Tutustu blogin käsittelemiin merialueisiin

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Hossa on nyt kansallispuisto!

Kaksi henkeä sukeltamassa kirkkaassa rantavedessä

Lauantaina 17.6.2017 Suomi sai 100-vuotislahjakseen neljännenkymmenennen kansallispuistonsa, Hossan kansallispuiston. Rakastu kesäyöhön -teemaisena luonnonpäivänä 4200 ihmistä tuli katsomaan Hossan avajaisia, jossa kunniakutsuvieraina oli itse presidenttipari.
Miten tämä liittyy Perämeren meritiimiin, paitsi tietenkin että me kaikki Teemme ilolla merkittäviä asioita Suomen luonnon ja yhteisten kansallispuistojen eteen?
Pelastautumispukuinen henkilö vesikiikarin kanssa reidensyvyisessä rantavedessä
Kansallispuiston avaamista edelsi viikon juhlahumu. Lähes 24/7 oli ohjelmaa - voit tehdä pettuleipää tai tutustua kuusenkerkkien ihmeelliseen maailmaan, kokata villiyrttejä tai mennä kuuntelemaan keskiyön konsertteja, osallistua ohjatulle suppailuretkelle tai laittaa lapsesi draamakouluun, jne jne jne. Osana ohjelmaa oli keskiviikosta torstaihin 24 h kestänyt Bioblitz eli lajiralli, jonka aikana Hossan kansallispuiston alueen lajistoa ja kulttuuriperintöä yritettiin selvittää mahdollisimman tarkasti.
Tarkat lajilistat odottavat vielä tulemistaan, koska monet lajit pitää määrittää jälkikäteen. Meritiimiä siis lainattiin täydentämään sisävesitiimiä vesikasvillisuuden ja -hyönteisten ja -äyriäisten suhteen. Menimme Hossaan jo maanantaina, koska 24 h aikana ei ehdi sukeltaa monessa paikassa.
Pelastautumispukuinen henkilö soutuveneessä nostaa vedestä perunasäkkiä
Perunasäkillä pystyy kuulemma pyydystämään katkoja. Pystyihän niitä, mateen lisäksi. Made tosin pääsi takaisin järveen, koska sille ei ollut kalastuslupaa. Katkat tunnistettiin järvikatkoiksi.
Jäät lähtivät Hossasta vasta pari viikkoa sitten, joten vesikasvillisuuden osalta oltiin auttamattomasti liian aikaisessa. Veden alta löytyi lähinnä vain talvehtineita nuottaruohoja ja tummalahnaruohoja, mutta esim. ruskoärviät alkoivat puskea jo uutta versoa. Jännittävin löytö oli Öllörijärvestä nostettu vesisammal. Sitä kasvoi paksuina mattoina 5-12 m syvyydellä, eikä lajia pystytty heti tunnistamaan varmasti. Laji on nyt sammalekspertin käsittelyssä ja odotamme innolla, mistä lajista on kyse.
Kaksi henkeä ottamassa selfietä pystysuoran kallion edustalla kelluvalla kävelysillalla
YLEn toimittaja Mika ja kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi ottavat selfietä värikallion edessä esittelyvideota varten.
Lauantain suoraa avajaislähetystä varten tehtiin myös YLEn kanssa neljän minuutin insertti suppilautailusta ja sukelluksesta. Pätkää tehtiin koko keskiviikkoaama ja siitä tuli aika kiva, vaikka minut olikin nimetty Essi Koskiseksi :)
Torstaina Bioblitz huipentui yleisön osalta ohjattuun luontopolkuun, jonka aloitti sukellusnäytös Keihäslampeen. Yleisö seurasi metsässä istuen telkkariruudulta, kuinka minä sukelsin jäiden läpi pudonneen reen luokse videokuvaamaan sitä livenä.
Täysi työviikko meni siis avian uudenlaisissa maisemissa. Mielenkiintoista, vaikkakin täyttä työtä tämäkin.
Essi Keskinen
Henkilö katsomassa maisemia korkean töyrään päältä alas jokilaaksoon ja metsään
Hiukan ehdittiin katsella maisemiakin.

Pikkukaloja rantavedessä
Ahvenenpoikasia oli Iso-Valkeaisessa sadoittain

Pikkukaloja hiekkapohjalla
Ahvenenpoikasia ja kiloisia haukia löytyi valtavasti

Pieniä taimia kasvaa pehmeältä pohjalta veden alla
Ruskoärviät aloittavat kesän kasvun

Soutuveneen kylkilaudat pistävät esiin pehmeän pohjan sisältä veden alla
Kulttuuriperintöäkin löydettiin - soutuveneen raato

Kuva puoliksi veden alta (vesikasveja) ja päältä (metsämaisemaa)

veden alla kivikkoa ja veteen kaatunut puunrunko

Ihmisiä jyrkässä männikkörinteessä
Ensimmäiset luontopolulle osallistuneet etsivät istumapaikkaa sukellusnäytöstä varten

Henkilö kirjoittamassa kirjoitusalustalle rannalla, vieressä vesikiikari ja ämpäri
On aina mielenkiintoista kulkea metsässä vesikiikarin kanssa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti