Tutustu blogin käsittelemiin merialueisiin

perjantai 31. tammikuuta 2020

Erilainen blogi


Tänään 13-vuotias seiskaluokkalainen Kaisla tuli tutustumaan päiväksi työelämään. Hän ei kuulemma halunnut äitinsä kanssa apteekkiin eikä isänsä kanssa lehtitoimitukseen, joten listalla seuraavana oli Metsähallituksen meribiologina työskentelevä kummitäti.

Kaisla istuu tietokoneen ääressä toimistossa.
Kaisla tutkii Saumaton Perämeri -hankkeen kuvia. Kuva Essi Keskinen, Metsähallitus

Kaisla on vuosien saatossa piirtänyt työhuoneeni seinille monia piirroksia, juon teetä Kaislan posliininmaalauksessa taiteilemasta mukista ja katossa roikkuu Kaislan paperimassasta tekemä puolimetrinen merihevonen. Kaisla käy kuvaamataitopainotteista yläasteluokkaa ja ajattelinkin, että hän saisi auttaa minua valitsemalla valokuvia.

Annoin Kaislalle tunnin aikaa ja SEAmBOTH-hankkeen valokuvia hankevuosilta 2018-2019. Valokuvia oli jo rankattu jonkun verran, eli kesässä kertyvästä vajaasta kymmenestä tuhannesta kuvasta kansiot olivat pienentyneet muutamiin satoihin. Kaislan tehtävänä oli valita kymmenen kuvaa, jotka tavalla tai toisella puhuttelivat häntä tai olivat mielenkiintoisia.

Tässä on saalis:

Kivisimppu kivien väliin hyviin maastoutuneena.
”Valitsin tämän, koska kala oli niin kivan näköinen. Lisäksi se on tosi paljon saman värinen kuin kivi.” Kivisimppu Iso-Huiturissa, kuva Teemu Uutela, Metsähallitus.
Tähtimäisiä kirkkaan vihreitä ruusukkeita merenpohjalla.
”Tässä kuvassa kasvit oli niin hienon muotoisia ja värisiä.” Äimäruohoja ja keiholehden ruusukkeita Maakrunnissa, kuva Essi Keskinen, Metsähallitus.


Kivikkoinen luoto, jolla merimetsonpoikaset pesissään aurinkoisena päivänä.
”Linnut näytti niin hauskoilta kun ne on tollasissa kasoissa ja vesi on ihan suorana viivana kun on ihan tyyntä ja taivaalla ei ole mitään.” Merimetsonpoikasia pesissään Pohjanletolla, Perämeren pohjoisimmassa merimetsokoloniassa. Kuva Suvi Saarnio, Metsähallitus.

Sukeltaja näytepurkkien kanssa.
”Sukeltaminen näyttää niin kiinnostavalta ja näytteidenotto myös.” Sukeltaja ottaa näytettä Etukarissa, kuva Suvi Saarnio, Metsähallitus.

Etualalla nelilehtivesikuusia, taustalla kiviä, merta ja vene.
”Kasveissa on niin hienot värit kun varret on punaisia ja lehdet vihreitä.” Nelilehtivesikuusia Isokivenletolla, kuva Teemu Uutela, Metsähallitus.



Kiviä veden alla. Kivien pinnalla paljon pieniä kuplia.
”Kivellä kimaltavat kuplat näytti hienoilta kivien pinnalla, kivet oli kivan näköisiä.” Kiviä Maasarvesta, kuva Noora Kantola, Metsähallitus.


Kimmeltävä metallinvärinen kovakuoriainen kasvinlehdellä veden pinnalla.
”Ötökkäkuva näytti hauskalta ja kiinnostavalta.” Kovakuoriainen Pensaskarin glo-järvestä, kuva Suvi Saarnio, Metsähallitus.
Kaksi ihmistä seisovat rantavedessä pelastautumispuvuissa, välissä SUP-lauta ja teltta.
”Oli tosi outoa että tollanen lasten leikkiteltta oli löytynyt merestä, miksi joku on heittänyt sen sinne, tuskin sellainen vaan päätyy sinne muuten vaan.” Ashley ja Ville pitelevät lasten leikkitelttaa, joka löytyi Kemin sisäjärvistä Rytikarista. Kuva Essi Keskinen, Metsähallitus.
Kiviä ja kasveja vedenalla. Näkyvät heijastuksena veden pinnassa.
”Tämä on hieno kuva kun sama kuva heijastui veden pintaan. Veden alta olevat kuvat oli muutenkin mielenkiintoisia, sukeltaminen vaikuttaa mielenkiintoiselta.” Räätti, kuva Teemu Uutela, Metsähallitus.
Vihreitä palluroita kiven pinnalla veden alla.
”Pallukat näytti meduusoilta, ne näyttää ihan limapalloilta.” Siimaeläinkolonioita Notonecta Herakarista Kemin edustalta, kuva Teemu Uutela, Metsähallitus.



Tällainen oli siis seiskaluokkalaisen valinta kymmenelle mielenkiintoisimmalle, tai muuten mieleen jääneelle, kuvalle.

Kysyin vielä viimeiseksi, ajatteleeko Kaisla nimeään koskaan lajina, joka kasvaa Perämerenkin rannoilla.

”En ajattele, se on vaan nimi mulle. Kuitenkin alemmilla luokilla jos luettiin kirjaa niin jos oli kaisla-vesikasvi, niin muut lapset yhdisti sen muhun.”

Se vielä on sanottava tästä lapsityövoiman käytöstä että anna koululaiselle tehtävä ja hän suorittaa sen. Annoin ohjeistuksen valokuvatehtävälle, aikaa yksi tunti. Opettelimme hipaisuhiiren käytön ja kuvien kopioimisen ja poistamisen ja 59 minuutin kuluttua Kaisla ilmoitti, että nyt on kymmenen kuvaa valittu. Ei turhaa nillitystä siitä, että jonkun mielestä valinta voisi olla erilainen, tai että pitääkö valita hyviä siinä tai tässä kategoriassa tai pitääkö olla nätit värit tai mitään tällaista. Ei, tehtävänantoa seurasi selkeä ja hieno suoritus annetussa määräajassa.

Iltapäivällä laiteltiin vielä herbaariota aakkosjärjestykseen (9 kansiota vuodesta 2007 lähtien…) ja jos aikaa jää, tehdään herbaarionäytteet viimeisistä, kesällä kuivatuista näytteistä. Kyllä tähän kuusi tuntia saadaan helposti hurahtamaan 😊

Essi Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti