, kun taas resurssihallinnassa näyttökuva ei ole ensimmäinen ruutu vaan näkymä jostakin ensimmäisen sekunnin ajalta. Video saattaa siis olla sama, vaikka se Lightroomissa alkaisi pinnalta ja resurssihallinnassa näyttäisi jo valmiiksi pinnanalaista kivikkoa. 

Nyt siis täytyy vain luottaa siihen, että videot ovat samassa järjestyksessä. Välillä usko pettää ja kumpikin video pitää avata ja tarkistaa, ja kyllä ne samat ovat, vaikka alkavastkin eri kuvista.

Tuskien taival siis, ja odotan edelleen, mistä seuraava taivas on repsahtamassa niskaan, mutta ehkä tämä tästä. On kuitenkin tärkeää saada asiasanat paikoilleen, koska videoiden etsiminen lähes kirjaimellisesti heinäsuovasta melkein 20 000 kuvan ja videon joukosta ei ole mahdollista.

Vaikeuksien kautta voittoon!

Essi Keskinen

P.S. Kommentti päivää kirjoittamisen jälkeen. Voittoon ei päästykään, koska kävi ilmi, että video, jolla olin kokeillut metadatojen siirtymistä, nappasikin avainsanat Kuvapankista aiemmin syötettyjen listalta, eivätkä ne siis siirtyneetkään mukana! Takaisin lähtöruutuun siis. Ainoa mahdollisuus on sanoittaa videoita itse Kuvapankissa. 

P.S.2. Kaksi päivää blogin kirjoittamisen jälkeen: Olen saanut jälleen uuden ohjeen, jolla voin yrittää taklata ongelmaa eli vien videot Kuvapankkiin, jossa valitsen ne, vien tiedot Exceliin, muokkaan asiasanat Excelissä ja vien Excelin takaisin. Tämä on nyt kokeilussa...

P.S. 3. Ei toiminut. Selvitellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti